ORUCU BOZAN ŞEYLER

20-05-2019

İslamiyet; uyulması kolay olan bir dindir.

Kişinin gücünden fazla sorumluluk vermediği gibi fiyatı da ucuz değildir.

Ibadet dediğimiz görev ve sorumluluklar Allah’ın emir ve yasakları deyip hikmetlerinden sual etmeden uyarsak nefsimize zor gelmeyecek ve bize biraz daha basit gelecektir.

Namaz, oruç, hac... ve benzeri ibadetleri Allah yerine getir dediği için yerine getirmek, faiz, zina, yalan, içki... gibi yasakları da O yasakladığı için terk etmek en doğru olanıdır.

Yani Allah ne demişse o.

Oruç ta hikmet ve faydalarından çok Allahın emri olduğu için tutarız.

Nasıl tutmanız gerektiğini Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem vesilesiyle bize bildirmiştir.

Oruçlunun dikkat etmesi gereken bir konu da orucu bozacak davranışlardan uzak durmasıdır.

Orucu bozan şeylerden bazıları:

1) Burun, ağız, kulak, ön ve arka gibi bir menfezden veya mideye, boğaza, beyne ve mesaneye açılan yara yoluyla bilerek, her hangi bir maddenin içeriye sokulması.

Rüzgâr ve koku gibi madde olmayan veya sinek ve sivrisinek ve toz gibi kendisinden korunması mümkün olmayan şeyler, ağza girseler, orucu bozmadıkları gibi, mideye, boğaza, beyne ve mesaneye açılan yaradan başka, her hangi bir yaraya konulan ilaç ve mesamattan giren su da orucu bozmaz.

"Ha" harfinin mahrecini tecavüz edip dişin hududuna giren balgamı yutmak orucu bozar. Fakat onu atmağa fırsat bulamayıp da tekrar yutarsa zarar vermez.

Oruçlu olduğunu unutularak bir şeyi yemekle, içmekle veya cinsel ilişki ile oruç bozulmaz. Bu hususta farz ile vacip ve nafile oruçlar arasında fark yoktur.

Uyku halinde bir şey yemek veya içmek orucu bozar.

Bu yanılma mesabesinde değildir.

Karsi cinslerin yalnız tutmakla, öpmekle, oynamakla oruç bozulmayacağı gibi sadece bakmak ve düşünmek neticesi olarak meni akmakla da bozulmaz.

Bir erkek hanımını veya bir kadın kocasını öpüp de, erkekten meni veya kadından bir yaşlık belirse, orucu bozulmuş, kendisine kaza lazım gelmiş olur. Kadın, bu öpme neticesinde bir yaşlık değil, bir lezzet duyacak olsa, orucu İmam Ebu Yusufa göre bozulur, İmam Muhammed'e göre bozulmaz. Okşamak, el tutuşmak, boyna sarılmak da öpme hükmündedir. (Büyük İslam İlmihali)

Yemek pişiren kimse, tuzun durumunu öğrenmek için yutmadan yemeğin tadına bakarsa orucu bozulmaz.

2) Boğazına bir şey geri dönmese dahi kasten kusmak. Fakat isteği haricinde kusarsa veya oruçlu olduğunu unutup kusmak için çalışırsa orucu bozulmaz.

Bir kimsenin, arzusu dışında, boğazına zararlı bir şey girerse onu çıkarabilirse çıkarsın, ama sonra bir gün kaza etmesi gerekir. Çıkaramazsa bir şey lâzım gelmez.

3) Bilerek cinsi mukarenette bulunmak. Ramazanı hatırladığı halde, tenasül aletinin sünnet yeri, bir insanın veya hayvanın ön veya arka tarafına duhul ederse, orucu bozulduğu gibi kendisine kefaret de lazım gelir.

4) Bütün gün baygın veya sarhoş olmak veya bir lahzacık dahi olsa, delirmek suretiyle şuurunu kayb etmesi. Fakat fecirden akşama kadar da olsa, uyumak veya günün bir kısmını baygın veya sarhoş olarak geçirmek orucu bozmaz.

5) Günün her hangi bir kısmında, hayız veya nifas görmek.

6) Kan olmasa da, doğum yapmak veya çocuk düşürmek.

7) Küfrü gerektiren bir fiil veya bir kelime ile İslâm dininden riddet etmek. (Dinden çıkmak)

Şafii İlmihali

Selam ve dua ile

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?