Örnek şahsiyetin ahlakı (1)

Örnek şahsiyetin ahlakı (1)
03-05-2024

Değerli Okurlar; Bizler için örnek bir şahsiyet olan, O yüce rehberin s.a.v’min doğum ayı münasebetiyle O yüce resulün, kainatın modeli ve önderinin hayatından kısada olsa söz etmeye çalışmıştık. Bu yazımızda da O yüce şahsiyete ait olan üstün özelliklerden ve en faziletli hasletlerinden söz etmeye çalışacağız inş.

 “Allah’a ve ahiret gününe kavuşmayı umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için en güzel örnek” olan Hz. Muhammed (s.a.v) her yönü ve her türlü tezahürü ile hayatı bütünüyle kucaklayan istikamet, doğruluk ve adalet; özü sözle, sözü de davranışla ayrılmaz bir vücut halinde birbirine nakşeden içtenlik ve samimiyet; her türlü iyiliğin özünü simgeleyen şefkat, merhamet ve muhabbet; Her durum ve şartta insanlığı, insana yakışırlığı temsil eden hilm, cömertlik, sabır ve cesaret; Kökü sağlam, dalları ise gökte olup her daim Rabbin izniyle yemişini veren iman ağacının özünü teşkil eden takva, itidal ve hakkaniyet; her türlü güzellik ve olgunluğun en güzel elbiseleri olan tevazu, sadelik ve vefa......gibi eşsiz vasıflar  O’nun yüce ahlâkının ana çizgilerini oluşturur.

   Yeme-içme, giyim-kuşam, istirahat ve eğlenme gibi tabi ihtiyaçlarını karşılamasında, ailesi,  akrabaları, dostları ve düşmanları ile ilişkilerinde, dua, ibadet ve niyazında, tebliğ ve sohbetlerinde, geçimini teminine yönelik faaliyetlerinde, tebessüm ve vakarında, afiyet ve hastalığında, savaşta düşmanla olan mücadelesi ile evinde çocuklarıyla olan muhabbetinde, vefat etmiş oğlu İbrahim’in bedenine damlayan gözyaşlarıyla, şehid olmuş amcası Hz. Hamza’nın delik deşik edilip hunharca parçalanmış bedenine bakan gözlerinde.

  Kısacası hayatının her an ve her aşamasında bütün bu yüce değerler kendisini gösterir ve O’nun şahsiyetinin ayrılmaz parçaları haline gelirler.

Değerli Okurlar; Bu üstün vasıflara sahip olma her müslümanım diyenin hayallerinde olmuş, o hayalleri süslemiş ve daima gıptayla bakılmış olan üstün ahlak ve yaşantı modeli olmuştur. Çünkü bu üstün ve güzel vasıflar insana gerçekten ”insan olma” özelliği kazandırır.”Mekarimul ahlak” Güzel ahlak  adı altında toplanan bu güzel vasıfları ”örnek insan” olarak en mükemmel şekilde yaşayan insan,Peygamber sav efendimizdir.O’nun ahlakı o kadar yücedir ki ve yüceydi ki, Cenabı Hak ona hitap ederek şöyle buyuruyor: “Ey Resulüm: Hiç şüphesiz senin için bitip tükenmeyen bir ecir bir mükafat vardır. Ve sen, kesinlikle yüce bir ahlak üzeresin.(mükemmel bir ahlaka sahipsin)”(Kalem;3,4) diye buyurmaktadır.

Ve onun o eşsiz ahlâkı bizler için en güzel örnek, onun yaşayışı, halleri, sözleri ve hareketleri en mükemmel modeldir. Sebebini de Yine Yüce Allah beyan ediyor bizlere :

" Ey iman edenler! Allah’ı ve âhiret gününü arzulayan ve O’nu sürekli anıp yücelten kimseler için Allah’ın Elçisi, o sarsılmayan imanı, tertemiz ahlâkı, fedakarlığı, cömertliği, cesareti, kararlılığı ve çalışkanlığı kısaca bir hayat boyu yaşadığı kulluğu ile gerçekten size mükemmel bir örnektir." (Ahzab,21) buyurarak, müminlerin hayatlarının bütün safhalarında onu örnek almalarını istemektedir.

Peygamberimiz s.a.v’de, "Ben ancak güzel ahlâkı tamamlamak için gönderildim" buyurmaktadır

Onun ahlâkı, Allah'ın övdüğü ve Kur'ân'ın öğrettiği temiz ahlâktır. Yüce Allah, İslâmı, insanlığın imdadına gönderip Kur'ân'ı indirirken, İlahî prensiplerin uygulamaya geçişini hayatıyla gösterecek bir insan olarak Peygamberimizi seçmiştir.

Ve kendisinde her türlü insan sinifi için örnek alınacak hal, hareket ve üstün davranışları vardır. Rabbim istikametine O’nun gösterdikleriyle yön verenlerden eylesin. AMİN

 DEVAMI BİR SONRA Kİ YAZIDA….

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?