ÖSYM’NİN TRAJİKOMİK HATALI SORULARI

05-08-2015

 “Koyun can derdinde kasap et derdinde” atasözü ile birlikte içim yandıktan sonra ülkemizdeki barış ve huzurun geri gelmesi temennisi ile yazıma başlamak istiyorum.

Hata yapmak her insana mahsus bir şeydir. Önemli olan farkına düzeltmek ve karşı tarafı mağdur etmemek. Hele ki yaptığın hata bir insanın değil birçok insanın geleceği ile oynuyorsa semerini indirip kendine çekidüzen vermeli. Mevzu bahis bu insanlar yıllarını ve boğazından kısarak harcadığı büyük meblağları feda eden insanlar ise durum biraz daha hassasiyet gerektirir.

4–5 Temmuz 2015 tarihlerinde yapılan KPSS’de 13 test ve 500 sorudan oluşan “A Grubu ve Öğretmenlik Sınavı” ile 12 Temmuz 2015 tarihinde yapılan 16 alandan 800 sorunun yer aldığı “Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT)” sınavlarında toplam 12 soru iptal edildi.

Öğretmenlik sınavında eğitim bilimlerinden 1 soru iptal edilirken, muhasebe testinde yer alan bir sorunun cevabı değiştirildi. ÖABT’de ise coğrafya, Almanca, fizik, İngilizce, kimya, rehber, tarih ile Türk dili ve edebiyatı öğretmenlikleri alanında 11 soru hatalı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Coğrafya öğretmenliği ve Sosyal Bilgiler öğretmenliği alanlarında yer alan birer sorunun doğru yanıt şıkları değiştirildi.

Kurulara devredilmesi tartışılan KPSS’de son olarak öğretmen atamaları için yapılan sınav ile alan testinden 12 sorunun iptal edilmesi sonrası ÖSYM konuyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

100 tam puan alan adayların açıklanmadığı KPSS’de 2015 yılında iptal edilen soruların kimlerin yanlış yaptığı, iptalden sonra doğru kabul edilen soruların kimlere artı puan getirdiği de bilinmiyor. İki alanla ilgili puanları açıklanmayan adaylar, mahkeme kararının gecikmesi durumunda ağustos ayında yapılacak atamalarda da hak kaybına uğrayabilir.

Bu utanç tablosu ne demek oluyor ya. ÖSYM soru komisyonu soru hazırlarken okeye mi dönüyor da bunca insanın geleceği ile oynuyor.

Emeğiniz emanetimizdir”  derken şişenin dibini mi buluyordunuz. ÖSYM’ye yazıklar olsun milyonlarca kez yazıklar olsun.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?