Mağdur Saldırgan

Mağdur Saldırgan
28-11-2023

Tamamen mağdur bir toplum olmadan şiddete karşı bilinçlenmeli ve şiddetin her türlüsüne karşı dik durmalıyız.

Bir kaç şiddet türü:

kadına şiddet, aile içi şiddet, psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet, sözlü şiddet, mesleki şiddet, flört şiddeti, toplumsal şiddet, duygusal şiddet, siber şiddet.

Neden bu kadar çok şiddet türü var, şiddet ne zaman her alana girmeye ve yaygınlaşmaya başladı? Bunları başlatan bir şey olmalı. Sevgisizlik mi?

Bana göre bunların hepsi tek bir şiddet türünden türedi. Şiddet uygulayanın kendine uyguladığı şiddetten. Kişisel şiddet diyeceğim buna böyle bir tabir var mı bilmiyorum ama yoksa da artık var.

Ben şiddetin öncelikle saldırganın kendisine uyguladığını ve bunun temelinde özgüven eksikliği olduğunu düşünüyorum. Saldırgan düşük özgüveni sebebiyle öfke yaşıyor ve bunun sonucunda ya kendine ya da çevresindekilere saldırmaya başlıyor.

Bu problemi çözmeye çalışan uzman insanlar elbette var fakat maalesef toplum olarak destek almaktan her zaman uzak durduk.

Neden peki? Gideceksin ve düşük olan özgüvenini artırmak için destek alacaksın bu kadar basit. Basit dediğim için beni eleştirmek isteyenlere bir soru; şiddet görmüş mağdurun ölmesi, yaralanması, hastalanıp travma geçirmesi daha mı kolay?

Sorun aslında düşük özgüven gibiydi başta ama şimdide destek almaktan çekinen ve kattiyen reddeden zihniyetler.. Sorunun farkındalar, destek almaları gerekiyor fakat alamıyorlar.

Peki daha kötüsünü söyleyeyim mi? Evet daha kötüsü de var; sorunlu ve suçlu olduğunu fark etmediği için bunu kendilerine söyleyenlere de ayrıca öfkeli ve saldırgan davrananlar.

Biz toplum olarak yıllardır şiddetin her türlüsüne, maalesef ki bu temelde güven, sevgi gibi eksiklikleri yaşayanlar yüzünden maruz kaldık. Daha ne kadar kötüye gider ya da az da olsa bir iyileşme olur mu bilmiyorum ama bireysel olarak ve toplumsal olarak yapmamız gerekenler var. Bireysel olarak bilinçleneceğiz ve dimdik duracağız. Devletin de toplumsal olarak destek hatları var ayrıca derneklerde var maalesef ki. Keşke şiddet olmasaydı da şiddetle ilgili kurum ve derneklerde olmasaydı.

İnsanlar vahşidir, sözüm ona teknoloji ve bilim çağında yaşıyoruz.

Yakın coğrafyamızda kolektif şiddet uygulayan ismini bile kullanmak istemediğim vahşi, insanlıktan nasibini almamış, korkunç insanlık suçu işleyenler yüzünden de savaş gibi şiddetin son raddesinde bir vahşete şahit olduk.

Hiçbir şiddetin haklılığını kabul etmemeli ve hepsine karşı gelmeliyiz. Bu kim olursa olsun. Yarın bize de olur değil, dün bize yapılmış gibi karşı gelmezsek yarın şiddeti uygulayan biz oluruz. Şiddet gören değil uygulayan mağdurdur, zavallıdır.

Şiddet uygulamak, şiddet görmekten daha korkunçtur.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?