MÜLK SAHİPLERİ VE KİRACILAR

04-02-2021

İçinde bulunduğumuz bu Coronalı günler bir çok parametreleri ve ekonomiyi negatif alandı fazlasıyla etkiledi. Daha çabuk atlatılması ve normal atmosfere daha çabuk dönebilmek için bilim kurulu bir takım önlemler öneriyor. Haliyle mevcut iktidar da bilim kurulunun bu önerilerini hayata geçiriyor.
Tüm gaye virüsü kontrol altına almak ve hastalığın bulaşmasında bariyer kurmaktır. Bu yüzden bir takım kısıtlamalar söz konusu olabiliyor.
Maalesef esnaf da kiralarını zamanında ve eksiksiz ödemekte haliyle etkileniyor. Kısıtlamalar bir takım domino etkisi yapıyor hal böyle olunca da mülk sahipleri de toleranslı davranmaları ister istemez akla geliyor. Bir köşe yazarı olarak benim de beklentim bu şekildedir.
Eğer mülk sahiplerinin durumları çok iyiyse mümkünse bir kaç kira almasınlar. Mutlaka almaları gerekiyorsa yarı kira alsınlar onu da esirgemek durumunda değillerse hiç olmazsa bir kaç ay ertelesinler bu demektir ki hem esnaf çok zor durumda kalmamış olur hem de istihdam açısından iş yerini kapatmak zorunda kalmamış olurlar.
Zaten kira alan ile kira verenler ekonomik olarak aynı seviyede değiller. Burada mülk sahiplerinin fedakarlık yapmaları gerekiyor görüşündeyim. Bu erdem davranışta bulunan mülk sahipleri yok değil. Bunların sayılarının artması hem din’i hem insani hem de çok erdem bir davranıştır görüşündeyim. Hani derler ya atalarımız ‘’İyilik yap denize at balık bilmezse Halık bilir ‘’ Atasözümüz aslında çok anlamlı değil mi ?
Bu arada mevcut iktidardan da beklentimiz o ki; bu konuda esnafa ekonomik olarak yardımcı olmasıdır. En azından vergiler konusunda yapabileceği bir çok olumlu kararlar mutlaka vardır. Tüm amaç esnafın ülke genelinde kepenk kapatmaması ve işsizliğin gittikçe artan bir trend’e dönüşmemesidir. Bir kurumu kapatmak çok kolay fakat açmak hiç de kolay değildir.
En azından esnafa yaptığı kira yardımın miktarını arttırması ve virüs’ün sona ermesine kadar yaptığı yaptırımlar sürekli yapması inanıyorum ki esnafı ve mevcut esnafın yanında çalışan personel veya personelleri de mutlu edecektir.
Daha önce almış oldukları kredileri ödemekte bile hayli zorluk çeken esnaf ancak iş yaparsa ve rantabiletinin olumlu hale gelmesi halinde rahatlıkla borcunu ödeyebilecektir.
Aksi taktirde arabasını, ev eşyalarını veya sahip olduğu menkul gayrimenkulunu pul pahasına satmak zorunda kalacaktır. Sahibinden com’a bir girin ve gözlerinizle görün insanların neler neler sattıklarını? İkinci el satılık ilanlar tezimi perçinliyor.
Hepimiz bireyden kitlelere kadar yetmez iktidar da dahil bu önemli konuda acil eylem planları hazırlayıp hayata geçirmesi halinde bu coronalı aylar en az tahribatla atlatılır. Kazançlı çıkan ülkemiz olur diye belirtiyorum.
Az çok demeden herkesin herkesimin mutlak yapabileceği yardımlar vardır. O yardımları daha da arttırıp gittikçe genişleyen halka tarzında çoğaltmak hem elimizde hem de bence kutsal bir davranış bir zorunluluktur. Özellikle de bu pandemi ve tedbirlerinin olduğu dönemde. Tüm siyasilerin bu sosyal konuya karşılıklı diyaloglar ve çare üretmede birlik olmaları aslında en önemli bir zorunluluk olmalı.
Bulunacak çare hem ekonomiye hem çalışanlara ve esnafa adeta can suyu olacaktır.
Kalın sağlık ve mutluluklarla siz değerli Sonsöz okurlarımız ve saygın Batmanlılar.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?