Kur’an bizim neyimiz?

Kur’an bizim neyimiz?
12-11-2022

Kur’an bizim rehberimiz, uyacağımız tek kitap, Furkanımız, bizim yegane sığınağımız, esenliğimiz, aydınlığımız, en büyük haber kaynağımız, kurtuluş ipimiz, zikrimiz, her şeyimiz. Allah’ı tanımanın, sevmenin yolu Kur’an-ı tanımaktır. Samimi isek hayat yolumuz Kur’an-a  çıkacaktır.

Kur’an bizim tek rehberimiz, hidayet kaynağımız: ‘’ Hiç şüphe yok ki bu Kur’an en doğru yola yöneltmekte erdemli ve güzel davranış sergileyenleri. Kesinlikle muhteşem bir karşılığın beklediğini müjdelemektedir.’’ (İsra suresi;9.ayet) Kur’an tek doğruya ulaştırır. ‘’ İşte bu, kendisi hakkında hiçbir kuşkuya yer olmayan kitaptır. Takva sahipleri için hidayet rehberidir.’’ (Bakara suresi;2.ayet) Takva: sorumluluk bilinci, emanet ve borçluluk bilincini içerir. Takva hidayetin sebebi, hidayet takvanın sonucudur.

   Kur’an bizim uyacağımız tek kitaptır: ‘’Uyun Rabbinizin katından size indirilene! O’nun dışında bir otoriteye asla uymayın! (kılavuzu  vahiy  olmayanın  kılavuzu şeytan olur.) Ne kadarda az ders alıyorsunuz. ‘’(Araf suresi;3.ayet) Hafızanızı ne kadarda az kullanıyorsunuz. Hafızayı kullanmanın sonucu yaşanmışlıklardan ders almaktır. ‘’ İyi bilin ki o, malum saatte/ zamana ilişkin tarifsiz bir bilgi kaynağıdır. Şu halde bu konuda asla şüpheye düşmeyin ve bana uyun. İşte bu dost doğru yoldur.’’ (Zuhruf suresi;61.ayet) O’na (elçiye) uymanın ölçüsü O’na gönderilen Kur’an-a uymaktır. Kur’an-a uymak ise Allah’a uymaktır.

   Kur’an bizim yegane sığınağımızdır. ‘’ O halde Rabbinin kitabından sana indirilenleri izle ve ilet. O’nun kelimelerini kimse değiştiremez. Sen de ondan başka bir sığınak bulamazsın.’’ (Kehf suresi;27.ayet) Derdi olan Kur’an-a müracaat etsin.

   Kur’an bizim Furkanımız, ölçümüzdür. ‘’Siz ey iman edenler! Eğer Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle hareket ederseniz, size hakkı batıldan ayıracak bir ayırım gücü verir. Dahası kötülüklerinizin üzerini örter ve sizi bağışlar. Çünkü Allah’tır sınırsız lütuf, sonsuz kerem sahibi olan! ‘’ (Enfal suresi;29. Ayet) Muttaki olursanız neyin doğru olduğunu anlarsınız. Hadisi şerifte Resul Muhammed şöyle buyurmuştur. Size benden bir şey gelirse Kur’an-a arz edin. Kur’an-a uygunsa bana aittir. ‘’İşte buda bizim indirdiğimiz mübarek kitaptır. Şu halde O’na uyun ve sorumluluk bilinci taşıyın ki rahmete nail olasınız.’’(Enam suresi;155.ayet) Kur’an-a  hayatınızıverirseniz, size hayat verir. Kur’an-a uyan muttaki olur.

  Kur’an en büyük, en esaslı, en haysiyetli haber kaynağıdır. ‘’De ki: Bu muazzam bir haberdir.’ ‘’Siz se ondan yüz çeviriyorsunuz.’’ (Sad suresi;67-68.ayet) Kur’an bizi esenlik , barış yoluna götürür. ‘’ O’nun la Allah , kendi rızasını gözetenleri ebedi kurtuluş yoluna ulaştırır, rahmetiyle onları karanlıklardan aydınlığa çıkarır ve dost doğru bir yola yönlendirir.’’ (Maide suresi; 16.ayet). Allah’ın insana iradeyi vermesi hidayetini dilemesidir.

   Kur’an bizim kurtuluş ipimizdir. İnanç, ahlak, ibadet çukurundan bizi Kur’an çıkarır. Kainat ile ilgili ilişkilerimizi düzenler. ‘’ Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı yapışın ve bir birinizden ayrılmayın.( vahdet: sosyal tevhit) ve Allah’ın üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz bir birinize düşman iken kalplerinizin arasını uzlaştırdı da  onun lütfu sayesinde kardeş oldunuz. Ve siz ateşten bir çukurun kenarındaydınız da sizi oradan kurtardı. İşte bu şekilde Allah size mesajlarını açıklar ki doğruyu bulasınız.’’ (Al-i imran suresi;103.ayet)

  Kur’an bizim zikrimizdir. Onurumuz, şerefimiz Kur’an-la oluşur. ‘’ Doğrusu biz size, içinde size şeref ve itibar kazandıran bir mesaj indirmiş bulunuyoruz. Şu halde hala aklınızı başınıza almayacak mısınız? (Enbiya suresi;10.ayet) İçinde zihninizi inşayı amaçlayan uyarılar olan mesaj. Bu zikir ilahi inşa projesidir. ‘’ Şu halde sana vahyedilene  sımsıkısarıl. Çünkü sen doğru yol üzeresin.’’(Zuhruf suresi;43.ayet.)

   Kur’an bizim şeytanla aramıza mesafe koyacağımız tek kelamdır. ‘’Kuşkusuz bu (vahiy) senin ve kavmin için bir şeref ve itibar kaynağıdır. Fakat zamanı  gelince hepiniz (ona karşı aldığınız tutuma göre) hesaba çekileceksiniz.’’ (Zuhruf suresi;44.ayet). Kur’an bizim her şeyimiz. Güne Kur’an-la başlamalıyız. Gecenin inşası önemli: Münzemmil suresinin ilk ayetleri gecemizi inşa eder. Kur’an benim neyim oldu sorusunu kendimize sormalıyız. Aklımız, gözümüz, kulağımız, dilimiz, elimiz, ayağımız Kur’an-a göre çalışıyorsa, biz yaratılış gayemize uygun mutlu kuluz.  Allah kendisine kurban, Kur’an-a kul olanlardan eylesin! Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?