PANDEMİ DÖNEMİNDE NASIL BESLENMELİYİZ?

18-12-2020

Sevgili Sonsöz Gazetesi okurları merhabalar… Dünya Sağlık Örgütü’nün bir pandemi olarak kabul ettiği Covid-19 hastalığının henüz kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak hastalığı özellikle bağışıklığı güçlü olan kişilerin daha kolay atlattığı bilim insanlarının ortak düşüncesidir. Bu nedenle bu salgın döneminde sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstererek bağışıklık sistemini güçlü tutmak oldukça önemlidir. Peki pandemi döneminde nasıl beslenmeliyiz?
Sebze ve Meyve
Sebze ve meyve tüketiminin yeterli olmasına dikkat edilmelidir. Sağlıklı bireylerin günde en az 2 porsiyon sebze ile 3 porsiyon meyve tüketmesi önerilmektedir. Sebze ve meyveler vitamin, mineral ve lif için önemli kaynaklardır. Taze meyve tüketimine de özen gösterilmeli ve özellikle mevsim meyvelerinden C vitamini içeriği yüksek;  turunçgiller tüketilmelidir.
Yumurta, Süt ve Süt Ürünleri
Yeterli ve kaliteli protein alımına özen gösterilmelidir. Bağışıklığı güçlendirmek için kaliteli protein alımı önemlidir. Bu nedenle günlük yumurta, süt, yoğurt ve peynir tüketimine dikkat edilmelidir.
Balık 
Kaliteli protein kaynaklarından bir diğeri ise balıktır. Balık haftada en az iki defa tüketilmesi, önerilen balığın tazesinin bulunmadığı durumlarda dondurulmuş ya da konserve balıklar tercih edilmelidir.
Kurubaklagiller
Kurubaklagiller protein, lif, vitamin ve mineral açısından zengin önemli bir besin grubudur. Kurubaklagiller hem protein içeriği yüksek hem de muhafazası kolay olduğu için karantina döneminde günlük tüketilmesi uygundur. (Yeşil, kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri, barbunya gibi). Haşlama suyunun atılmadan yemek yapılması vitamin kaybını en aza indirecektir.
Su 
Düzenli çalışan bir metabolizma için günde 8-10 bardak (1,5-2 litre) su tüketilmesi önemlidir.
Çinko İçeren Besinler
Bağışıklığı desteklemek için çinko içeriği zengin besinler tüketilmelidir. Çinko içeren besinler; kabak çekirdeği, yumurta, süt,karides, balık …
D Vitamini
D vitaminine değinmeden edemeyeceğim. Bağışıklığımız için önemli bir kriterdir. Başlıca D vitamini kaynağımız ise her gün penceremizden içeri giren güneştir.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenme
Koronavirüsün olduğu bu günlerde istenmeyen ağırlık artışlarının da önüne geçilmesi için sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmelidir. Şeker ve şekerli yiyecek ve içecekler, hamur işi ürünler, işlenmiş et ürünleri, ambalajlı aşırı tuz, yağ veya şeker içeren yiyeceklerden (hazır cips, bisküvi, çikolata gibi) uzak durulmalıdır. Kısıtlamalarda özellikle dışarıdan paket yemek siparişi vermek yerine yemekler evde pişirilip tüketilmelidir.
Düzenli ve Kaliteli Uyku 
Evet bağışıklığımızın güçlenmesinde günlük ortalama 7-8 saat kaliteli uykunun da yeri bulunmaktadır.
Egzersiz
Evlerde olduğumuz bu süreçte egzersiz yapılmaz düşüncesinin aksine evde de birçok egzersiz yapılabileceğinin farkında olunmalıdır.(ip atlama, pilates, dans etmek gibi)
Herkese iyi haftalar dilerim. Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?