NETFLİX SANSÜR VE MAÇ YAYINLARI

06-08-2019

 

Yav arkadaş bir netfliximiz kalmıştı sansürlenmeyen, ona da sansür getirmeyi becerdik sonunda. Parasını ödediğim platform, nasıl oluyor da sansüre takılıyor onu anlayamıyorum. Kaldı ki çocuk anahtarı bulunan bir platform. İlla ağalı, paşalı, kırdılı döktülü, mafyavari, çarpık ilişkilerle dolu çok afedersiniz ama yengesine aşık olacak derecede sapık zihniyete sahip, saçma sapan senaryolu dizileri izlemek zorunda mıyız biz?

Bu konuda Akif Beki`yi kutlamak gerekiyor tabi, ilk işaret fişeğini patlatan o oldu keza. Neymiş efendim, platformdaki bazı diziler eşcinsellik pompalıyormuş! Normal kanallardaki diziler, bize iyiyi, doğruyu, etik değerleri mi işaret ediyor Allah aşkına?!

Sansürle ilgili twitterda neler dönüyor diye şöyle bir baktım da öyle komik viraller dönüyordu ki gülmekten yerlere yattım. Bakın Dizilerin isimleri nasıl değiştirilmiş;

Amel Education

La Havle de Papel

Çingene Duası (Peaky B.)

Cehennem Azabı(Punisher)

The Walking (Kafir)

Dik Dur Eğilme Gurbetçiler Sizinle(Dogs of Berlin)

How I Met Your (Valide Sultan)

Allah'ın Hikmetinden Sual Olunmaz(Dark)

Eciş Bücüşler(Stranger Things)

Sansürler sadece netflixle kalsa tamam dicem de, sırada Puhu TV, Blu TV ve hatta youtube yayınlarının da olduğu söyleniyor. 

"Örneğin YouTube'da birisi çıkıyor ve düzenli olarak oradan yayın yapıyor. Eğer RTÜK bünyesindeki iş yükü el verirse ve teknik altyapı kurulursa, bu yayınların içerikleri de denetlenecek. Eğer bu yayında, yayıncılık ilkelerine aykırılık tespit edilirse o zaman RTÜK, YouTube'un kendisini değil ilgili hesabını sorumlu tutar ve o hesaba erişim engellenir." 

RTÜK, yönetmelikle ilgili yaptığı yazılı açıklamasında "radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetlerinin internet ortamından sunumu esnasında; çocukların ve gençlerin, fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimine zarar verebilecek medya içeriklerine ilişkin ebeveyn kontrolü sağlanması gibi tedbirler alındığını" ifade ediyor.

Valla benim bildiğim, yasakların hep karşı düşüncede fikir oluşturduğu ve refleks geliştirdiğidir. Bu yüzden yapılan sansürler biraz ters tepecek gibi.

Bu haftaki yazımın konusu sadece netflix ve yasaklar olmayacaktı tabi. 

Az kalsın büyük bir sorun haline gelecek olan lig maçları yayınları son dakikada çözüldü.

Aslında yazımın hemen hemen çoğunu digitürkteki maç yayınları konusunda iplerin kopma noktasına gelmesi ve çözüm önerilerim hususunda görüşlerim de yer alacaktı ki neyse son dakikada sorun çözüldü ve maç yayınları yine bein sports kanallarında olacak.

Çözüm önerim de, şuydu aslında maç yayınları için;

Maçların rekabet edilebilir olabilmesi için eskiden de olduğu gibi TRT kanalında yer alması önerisiydi. Bir hatırlayın eskiden ne güzel maçlar trt den yapılır herkes evinden mis gibi konforlu bir şekilde izlerdi. 

Şimdi bakıyorsun, maç izlemek için duman altı olmuş yerlerde, konforsuz, kalabalık, gürültülü ve derbi maçlarda 50 tl ye varan fiyatlarla dolu mekanlara doluşman gerekiyor.

Mekan sahiplerine soracak olursanız hallerinden memnunlar, fakat açık söyleyeyim ben bir maç sever olarak durumdan hiç memnun değilim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?