MUTLU BAYRAMLAR

19-08-2018

Yardımlaşma ve dayanışma ruhunun en güzel örneği olan Kurban Bayramı da geldi çattı. Öncelikle bayramınızı en içten dileklerimle kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederim.

Kurban bayramlarının içinde barındırdığı manevi derinlik, toplumsal bütünlük o günlere özel bir anlam katmaktadır. Maddi durumu elverenler mahşerin provası olan Hac ibadeti için kutsal toprakların yolunu tutuyor. Mekke ve Medine’de toplanan milyonlarca mümin, din, dil, ırk, zengin-fakir, makam-mevki ayrımı olmaksızın kol kola, yan yana Allah’a ibadet ediyor. Herkes beyaz iki bez parçasını, ihramını giyiyor ve bunun dışında hiçbir şeyi yanına almıyor. Herkes eşit, herkes sadece Allah’a ibadet için orda.

Tüm dünyada Kurban bayramının bambaşka bir anlamı var. Tüm Müslümanlar maddi ve manevi bir seferberlik, bir yardımlaşma atağına geçerler. Kurbanlıklar kesilir, fakir fukaraya dağıtılır. Yardımlar yapılırken kimse kimseye minnet etmez, kimse üstünlük taslamaz. Genci yaşlısı herkesi o manevi havanın mutluluğu, huzuru sarar. 

Bayram’da mutluluklar saçılırken dikkat etmemiz gereken hususlara da değinmekte fayda var. Öncelikle bayram günü kurban kesecek kasaplar dikkatli olmalı, hem hayvana eziyet çektirmemeli hem de kendilerini yaralamamak için dikkatli hareket etmelidirler. İşin ehli olmayanların kurban kesmekten uzak durması gerekmektedir. Kurbanlar kesildikten sonra da ortamın hijyenine dikkat edilmelidir.

Kurban tatili için, eş-dostunu, memleketini görmek için yollara çıkan vatandaşlar da hız kurallarına riayet etmelidir. Aşırı hız büyük risktir. Kendinizi, ailenizi düşünerek lütfen dikkatli ve kurallar çerçevesinde bir yolculuk yapın. Allah kazadan korusun.

Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı uyarıyı da hatırlatmakta fayda var. Son günlerde piyasada sahte paralar olabileceği belirtiliyor. Polis de uyarısını yaptı biz de buradan yapalım. Hayvan satıcılarına hayvanlarınızı satarken dikkatli olun diyoruz. Aylarca emek verdiniz, masraflara girdiniz. Emeğiniz karşılığını alacakken uyarıları dikkate alın. Ne yazık ki bu tür kanunsuzlukları yapanlar Allah’tan da korkmuyor ve dini gün de dinlemez. Uyanık olmakta fayda var.

Bayramın özüne uymayı da tavsiyelerime eklemek isterim. Mutlaka akrabalarınızı, komşularınızı, tanıdıklarınızı ziyaret edin. Beraber aynı sofrada bir yemek yiyin, çay için, sohbet edin. Bayramlar bunun için vardır. Allah’ın emri de bu yöndedir. Kırgınlıklardan, küslüklerden arının. Bayram hatırına ilk adımı siz atın ve güzellikleri kendi çabalarınızla yakalamaya çalışın. Çocuklara harçlıklar verin, onların başını okşayın.

Dini bayramların en özelliği iyilikleri hatırlatması ve toplumsal güzellikler sunmasıdır. Bu bağlamda kendisine Müslüman diyen herkesin bayramın özüne, ruhuna uygun davranması gerekmektedir. Bayramda güzellikler için bir başlangıç yapacağız ve bayramdan sonra bunu tüm hayatıma yayacağız. Bayramlar bunun için vardır.

Tekrardan bayramınızı kutlar, sizlere ve tüm İslam alemine hayırlar, bereketler getirmesini Allah’tan niyaz ederim. Hac’da bulunanlar bize de duacı olursa seviniriz. Allah kabul etsin.

Hoşça kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?