MUSİBETİ HAYRA ÇEVİRELİM

31-03-2020

Dünyayı ve ülkemizin de sağlığını tehdit eden Korona virüs musibeti, ideal hayatı kurmamıza vesile olabilir. Böylece bu musibet hayra çevrilir. Nasıl mı? Gayet açık. Hayatımızı dizayn eden 65 yaşının üzerindeki insanımızın sokağa çıkmalarını yasaklayan, piyasanın bir çok noktasının durmasına neden olan,  evde kal, hayatta kal sloganın geçerli olduğu, gelecek endişesinin hat safhada olduğu günleri yaşıyoruz. Bu olağan üstü durumu oluşturan, korona virüs musibet ayetini, kendi hayrımıza, geleceğimizin inşasına çevirebiliriz. Bunun için ne yapmalı? Gayet kolay, fazla külfete girmeden, yaptığımız zamanda huzur bulacağımız bir çalışma. İşte formülü.

Bu günkü şartlarda en ideal hayat evde, aile ile birlikte olmak. Dış dünya ile zaruret dışında ilgiyi kesmek. Ne güzel. Bize büyük ödül. Dış dünyanın etkisi ve yetkisinden kurtulmuş bir hayata kavuşmak. Bu günkü hayat programımız;  Biz bu dünyaya kendi isteğimizle gelmedik, kendi isteğimizle de ahirete gitmeyeceğiz. Bizi yaratan niye yarattı? Bunun cevabını Yaratan Rabbül alemin Allah’ın mesajı cevaplıyor. “O (Allah) ki, hanginizin daha güzel işler yapacak diye sizi  sınamak  için,  Ölümü ve hayatı yaratmıştır. O, sınırsız izzet ve kudret sahibidir. Çok merhametlidir.’’(Mülk suresi;2.ayet). Yüce Rabbimiz bize yaratılış gayemizi bildiriyor. Bu dünya bizim için sınav. Bize verilen ömür kredisini nasıl kullanırsak onun sonunda ebedi hayatımızdaki konumumuzu, mevkiimizi, rütbemizi kendimiz belirleyeceğiz. Sınav rehberi; Dünyanın tek ve gerçek doğru kitabı, Allah’ın mesajı Kur’an-ı Kerimdir. Kim Kur’an-ı okur, anlar, yaşar ve diğer insanlara tebliğ ederse sonsuz mutluluğa kavuşur. Dünya ve ahirette huzur kaynağımız Kur’an-ı Kerimle; kendimiz, ailemizle birlikte tanışmanın, anlamanın hayatımızı Kur’an-a göre inşa etmenin tam zamanı. Evimizde, aile bireylerimizle birlikte Kur’an-la hem hal olarak, virüs musibetini hayra çevirmek bizim elimizde. İnsanı, evreni yaratan Alemlerin Rabbi Allah’ı, alemi, kendimizi, Allah’ın kendisinden tanımak, Allah’ın mesajı Kur’an-ın bize nazil olmasıyla mümkün. Ancak o zaman, her şey yerli yerine oturacak. Bütün olumsuzluklar, karamsarlık ve gelecek endişesi, Allah’a teslim olmakla, hayra dönüşecektir. Kalbi, ruhu, hayatı diriltmenin yolu Rabbin adına okumaktır.

Allah’ın ilk emri oku; yaratan Rabbin adına (Alak suresi;1 ayet).Kalbine yazılan vahyin ışığında, hakikatin parçaları arasında bağ kur. Olayların illet ve hikmeti üzerinde düşün. Varlığı Allah adına okumaya çalış ki, hakikate ulaşasın. Günümüzü işgal eden, geleceğimizin selameti için evde kal, hayatta kal sloganını eylem haline getiren korona virüsü, bizlere okuma ortamı hazırladı. Evimizde Kur’an-la bizzat kendimizin, eşimiz ve çocuklarımızın hem hal olma fırsatını sundu. Bize düşen, bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirerek, Kur’an-ı iniş sırasına göre okuyup, anlamak ve kendimize nazil olması için gayret etmektir. Okunacak Kur’an meali ve tefsirini seçmek de önemli. Bunun içinde eseri yayınlayanın imanını hayatına şahit kılması önemli.

Kur’an anlaşılmaz kitap değildir. Allah’ın; biz onu anlaşılsın diye vahiy ettik buyruğu önemli. Yeter ki, biz saf ve temiz duyguyla ön yargısız Kur’an-a yaklaşalım. Hayatımızı Kur’an-la inşa etmenin endişesini taşıyalım. Her anımız Kur’an-lı olsun. Allah ne der diye hareket edelim.

Dostlar; Kur’an elimizde olduğu halde, hayatımızdan dışladık. Dokunulmaz hale getirdik, maksadının dışında muamele ettik, bu günkü halimiz ortada. Musibet olarak gördüğümüz, insanlığı tehdit eden korona virüs ayetinin etkisiyle, evlerimize kapanarak Allah’ın mesajıyla tanışmak, hayatımıza koymanın zamanı geldi. ‘’Ey insanlar! İşte size Rabbinizden bir öğüt ve gönüller derdine bir şifa, müminlere bir hidayet ve rahmet geldi.’’(Yunus suresi;57.ayet)        ‘’Haberiniz olsun ki bu Kur’an insanları en doğru yola iletir ve (gösterdiği yolda yürüyerek)  İyi işler yapan müminlere,  kendilerini büyük bir mükâfatın beklediğini müjdeler.’’(İsra suresi;9.) ‘’Doğrusu Biz bu Kur’an-da insanlara (hakikati tüm berraklığıyla göstermeye yetecek) her türden( ibret verici misaller ve apaçık) örnekler verdik ki, (bu ayetler üzerinde) düşünüp öğüt alsınlar.’’(Zümer suresi;27.ayet).” İşte şu kitap( toplum ve bireyin temel hayat prensiplerini belirleyen bu ilahi yazgı var ya,) kendisinde hiç şüphe yoktur.( insan aklını şüpheye düşürebilecek hiçbir çelişki, eğrilik, tutarsızlık yoktur onda. Öyleyse gönlünü aç içtenlikle oku;  okudukça göreceksin ki, bu sözler Allah’tan gelen hakikatin ta kendisidir. Fakat bu kitap, kötülüğü çirkinliği tercih eden kimseler için değil. Her türlü fenalıktan titizlikle sakınan, doğru ve güzelliğe ulaşmayı arzu eden o) Takva sahipleri için( bir yol gösterici) bir hidayettir.’’(Bakara suresi;2.ayet). Aynı zamanda; ‘’ Bu(muhteşem kitap) senin ve kavmin için (mutluluğa ulaştıran bir öğüt,) bir onur ve itibar kaynağı olacaktır. Ve (zamanı gelince) hepiniz (ona karşı tutumunuzdan dolayı) hesaba çekileceksiniz.’’(Zuhruf suresi;44.ayet). Bu ayet bize Kur’an-ın önemini en güzel şekilde anlatıyor .Kur’an-la buluşmak yaratılış gayesine uygun yaşamanın temelini atmaktır. Ne mutlu Kur’an-la tanışan, hayatlarını Kur’an-la inşa edenlere.

Korona virüs musibetinden kurtulma için, Evde kal, hayatta kal eylemi, Bizim Kur’an-la tanışmamıza, Allah’la buluşmamıza  ve hayırlara sebep olur. Allah’ın gerçek ilmiyle, gönlünü, ruhunu aydınlatan, Rabbin halis kullarından oluruz. Yine dilerim, imanı hurafe ve sanı ile değil doğruyu eğriden ayıran, Allah’ın Nuru Furkan ile yaşayan kullar arasında oluruz. Vahiy bizim hayatımıza nazil olur. Dünya ve ahiret saadetine kavuşuruz inşallah. Selam ve dua ile.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?