NEVRUZ

21-03-2021

Birçok kültürde yer edinen, kutlama ve şenlikler yapılan 21 Mart Nevruz bayramı, ülkenizde ve de bölgemizde de coşku ile kutlanılır.
İzin verilmesi sebebiyle bölgenin birçok ilinde ve özellikle Diyarbakır’da da 21 Mart günü Nevruz şenlikleri yapılacaktır.
Son gelişmeler, bölgede en çok oy alan HDP'nin kapatılması davasının açılması, milletvekillerin vekiliklerinin düşürülmesi için fezleke hazırlanmış olması bu etkinlik ve şenliklere İnşallah gölge düşürmez.
Nevruz bayramı ya da Nevruz farsça bir kelime olup dünya çapında çeşitli halklar tarafından kutlanan önemli bir gündür.
Her kültür'de, kendine göre farklı anlam ve önemi olsa da "Yeni gün", "baharın ilk günü" veya "baharı müjdeleyen gün" olması ortak paydalarıdır.
Yazılı kayıtlarda ilk kez 2. Yüzyılda Pers kaynaklarında geçer. 
Nevruz, İran ve Bahai takvimine göre yılın ilk gününü temsil eder.
İran kaynaklı bir inanışa göre Tanrı'nın evreni ve insanı yarattığı gün olarak kabul edilir.
Nevruz; Afganlar, Anadolu Türkleri, Arnavutlar, Azeriler, Farslar, Gürcüler, Karakalpaklar, Kazakkar, Kırgızlar, Kürtler, Uygurlar, Özbekker, Tacikiler, Türkmenler ve Zazalar tarafında kutlanılan bir gündür.
Nevruz; İslam diniyle ilgisi yoktur. 
Ancak Zerduşluk ve Bahailer için kutsal bir gündür.
Demirci Kawa'nın özgürlük meşalesini yaktığı veya Türklerin ergenekondan çıkış günü olması olarak da kabul edenler vardır.
28 Eylül - 2 Ekim 2009 arasında Abu Dabi'de toplanan Birleşmiş Milletler Manevi Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilmiş ve 21 Mart'ı "Nevruz Bayramı" olarak kabul etmiştir.
BEDİÜZZAMAN:
"Meselâ: Nevruz günü, bahar mevsimine işarettir. Çiçekli yeşil sahra ise, bahar mevsimindeki rûy-i zemindir. Değişen perdeler, manzaralar ise, fasl-ı baharın ibtidasından, yazın intihasına kadar Sâni'-i Kadîr-i Zülcelal'in, Fâtır-ı Hakîm-i Zülcemal'in kemal-i intizam ile değiştirdiği ve kemal-i rahmet ile tazelendirdiği ve birbiri arkasında gönderdiği mevcudat-ı bahariye tabakatına ve masnuat-ı sayfiye taifelerine ve erzak-ı hayvaniye ve insaniyeye medar olan mat'umata işarettir.(Sözler)
Nevruza hikmet gözüyle bakılsa, tefekkür edilse ve Allah'ın nimetlerine şükür edilse dinen de faydası çok olacağı kanaatindeyim.
Baharın müjdecisi, ahiretin varlığına delil olan nevruz günü tum halklara barış, hoşgörü ve sevgi getirmesi temenni eder.
Nevruz’u en içten dileklerle kutlarım
Selam ve dua ile.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?