KUMAR VE MATEMATİK SORUSU

24-12-2020

Kumarın zararı ile ilgili zor bir soru. Matematiği iyi olanlar yazının sonundaki bir bilinmeyen denklem sorusuna cevap verseler sevinirim.
Cumhuriyet döneminin ilk yıllarını günah keçisi yerine koyan bazıları "Yalan söyleyen tarih utansın" adı altında alternatif tarihî sunmaya çalışırlar. 
Bu kesim, resmi tarih ile kendilerinin yazdıkları tarih arasında, kafa karıştırmak, ikisinden birinin mutlak doğru olduğu fikrini verme işlevini yaparlar.
Resmi tarihin, içindeki eksik ve yanlışlar olduğu gibi "yalan söyleyen tarih utansın" diyenlerin de pek masum oldukları söylenemez.
Osmanlı dönemi ve 1800 yılla ve sonrası çıkarılan yasa ve imtiyazlar, azınlıklara inanılmaz haklar vererek onları sevindirmişlerdir. 
Azınlık ve gayri Müslim için izin verilen, faiz, genelev, piyango ve benzeri yasalar la Müslümanları da üzmüşlerdir.
Piyango diğer adıyla kumar 1856 yılında Ermeni Katolik kilisesi güvencesiyle eşya veya para karma piyangosu İstanbul (Payıtahtta) da düzenlemiş, buna izin verilerek gazetede reklam yapmasına müsaade edilmiştir.
İzinli Yabancı piyangosu
İzmir Osmanlı piyangosu
İane Sergisi Piyangosu 1898-1899
Ziraat Bankası piyangosu 1906-1909
Donanma piyangosu
Türk Ocağı Eşya Piyangoları
Banka piyangoları
....
Ve günümüzde yaygın hale gelen milli piyangolar (Geniş bilgi milli piyango resmi sitesinde)
Osmanlıdan bize miras kalan, helak edici kebair günahlardan biri de piyangolardır. Ne acıdır ki, saltanatta olanlar, Saltanata gelenler, Cumhuriyeti kuranlar, yönetenler, iktidara gelenler ve günümüzde hala iktidarda olanlar; sağcısı, dindarı, solcusu, darbecisi... helak edici bu illetleri azaltma yerine toplumda yaygın hale gelmesinde etkileri olmuştur.
Maide 90: "Ey iman edenker! İçki, kumar, dikili taşlar, fal okları şeytan işi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz." ( diy. Meal)
Derim ki piyango veya yılbaşına harcayacağımız parayı Coran virüs ve pandemi sürecinde mağdur ve işsiz olan insanlara versek hem günaha girmemiş olur, insani görevimizi yapmış ve birilerinin sıkıntısının giderilmesinde bir nebze de olsa katkı sunmuş oluruz.
Gelelim matematik sorusuna;
Kendine güvenen, eline kalemi alsın bu soruyu çözsün. Ben 5 dakikada çözmüştüm. Kopya çekmek, yârdim almak da serbest.
Adamın biri cebinde x parası var. İşte bu x parasının ne kadar olduğunu bulacaksınız. 
Soru: cebinde x para olan adam kumar oynamak için kumarhaneye gidiyor. Kapıdaki görevli "giriş 100 lira, oynayıp çıktığında da yine 100 lira vereceksin" diyor. Yani giriş 100 çıkış 100 tl. Adam 100 tl veriyor, içeri girip kumar oynuyor ve kalan parasının iki katını kazanıyor.  "Yeter" deyip 100 lira vererek kumarhanede çıkıyor. 
Şeytana uyarak tekrar oynamak için yine kumarhaneye 100 lira verip içeri girip kalan parasıyla Kumar oynuyor. Yine iki katını kazanıyor. "Bu dafa son" diyerek kumarı bırakıp 100 lira vererek çıkıyor. "Bugün şanslı günüm" diyerek tekrar 100 lira verip içeri giriyor. Kalan parasının iki katini kazanıyor. 
Yeter deyip 100 lira verip dışarı çıktığında bakıyor ki hiç parası kalmamış. 
Hep iki kat kazandığı halde cepteki para da gitmiş beş parasız kalmıştır. 
Adamın kumarhaneye gitmeden önce yani ilk başta kaç parası vardı?
Bulduysanız yoruma yazın.
Kumar kazandırmaz kaybettirir.
İyilik ve sadaka kaybettirmez kazandırır.
Biz iyilik ve sadaka yapmayı seçelim. Dünya ve ahrette kazananlardan olalım. 
Selam ve dua ile

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?