OTOMOBİL FİYATLARI ÜZERİNE

11-11-2020

Türkiye’de otomobil fiyatları oldukça yüksek bir hale gelmiş durumda. 
Bunun arkasındaki en büyük nedenlerden birisi de alınan ÖTV. 

Peki, başlıkta da sorduğumuz üzere “Türkiye’de otomobil satışından ÖTV kalkarsa fiyatlar ne kadar olur?” Bunun cevabını vermek oldukça kolay. 
Gerçekten çok ama çok büyük düşüşler olur. 

Türkiye’nin çok büyük bölümü şu an yüksek fiyatlar nedeniyle sıfır otomobil alamıyor. Hatta çoğu vatandaş sıfır otomobil almayı bile düşünemiyor. 
İşin kötü yanı sıfır otomobil fiyatları arttığı için ikinci el otomobillerin fiyatları da artıyor. Bu yüzden Türkiye’de “düzgün / modern” bir otomobil sahibi olmayı hayal dahi edemeyen kişiler bulunuyor.

Bunun arkasındaki en büyük nedenlerden birisi de ÖTV yani özel tüketim vergisi. Bu verginin otomobil satışlarından kaldırılması, satış fiyatlarında neredeyse yüzde 50 civarında fark yaratabiliyor. 
Bunun için vergi oranlarını açık şekilde veren SEAT firmasının fiyat tablosu en güzel örnek konumunda yer alıyor. 

ÖTV kalkması her şeyi değiştirebilir Örneğin SEAT’ın1.5EcoTSI motorlu 2020 ATECA modelinin haberimiz yazdığımız tarihte net satış fiyatı güncel kur üzerinden 172 bin TL. Bu araçtan yasal limitler nedeniyle yüzde 80 özel tüketim vergisi alınıyor. Aracın fiyatı daha en başta 138 bin TL’lik ÖTV’yle beraber 310 bin TL‘ye yükseliyor.

Buna ÖTV’nin üzerine eklenen yüzde 18 KDV yani 56 bin TL daha geliyor. Diğer yasal ücretler ve MTV ile beraber aracın tavsiye edilen anahtar teslim satış fiyatı tam 369 bin TL‘ye yükseliyor. 
Bu araçtan ÖTV alınmasaydı satış fiyatı yüzde 18 KDV üzerinden yaklaşık 204 bin TL olacaktı.

ÖTV oranının daha düşük olduğu otomobil modelleri de var. Örneğin 1 litre motorlu 2020 IBIZA’dan yüzde 80 değil yüzde 50 ÖTV alınıyor.
 Güncel kur üzerinden net fiyatı 95 bin TL olan araca yüzde 50 ÖTV’yle beraber 47 bin TL‘lik bir yük biniyor. Buna ÖTV’nin üzerine eklenen yüzde 18 KDV yani 25 bin TL daha geliyor. Diğer yasal ücretler ve MTV ile beraber aracın tavsiye edilen anahtar teslim satış fiyatı tam 170 bin TL‘ye yükseliyor.

Bu araçtan ÖTV alınmasaydı satış fiyatı yüzde 18 KDV üzerinden yaklaşık 113 bin TL olacaktı. Bu veriler ışığında Türkiye’de otomobil pazarının yeniden canlandırılması için mutlaka ÖTV’nin komple kaldırılması ya da bir şekilde azaltılması gerekiyor. 

Ayrıca Türkiye’de otomobil pazarının başka sorunları da bulunuyor. 

Şu an Türkiye’de parası olmasına rağmen sıfır otomobil bulamayan binlerce kişi bulunuyor. Sıfır otomobiller için sıra listeleri oluşturuluyor, bu sıraların da 2-3 ay ileriye uzandığı aktarılıyor. Birçok kişi fiyatlar daha da artar korkusu ile sıfır aracını şimdi almak istiyor ancak sıraların sonunda yani 2-3 ay sonra fiyatlar değişiyor.

Çünkü artışa devam eden kur ile sıfır otomobil fiyatları sadece bir ayda tam 60 bin TL artabiliyor. Burada firmalar otomobil fiyatlarına devamlı olarak zam yapmıyor. Artış direkt olarak kur üzerinden oluyor.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?