ORGAN VE KAN BAĞIŞI NEDEN ÖNEMLİ?

ORGAN VE KAN BAĞIŞI NEDEN ÖNEMLİ?
27-06-2021

Değerli okurlarımız bugün herkes için önemli bir konuyu köşeme taşımak istedim.

ORGAN VE KAN BAĞIŞI

İnsanın başına gelmedim bu konuların ne kadar hassas ve önemli olduğunun farkına varmıyor.

Bir ünite kanın birinin canını kurtardığı gerçeği mesajla.

Bazı kan türleri çok bulunsa da bazı kan türleri maalesef çok az bulunuyor ve bu az bulunan kan türlerine sahip olan bir insan küçük bir smalitat geçirse veya bir kan ihtiyacı olsa yakınları bu ender bulunan kan çeşidini bulabilmek için çalmadık kapı bırakmıyor, dedim ya insanın başına gelmeden idrak edemiyoruz bu zorluğu.

İşte bu yüzden kan bankasına bağışı yapmak önemli ihtiyaç halinde kan bankasından kolayca bu ender bulunan Kan gurubu temin edilebilir ve hasta sağlığına kavuşabilir. Bazı insanlarımız maalesef kan vermeye sıcak bakmıyor.

BANA LAZIM DEMEKTE.

Oysa insan vücudu kan üretimini asla durdurmaz ve kan kendini her zaman bir seviyede tutar yani vereceğiniz bir ünite kanın yerine hemen vücut yeni kan üretir.

Bazı insanlarımız hala kan tespiti bile yaptırmamış, yani hangi kan gurubuna dahil onu bile bilmiyor. Fakat bu çok önemli bir konu artık zira anlık kan ihtiyacı duyulduğu da işte test yap kan gurubunu bul, kanı bul belki de bu basit ihmal bile hayatımızı kayıp etmemize sebep olabilir.

Lütfen herkes sağlık ocaklarında kan testini yaptırıp, kan gurubunu öğrensin, ve kan bankasına kan bağışında bulunsun bu bir vatandaşlık ve insanlık görevidir.

***

Organ bağışına Müslüman halk olarak sıcak bakmıyoruz, biz Müslümanlar yeniden doğuşa inanırız, ve organlarının eksik olması diğer Dünyada eksik organla kalacağımıza bunun da Allah katında büyük bir günah olduğuna inanırız, işte bu yüzden ülkemiz ve İslam aleminde organ bağışı oldukça az ve düşük seyrediyor.

Ülkemizde 40 binin üstünde organ nakli bekleyen hastalar var. Bu rakam hakikaten çok yüksek bunların içinde çok genç çok yetenekli çok akil insanlarda var. Hasta olmasa belki de bizi ileriye taşıyacak belki de büyük siyasi adam olup ülkemizi yönetecek kişiler mevcut hepsi yapılacak bir bağışla hayata tekrar tutunmayı hayal ediyor; hayal ediyor diyorum zira Organ bağışı ülkemizde yok denecek kadar az sebebinin birini demiştim; ikinci neden ise maalesef duyarsızlık, bu konuya duyarlı değiliz tıpkı yukarıda yazdığım gibi insanın başına gelmedi mi idrak edemiyor.

Basit bir ilik naklini dahi insanlar gözlerinde o kadar büyütüyorlar ki sanki kemiği delip içinden iliğini çıkaracaklar oysa sadece bir kan veriyor bu dönerler ve bir insanı belki de hayata geri kazandırıyorlar bir hayat kurtarmanın mutluluğu herkese nasip olmaz bence...

İnsan öldükten sonra gömülür etleri organları çürür toprak olur gider ama imkan varsa organları bir başka bedene can verir toprakta çürüyüp gitmez...

Bir ama ya ışık olur, bir vücuda kalp olur, böbrek olur ciğer olur...

Organ bağışı önemli arkadaşlar, bu iki önemli konuda daha duyarlı daha cesur davranmalıyız. İnsan insana yardım etmeyecekse kim edecek, her şeyi Allah’tan beklemekte Allah’ı istediği bir şey değil zira Allah CC ben bütün şifakarı şifalı bitkileri verdim sizi Zekâ ve akılla donatım bana muhtaç olmayın diye buyurmuştur. Bize düşen de bunları kullanabilmek...

Kan ve organ bağışına herkesi davet ediyoruz Sonsöz gazetesi olarak. Bu günde bu kadar bir sonraki sohbete görüşmek dileği ile...

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?