NEDEN BİR MARDİN OLAMIYORUZ?

30-04-2019

Evet, soru basit.

Neden bir Mardin olamıyoruz?

Hafta sonu Batman Gezi Kulübü eşliğinde Mardin gezisine katıldım. Çok güzel duygularla döndüm fakat az da hayıflanmadım değil doğrusu.

Neden mi anlatayım;

Şehirdeki hareketlilik, canlılık, kıpır kıpırlık beni kıskandırdı doğrusu. Yaşadığım şehir Batman neden böyle hareketli, turist çeken, canlı bir bölge değil?

Neyimiz eksik Mardin`den?

Sanırım sorumun cevabı çok da zor değil. Oradaki kültürel doku, tarihsellik ve kadimiyet Batmanda yok kabul etmeliyiz. Batman, çok sonradan kurulan bir şehir.

Bildiğiniz üzere hafta sonları Batman’da çok yavan, sıradan geçiyor. İşte bu yüzden Batman, hafta sonları Mardin’e ve Diyarbakır’a akın akın yerli turist gönderiyor. İnanılmaz bir insan akımı var Mardin’e. Batıdan, kuzeyden, güneyden ve çevre komşu illerden.

Peki, bu durumu kabullenip elimizi, kolumuzu bağlayacak mıyız?

Bence onu yapmayalım. Bu işleri canlandırmak biraz da bizlerde, sivil toplum örgütlerimizde, yöneticilerimizde.

Şöyle bir örnek vereyim sizlere ta Fransa’dan; Paris gibi bir metropolit şehir nasıl oluyor da bir demir yığını (eifel kulesi) inşa ettirerek tüm dünyadan insanları şehrine çekebiliyor. İlla bir tarih gerekmiyor demek ki bir şehirde. Tuzluk gibi oturmayıp saksıları çalıştırmak gerekiyor kanımca. Proje sahibi insanlara artık makam mevki vermek gerekir diye düşünüyorum. Geçenlerde yitirdiğimiz rahmetli TPAO eski Bölge Müdürü Mehmet Yamaç örneği önümüzde duruyor. Çölden bir alanı Dubai timsali cennete çevirebildi. Demek ki isteyince çöller bile vahaya çevrilebiliyor.

Eskişehir’den de örnekler verebiliriz mesela; Masal Dünyası adı altında inşa edilen yapıyı gidin görün derim. Adamlar bazım şeyleri yoktan var ederek önemli işlere imza atıyorlar. Buna yapay sahil projelerini de ekleyebiliriz.

İnanın bahane bulmak çok kolay “Ne yapalım, şehrimiz çok sonradan kuruldu, Mardin, o açıdan şanslı” diyerek kaçamayız.

Şehrimizi sosyal ve kültürel yönden hareketlendirmek adına proje yarışmaları yapmak çok mu zor sizce Allah aşkına?

Ben eminim çok farklı projeler çıkacaktır, insanımızdan.

Yav hiç mi bir şey bulamadık, çevrede o kadar çok ot yetişiyor ki hiç olmadı; Ot Festivali yapılsın bu şehirde. Memleketteki bitki çeşitliliği hiç de azımsanmayacak derecede bence.

Ben derim ki, şehrimizde adam akıllı yılda en az 2 tane festival yapalım çok kapsamlı ve profesyonelce olacak şekilde.

Bu işlerin ardı arkası bir bir yerlerden bir şeylerden start alarak oluyor. Sürekli uçak seferlerinin azlığından şikâyet ediyoruz ya, sizce seferler neden az bu şehre düşündünüz mü?

Elinizi vicdanınıza koyarak şu soruyu cevaplamanızı isteyeceğim sizlerden;

Sizler Batman dışında yaşayan insanlar olsaydınız, Batman a gelmek için ne kadar can atardınız sizce?

Duygusallığı bırakalım dostlar ve şehir için artık bir şeyler yapalım, ne dersiniz?

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?