KUMAR – 2

21-12-2020

Kumarın İslam dininde haram olduğu, diğer dinler ve düşünceler tarafında hoş karşılanmadığını belirtmiştim.
İnsana, insanlığa ve de toplumun yararına olmadığı her aklıselim tarafından teyit edilmektedir.
İslam alimleri, tavla, kağıt oyunları, okey, tombala, milli piyango ve benzeri oyunları; maddi her hangi bir çıkar veya zarar söz konusu olursa haram olduğu konusunda ittifak edilmiştir.
Ancak eğlence ve zaman öldürme söz konusu ise mezhepler farklı görüşler sunmuşlardır.
Satranç, bazı şartlarla caiz görülmüş, dama, tavla... ve benzeri olunlar menfaat/zarar söz konusu olmaz ise bazı mezhepler mekruh, bazıları tahriren mekruh ve bazılarda buna da haram demişlerdir.
Tahrimen mekruh ve haram diyenler "Zaman"nı kimetini, Allah'ın "Zaman" mefhumu ile yemin ettiğini dolayısıyla zamanı boşa harcamayı "caiz" görmemişlerdir.
Tavla: Ebu Musa el-eşari: "Kim tavla oynarsa Allah'a ve Resulüne karşı gelmiştir"(Ahmed, Ebu Davat ve Malik. Is. Fik. Ans.)
Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem: "Allahın zikretme türünden olmayan her şey bir boş iştir, bir oyundur" veya: "o bir yanılmadır ve bir boş iştir. Bundan dört şey müstesnadır: Erkeğin hanımıyla oynaşması, atını eğitmesi, iki hedef arasında gidip gelmesi ve yüzme öğrenmesi." (Nesei: Cabir b. Abdullah) "Ne ben oyundanım ne de oyun bendendir"(Enes:Muaviye b. Ebu sufyan)
Kumarın; kumarı oynatanın dışında  kumarbaza da faydası yoktur. 
Kumar müptelası birine babası: "madem kumarı bırakamıyorsun bari git şu kumarbazdan ders al. Çünkü o en iyisidir." Hakikatten o bölgede ondan daha iyi zar atan yoktur. 
Adam babasının tarif ettiği eve gider, adamı bulur ve durumu anlatır. Adam "evlat baban dostum ve de doğru söylemiş." Dedikten sonra zarları alarak dama fırlatır ve "evlat git zarlara bak şu değil mi" adam gidip bakar ve "doğru"dur. 
Dama zar atma olayını defalarca tekrar etmiş ve hep doğru yanı söylediği sayı ne ise zar öyle gelmiş. Hayretlerle olaya şahit olan kişi:"Şimdi çok zengin olmalısın?" Der. Adam: "Hayır evlat bazen aç yattığım oluyor."
Harama bulaşmayalım.
Corona tedbirlerine uyalım
Selam ve dua ile

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?