Koyun-keçi-hukuk

Koyun-keçi-hukuk
13-11-2023

Dünyada böyle bir şey var mı ya?

Hem Anayasayı koruyacağına yemin ediyorsun hem de ‘Anayasa kapatılsın!” diyorsun.

Bir ülkede Anayasa olmaz ise o ülkede hak, hukuk, adalet, yargı, olur mu?

Anayasa ne için var?

Ülkedeki düzeni, bekası, bütünlüğü, adaleti, eşitliği, hukuku sağlamak için var.

Siz bunu ortadan kaldırır veya ciddiliğini bozarsanız, ülkede kaos olur.

Geçenlerde Yargıtay 3. Ceza Dairesi Başkanlığı anlam veremediğim bir davranışla Anayasa üyeleri halkında suç duyurusunda bulunmuş!

Neymiş efendim; TİP Milletvekili Can Atalay’la ilgili “hak ihlali” kararı vermiş.

Olacak iş değil…

Şimdi de Anayasanın itibarsızlaştırılacağı gerekçesi ile ve ‘bu bir darbedir!’ diyen CHP Mecliste eylem başlattı.

Bu iş daha çok su götüreceğe benziyor.

Yargıtay Anayasa Mahkemesinden hesap soramaz ve verdiği kararları her mahkeme yerine getirmek zorundadır.

Hatırlarsanız; CHP eski Milletvekili Enis Berberoğlu’nun MİT tırları davasında da Anayasa Mahkemesi ‘hak ihlali’ kararı vermiş fakat İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi bu kararı bazı gerekçelerle uygulamayıp, dosyayı bir üst Mahkemeye göndermişti.

Buna misilleme olarak Anayasa Mahkemesi üyesi Engin Yıldırım da Yüksek Mahkeme binasının ışıklı resimini paylaşarak altına; “ışıklar yanıyor” ibaresini düşmüştü.

O tarihlerde yaşanan hukuk garabeti maalesef günümüze kadar uzandı ve erkler ayrılığı yeniden gündeme gelmiş oldu.

Tarihte ibretlik ata sözleri var bunlardan biri de: “koyunların olmadığı yerde keçiye Evliya Çelebi derlermiş” yani koyun olmayınca keçi ile yetinmek zorundasınız.

Ülkede hukuk namına bir şey kalmayınca Büyük Mahkemeyi yani Anayasayı bırakıp, Yargıtay, Danıştay veya diğer mahkemelerle yetinmek zorunda kalacağız!

Durum maalesef bu.

Bu işin şakası ama gerçekten ülkemizde yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü adam akıllı masaya yatırılmalı ve hiç bir gücün etkisi altında kalmaması İçin yeni düzenlemeler yapılmalıdır.

 Ülkemizin bölünmez bütünlüğünü istiyorsak işe önce bağımsız yargı ile başlamalıyız aksi halde devlet, ülke ve hatta vatan olmanın hiçbir kıymet-i harbiyesi kalmaz, sonra keçilerle uğraşırsın..!

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
Aziz er
Aziz er 5 ay önce
Batman da o kadar yazar var sizin gibi önemli konulara duyarlılık gösteren yok. Anlaşılan korkuyorlar. Ama nereye kadar? Sizi tebrik ederim. Anayasal düzeni bozmak ağır bir suç ise Yargıtay 3. Ceza mahkemesi üyeleri de bu suç işlemişlerdir ama hesap soran tok! Çünkü baştakiler hesaplarına nasıl gelirse öyle hareket ediyorlar. Ülkede hukukun üstünlüğü yok üstünlerin hukuku var!
Av. Can
Av. Can 5 ay önce
Bir hukukçu gibi yazmışsınız sizi tebrik ederim. Anayasaya uyulsaydı zaten 3. kez aynı kişi Cumhurbaşkanı olamazdı. Bu her şeyi açıklıyor.
İdris baş
İdris baş 5 ay önce
Ercan bey ülkemizin hukuk anlayışını çok güzel özetlemişsin tşk. Hiç bir uygulamada adalet yok sadece keyfi adalet var.
Rafet biçim
Rafet biçim 5 ay önce
Vayyy süper bir yazı üstelik sonuna kadar haklısın. Bence bu keçileri de arayacağız! Adalet, hukuk tamamen bitmiş. Fatih Sultan Mehmet ne güzelde demiş; “kadıyı satın aşırsan adalet biter, adalet bitince devlet elden gider!” Bunların yaptığı bence bu.