MUTLAKA OY KULLANMAYA GİDİN

30-10-2015

Demokrasilerin temin ve tesisinde en önemli faktör seçimlerdir.

Halkın hür iradesiyle kendi siyasi analizleri sonucu tercihini yaparak ülke veya yerel idareyi teslim edeceği kişi veya kadroları belirlemesidir demokrasi.

Bir seçimde katılım ne kadar artarsa, seçimler adına toplumu oluşturan bireylerin ilgisi ne kadar çok artarsa o toplumda demokrasinin o kadar daha kuvvetli olduğunu, yönetimde halkın demokratik katılımının o kadar fazla olduğunu ifade edebiliriz.

7 Haziran seçimlerinde ülke halkı diğer seçimlere oranla daha fazla bir katılım sağlayarak oylarını kullandı. Oy dağılımlarında halk kimseye tek başına iktidar olma salahiyeti vermedi. Bunun akabinde hükümet kuramama krizi belirdi. Siyaset, yeniden sine-i millete dönmek zorunda kaldı. 1 Kasım günü yeniden bir seçim yapılacak ve bu seçim ile ülke yönetimini emanet alacak kadrolar belirlenecek.

Ülkeyi sizin seçtikleriniz yönetecek.

Sizin seçtikleriniz sizi temsil edecek.

Oy verdiğiniz kişi veya parti sizi temsilen meclis kürsüsünde konuşacak.

Oy kullanmak suretiyle sizi mecliste temsil edecek kişileri belirlemiş oluyorsunuz.

Bu aynı zamanda bir vatandaşlık borcudur. 

Sizin siyasetle ilgili olumlu veya olumsuz eleştirilerinizin altında yatan ana sebep sizin kullandığınız oylardır. Bu nedenle muhakkak oyunuzu kullanın. Katılım ne kadar artarsa demokrasi de o kadar artar.

Farklı partiler veya farklı adaylarla yapılıyor seçim. Bunların içinden illa ki kendinize yakın hissettiğiniz, sizi daha iyi temsil edeceğini düşündüğünüz kişiler olacaktır. Hiç kimse dört dörtlük değildir. Ama temsil kabiliyeti sizin nazarınızda diğerlerine ağır basan kim varsa ona oy vererek ülke yönetimine siz de ortak olabilirsiniz.

Siyasetçileri yerel ve genel olarak değerlendirin. Çünkü siyasi partiler de şahıslardan müteşekkil bir yapıdır. Değerlendirmelerinizi yaparak seçiminizi yapın.

Bir diğer konu da demokrasinin öbür yüzü: saygı…

Herkesin görüşüne, herkesin fikrine saygı duymak…

Demokratik zenginliğin farklı görüşlerin bir arada bulunmasıyla meydana geldiğini asla unutmamak gerekiyor. Hangi görüş veya parti olursa olsun saygı duymak gerekiyor. Demokrasinin çok renklilik olduğunu, hazmetme işi olduğunu, kabullenme işi olduğunu da unutmamak gerekiyor.

Ne yazık ki ülkemizde siyasi görüşler noktasında büyük bir kutuplaşma meydana geldiği için bu konuya da değinmek icap etti.

Şimdi önümüzde bir seçim var. Gidip muhakkak oyları kullanmak gerekiyor. Saygı çerçevesinde, demokrasi kültürü içinde bir seçim yaparak…

Yapılacak seçimin tüm ülkeye hayırlar getirmesi dileğiyle…

İyi seçimler.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?