LÜTFEN BU SENE BATMAN ÇAYINA GİRMEYELİM

LÜTFEN BU SENE BATMAN ÇAYINA GİRMEYELİM
08-06-2021

Sevgili Dostlar,

Baharı bitirdik; yaza merhaba dedik.

Hoş geldi, sefa geldi. Yaz ayı her zaman bereketli bir aydır.

Ekinler hasat edilir ve her dalda farklı meyve; her tarlada farklı bir sebze bereketi ile bizi doyurur.

Fakat, yaz sıcak bir mevsim ve hepimiz bir şekilde serinlemek ve hoş bir kaç saat vakit geçirmek için çay ve nehir kenarlarına gidip, piknik yapma ihtiyacı duyarız. Bu çok normal bir etkinlik gözükse de, bazen suyun güzelliği bizi kendine çeker ve biraz daha serinlemek ve eğlenmek amacı ile o büyük hatayı yapar ve akar sulara kendimizi bırakırız ve bu hatamız bazen bazılarını maalesef dönüşü olmayan ebediyete götürür.

Çay ve nehirlerde boğulanların birçoğunun iyi yüzücü oldukları kayıtlara geçmiştir.

İşte asıl hata burada: AŞIRI ÖZ GÜVEN.

Akarsuların yüzeyi durgun olsa da, diplerde her zaman akıntı ve ani girdaplar hareket halindedir. Bir de dipte bulunan mil ve çamur başka bir tuzak. Nehir ve akarsularda ayağınız battı mı, bir daha kurtulamıyorsunuz.

Tatlı su, deniz suyu gibi yoğun değil ve tatlı su size aşağı doğru baskı uygular bu basınç öyle güçlü ki, çırpındıkça daha aşağı itilir ve akıntı sizi çeker. Yani tatlı su ve nehir çay ve barajlar aslında serinlemek için yüzmek içi boş pek uygun bir yer değil arkadaşlar!

Batmanlı olarak hepimiz biliriz Batman Çay'ı her sene kendine bir kurban seçer deriz ve maalesef neredeyse her sene Batman Çay'ı  bir veya birkaç boğulma vakası gazete manşetlerinde yerini alır. Bu üzücü vakalar her yaz maalesef yaşanmakta ve herkesi derinden üzmekte.

İşte bu boğulmaların önüne geçmek için, özellikle jandarma, Batman Çay'ı kenarlarına uyarıcı levhalar yazarak ve de devriye atarak vatandaşları suda yüzmemeleri konusunda uyarılarda bulunmakta ama maalesef bu konuda çok da başarı sağlandığı söylenemez. Zira vatandaşlar uyarıları dikkate almamakta ve suda yüzmeye devam etmekte.

Batman' da aslında son zamanlarda çok büyük ve temiz korumalı, cankurtaranlı yüzme havuzları var. Bu havuzlar yaz boyunca neredeyse her gün açık halka hizmet veriyor hem güvenli hem temiz hem de yiyecek içecek ortamı da var ve de şehrin içinde ulaşımı daha kolay. Bence havuzlar akar sulara göre daha güvenli ve daha eğlenceli.

Lütfen serinlemek ve yüzüp eğlenmek için havuzları tercih edelim, Batman Çayı'na başka kurban vermeyelim...

Sevgili dostlar,

Hataların çoğu aşırı güvenden kaynaklanır,akan sular durgun sular sulama kanalları ve barajlar tehlikeli sulardır bu gibi sularda her an bir değişiklik olabilir ve ne kadar iyi yüzücü olsanız da bu beceriniz suyun kuvveti karşısın da yetersiz kalabilir,barajlar bir anda kapaklarını açıp akar suyun debisini yükselebilir ani oluşan gırdap ve dip akıntıları sizi çekebilir.

Lütfen akarsularda serinlemeyin. Bunun yerine havuzları tercih edin.

Bu yaz kimse boğulmasın lütfen...

Her hayat değerlidir…

Suç-u Lisan ettiysem af ola…

Hoşçakalın...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?