KÜLTÜR VE SANAT TERAPİSİ

30-10-2018

Batman Belediyesi, Ekim ayında yine kalite kokan organizasyonlara imza atarak, kendisinden söz ettirmeyi başardı doğrusu.

Geçtiğimiz Çarşamba akşamı Nemeth Quartet konseri, Batmanlı Sanat Severler için adeta terapi etkisindeydi, salon yine hınca hınç doluydu.

Büyük bir ilgiyle bu müzik gurubunu dinleyen vatandaşların adeta kulaklarının pası silindi.

Peki, kendinden bu kadar bahsettirmeyi başaran Nemeth Quartet, kimdir bir tanıyalım izninizle;

Andante Dergisi’nin düzenlediği 2017 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde “Yılın Oda Müziği Topluluğu” seçilen Nemeth Quartet, Türkiye’nin en aktif konser veren oda müziği gruplarından biri olup, alanının seçkin sanatçılarından Gülen Ege Serter (keman), Şeniz Aybulus (keman), Elena Ünaldı (viyola) ve Mutlu Varlık Kocaili’den (çello) oluşmaktadır.2013 yılından beri beraber çalışan Nemeth Quartet, ismini Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda kendilerini müziğe başlatan ve 1995 yılında gerçekleşen trafik kazasında hayatlarını kaybeden Macar sanatçılar Istvan Nemeth (keman) ve Katalin Nemeth (çello)’ten almaktadır.

2014 yılında Yunanistan’da düzenlenen “eMuse Uluslararası Müzik Yarışması”nda ikincilik ödülü kazanan Nemeth Quartet, Saraybosna’da, Moskova’da, New York’ta, Lefkoşa ve Girne’de, Frankfurt’ta düzenlenen Saray Festivali’nde, 15. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Müzik Festivali’nde, Gürcistan’ın Martvili Şehrindeki Uluslararası Oda Müziği Festivali’nde konserler, Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde de konser ve çalıştay gerçekleştirmiştir. 2016 yılının Eylül ayında Panama Büyükelçiliği’nin BM Uyuşturucu-Suçla Mücadele Ofisi (UNODC) ve Panama İçişleri Bakanlığı’nın ortak düzenledikleri Blue Heart Campaign projesi kapsamında gerçekleştirilen konserde Panama Senfoni Orkestrası eşliğinde solist olarak yer almıştır. Oğuzhan Balcı’nın ‘Kuartet ve Orkestra için bir numaralı Konçertosu’nun Panama’daki ilk seslendirilişini gerçekleştirmiş, aynı eseri 2017 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası, 2018 yılında ise Samsun Devlet Opera ve Balesi Orkestrası eşliğinde bu şehirlerdeki ilk seslendirilişlerini yapmıştır.

Bugüne kadar Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere birçok şehirde konserler veren grup her konser sezonunda yeni şehirlere ulaşmaya da özen göstermektedir.

Yoğun konser programıyla beraber grubun üyeleri Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda (Gülen Ege Serter ve Şeniz Aybulus) ve Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı’ndaki (Elena Ünaldı ve Mutlu Varlık Kocaili) görevlerini sürdürmektedir.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?