MEMUR ADAYLARI…

02-12-2014

Gençlerimiz tedirgin. Geçenlerde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamu personeli alımlarına ilişkin yaptığı açıklama, umudunu KPSS’ye bağlayan gençleri hayal kırıklığına uğrattı.

2014 yılında yapılan KPSS’nin ilk atama tercihlerinde çok az sayıda memur kontenjanı verildiği bir zamanda, önce Devlet Personel Başkanlığı 2015 yılında 74 bin memur istihdam edileceğini duyurdu. Herkes buna çok sevindi. Ardından Sayın Bakan’dan bundan sonraki atamalarda daha az kontenjan verileceği yönünde bir açıklama geldi ve memur adaylarını bir telaş sardı.

KPSS’ye girip iyi puan alan adaylar daha önce istedikleri kurumları ve illeri tercih ederdi. Neticede bir KPSS döneminde 4 atama yapılıyor. İlk atamalarda istedikleri kuruma atanamayan adaylar, belki de ömür boyunca yapacakları işi, ili, kurumu son atamaya kadar takip eder ve aldıkları yüksek puanı en iyi şekilde değerlendirirlerdi. Ancak tam da atama döneminde yapılan bu açıklamayla, adaylar “atanalım da ne olursa, neresi olursa olsun” mantığına büründüler.

Dershaneler, üniversiteler, özel kurslar, sertifikalar derken onca zaman harcayan ve onca masrafa giren, sadece kamu alımlarına hazırlanan bu gençlerin yerinde kim olursa aynı endişeyi taşıyacaktır. Elde herhangi bir teknik meslek yoksa meslek öğrenecek yaşı da çoktan geçmişseniz, çevrenizde herkes bir beklenti içine girmişse ve ilerde yuva kuracağınız kişi de sizi bekliyorsa gerçekten bu çok zor bir durum olur.

KPSS’de yapılan atamalarda zaten çoğunluğu öğretmenler, polisler ve sağlıkçılar oluşturuyor. Alımların azalmasında genel olarak iktisadi ve idari bilimler fakültelerinden mezun olan adaylar ve yüksek okul mezunları gibi memur adaylarının kontenjanından düşürülüyor. Lise mezunlarını söylemeye gerek yok, çünkü son dönemlerde sağlıkçılar dışında kontenjanları epey bir düştü.

Devletin 2007 yılından sonra her ilde üniversiteler kurmasından sonra, bu üniversitelerden mezun olan adaylarla birlikte büyük bir mezun-işsiz yığılması meydana geldi. Üniversitelerden mezun olup, kamuda istihdam edilmeyi bekleyen bunca insan varken,

özelleştirmeler de işin içine girince alımlarda kontenjanların düşürülmesi bu adaylarda “devlet artık memur almayacak” söylentilerine, endişelerine neden oldu.

Onca emek verip bunun karşılığını alamamak… Her defasında 2 yıl sonrasındaki sınava ümit bağlamak… Zor gerçekten.

Bazı kamu kurumlarında da memur alımlarında değişikliğe gidildi. Daha önce merkezi atamalarla memur alınırken, son dönemlerde bu kurumların mülakatlı alım yaptığı görülüyor. Bu alımlarda puan önemliyse de, sadece hak edenlerin mülakatla atandığını söyleyemeyiz.

Bu alımların merkezi atamalarla gerçekleşmesi daha doğru olurdu.

İşin doğrusu, daha önce KPSS kaldırılacak açıklamaları devlet erkanı tarafından dillendirilmişti.

Her kurumun kendi, alımlarını yapacağı bir memur alım sitemine geçilecekti. Kontenjanların düşürülmesi bunun belki de başlangıcıdır.

Neticede devletin çoğu kurumunda, çoğu yerde memur ihtiyacı var. Devletin bu vatandaşlarımızı, mezunları görmesi ve buna göre kadro kontenjanı açmasını istiyoruz. 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?