OTOBÜS FİRMALARI NE DURUMDA

OTOBÜS FİRMALARI NE DURUMDA
28-02-2022

Değerli Sonsöz Gazetesi okurları;

Savaşın gölgesinde ve ekonomik krizin had safhada olduğu bugünlerde Batman’daki otobüs firmaları ne durumda olduğunu sohbetimizde öğrendim.

Geçtiğimiz gün İlimizin köklü otobüs firması olan Star Batman’ın Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Muhyedin Altun ile bir sohbetimiz oldu. Sohbetimiz döndü dolaştı Turizm sektörünün sorunlarına geldi.

Sayın Altun, samimi itiraflarda bulunarak, son yıllarda artan maliyetler nedeniyle ciddi zararlar ettiklerini ve bazı esnafın iflasın eşiğine geldiğini söyledi.

Sıkıntılarını dile getirirken, krizin sadece Akaryakıt maliyetlerine bağlamadıklarını dile getirdi. Artan otogar girişleri, Köprü ve otoban fiyatlarının artması, personel giderleri, bunlara paralel olarak lastik ve yedek parça fiyatlarının aşırı artış göstermesi, Kasko, sigorta ve SSK primlerinin aşırı artması  kirizin ana hedefleri olduğunu belirtti.

Bu sıkıntıların yayında Doğu firmalarının şehirler arası yol mesafesi çok fazla olduğunu belirtirken, batıdaki firmalar gibi kısa değil. Buda bir handikap olarak karşımıza çıkıyor. Uzun yollarda hem araç yıpranıyor, uzun vadede otobüs sahipleri hep zarar ediyor.

Bu zararı daha nasıl ve ne zamana kadar göğüsleyeceklerini bilmediklerini belirten Sayın Altun, sadece bekleyip, göreceğiz diyor.

Zamlara hemen bilet zammı ile karşılık vermek istemediklerini belirten Altun, Batman da 3 yerel otobüs firması var ve firma sahipleri ile her gün yan yana gelip durum değerlendirmesi yapmaktayız ne yapabiliriz diye ama elimizden bir şey gelmiyor maalesef. Azda olsa vatandaşı düşünerek asgari zam veya rekabet yapmamak için konuşmalarımız oluyor.

Bu sıkıntıları anlatırken, vatandaştan da duyarlılık bekliyor; nasıl derseniz, yolcuların 3 yerel firayı tercih etmelerini istiyor. Belki sürümden ve doluluk oranından zararlarını asgariye indireceklerini söylüyor.

Sayın Altun ekleme yapıyor; bazı vatandaşlar otobüs firmalarını korgo olarak kullanıyor. İnanın diyor bazı yolcularımız eşyalarını otobüse veriyor ama seyhatini uçak ile yapıyor. Düşünün her seferimizde batı illerine tonlarca Peynir, meyve, ekmek, turşu gibi malzemelerini taşıyoruz.

Sitem dolu sohbetimizi sonlandırmak için bende okuyucularımıza önerilerim;

Benim gibi sizde seyahatlerinizde yerel firmalarımızı tercih edin, kendimi daha güvende ve rahat hissedersiniz.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?