NE OKUSAM?

01-02-2019

Kitap raflarının karşısına geçip “Ne okusam?” diye düşünmek gündelik hayatın karmaşasından ve hızından kaçmak için yerinde ve keyif veren bir faaliyet. Ama kitapların çeşitliliği karşısında kararsız kalmamak elde değil. Kabul etmek lazım: Bir kitapta karar kılmak zor iş!

Diken bu hafta beş kitaba dikkatinizi çekiyor. Karar sizin. Şimdiden iyi okumalar.

Asimetri

Asimetri, Lisa Halliday, çev. Begüm Kovulmaz, Domingo Kitap, 272 sayfa.

Lisa Halliday’in ilk kitabı ‘Asimetri’ kendisinden onlarca yaş büyük bir yazarla beraber olan genç editörün hikayesi. Bununla da bitmeyen hikaye Irak’a, Diyarbakır’a, kaçakçılık öykülerine kadar uzanıyor.

Eleştirmenler tarafından ABD’de geçen yılın en iyi kitaplarından biri olarak gösterilen ‘Asimetri’ adının hakkını vererek, gençlik-yaşlılık, eşitlik-adaletsizlik, Batı-Ortadoğu, şans-yetenek arasındaki keskin farklılığı ve farklı ölçütlere göre nasıl değişkenlik gösterdiğini kurgunun sınırlarını zorlayan bir dille anlatıyor.

Öyle ve Böyle

 Öyle ve Böyle, Adam Phillips, çev. İpek Şen, Ayrıntı Yayınları, 448 sayfa.

Yazdığı denemelerle okurlarına eleştirel bir ışık tutan psikanalist Adam Philips’in bu derlemesinde nefret, başarı, üstünlük, cezalandırma, arzu, rüya gibi konulara değiniyor.

Terapi ya da vaka günlüğü olmaktan çok hayatla ve diğer insanlarla başa çıkabilmek için sürükleyici bir rehber niteliğini taşıyan ‘Öyle ve Böyle’yazarın psikanaliz tecrübesinden yola çıkarak gündelik hislerimize ve olgulara dair bir içe bakış denemesi.

Astrobiyoloji

 Astrobiyoloji, David C. Catling, çev. Ahmet Burak Kaya, Metis Kitap, 168 sayfa.

Dünyanın nasıl oluştuğunu, yaşamın nasıl ortaya çıktığını merak edip duruyoruz. Bilim insanları bununla ilgili çalışmalar yürütüyor fakat hala yaşama dair sorulara doyurucu bir yanıt bulmanın uzağındayız.

Ancak David C. Catling heyecan verici astrobiyolojiye dair kısa ama kapsamlı bir çerçeve sunuyor. Yazarın yanıt verdiği sorular şöyle: Dünyada yaşamı ortaya çıkaran koşullar nelerdi? Yaşam hangi ilkeler temelinde gelişti? Gezegenimiz mevcut haline erişmeden önce nasıl evrelerden geçti? Kitlesel yok oluşlara hangi olaylar yol açtı? Dünyamızı nasıl bir gelecek bekliyor? Gezegenler nasıl oluştu?

Altı Çarpı İki

Altı Çarpı İki, Arne Dahl, çev. Yonca Mete Soy, Hep Kitap, 336 sayfa.

İskandinav polisiyesinin önde gelen isimlerinden Arne Dahl’ın yeni romanı öldürülmek üzere olan bir kadından mektup alan komiserin mektubu yazan kişiyi bulmak ve durdurmak için gösterdiği çabayı konu ediyor.

Eski ortaklarından yardım isteyen konser, arkadaşları İsveç Güvenlik Teşkilatı’ndan saklandıkları için zorlu bir mücadeleye girişirler. Korkunç kış şartlarının hüküm sürdüğü bir coğrafyada, acımasız bir seri katilin peşine düşen ikili, katile yaklaştıkça işler iyice zorlaşacak ve kendileri av haline gelecektir.

Anonslu Kaset Doldurulur

 Anonslu Kaset Doldurulur, Engin Barış Kalkan, İletişim Yayınları, 140 sayfa.

Askerde doldurtulan anonslu kasetler, kapısında “miras değil alın teri” yazan birahaneler, tuvalete yakın masalar, yarım kalan rakılar, filtresi rujlu izmaritler, tuzlu fıstıklar, çiziktirilmiş adisyonlar, kaçak çaylar… En müstesna huylu kadınlar ve onlara âşık adamlar, yapacak hiçbir şey kalmayınca eve gidip ‘Breaking Bad’ izleyenler, içlerindeki dolmak bilmez kuyuları birayla dolduranlar…

İşte Engin Barış Kalkan’ın öykü kitabında “Aa aynı ben” dedirten gözlemlerle bezeli hikayeleri bunlar.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?