KURS MERKEZLERİNE YÖNELİK BASKINLAR

30-11-2020


Hepimizin malumu 16 Kasım 2020 tarihi ile birlikte ülkemizde resmi- özel bütün eğitim ve öğretim kurumlarında yüz yüze eğitime 4 Ocak 2021’e kadar ara verildi. 
Çocuklarımız okuldaki yüz yüze eğitime doymadan, tekrar online eğitime geçildi. Yerel ya da ulusal çapta hiçbir vatandaşın online eğitimden memnun olmadığına adım gibi eminim. Öğrenci ve öğretmen arasındaki asıl bağı oluşturan gözler birbirini özler hale getiren bu yanlıştan derhal vazgeçilmelidir. 
Bugün bu vaka sayısının bu kadar fazla olmasının en önemli sebeplerinden biri de eğitimsizlik değil midir?
Her türlü önlemin alındığı okul ve kurs merkezlerini kapatmak, yetmezmiş gibi kendini bilmez, insanlıktan nasibini almamış birilerinin şikâyeti üzerine kurs merkezlerine baskın yapmak biz eğitimcileri derinden müteessir etmektedir.
Geleceğe emin adımlarla yürüyen bir nesli yetiştirmek gayretinde olan kurs merkezlerinin kapalı olduğu sürece hiçbir maddi desteğin verilmemesi ayrıca başlı başına bir ayıp. 
Ayda 20.000-30.000 civarı kirayı, hiçbir gelir kaynağı olmadan belki de aylarca sürecek olan bu kapalı olma durumunda kurs merkezi yöneticileri nasıl ödeyecekler acaba. 
Bugüne kadar vicdanı hür, aklını kiraya vermemiş eğitim görmüş hiç kimsenin devletine zararı olmamıştır. Bırakın da eğitim faaliyetlerimize devam edelim. 
Yüz yüze eğitim bu süreçte yanlış ise aşağıdaki habere konu olan gelişmiş ülkeler yanlışlık mı yapıyorlar acaba. 
“UNESCO verilerine göre 16 Kasım 2020 itibarıyla toplam 210 ülkeden 125’inde okullar tamamen açık, 59’unda ise kısmen açıktır. Okullar üç ülkede ara tatilde, 23 ülkede ise kapalıdır.
16 Kasım itibarıyla:
Tamamen açık 125 ülke arasında Almanya, Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, Litvanya, Norveç, Polonya, Singapur, Slovenya, Tayland yer almaktadır.
Kısmen açık 59 ülke arasında ABD, Azerbaycan, Kanada ve Mısır yer almaktadır.
COVID-19 nedeniyle okulları kapalı olan ülkeler arasında Meksika, Filipinler ve Venezuela yer almaktadır.
Vaka artışlarına karşın yüz yüze eğitimi devam ettiren ülkeler:
Dünyanın pek çok yerinde özellikle de Avrupa kıtasında salgın kontrol altına alınabilmiş değil. Okulların açılmaya başladığı Eylül ayından bugüne de dünyada vaka sayıları artmaya devam ediyor. Buna karşın, beklenenin ve sanılanın aksine okullarını kısmen veya tamamen açan ülke sayısı da artıyor.  Türkiye’de yüz yüze eğitime geçişin ilk aşaması olan 21 Eylül’de toplamda 143 ülkede okullar açıkken, 9 Kasım’da bu sayı 182 ülkeye yükselmiş durumda.
Vaka artışları sebebiyle Ekim ortası itibarıyla bazı ülkelerde çeşitli toplumsal kısıtlamalara gidildi. Örneğin; eğlence merkezleri, restoranlar, spor salonları ve sanat galerileri kapatıldı, seyahatler yasaklandı, belirli saatlerde sokağa çıkma yasağı getirildi. Buna karşın Almanya, Danimarka, Fransa ve İngiltere’nin de aralarında bulunduğu bazı ülkelerde okulların toplumsal öncelik olarak bu kısıtlamaların dışında tutulduğu ve yüz yüze eğitime devam edileceği açıklandı.”

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?