PCOS VE BESLENME

19-11-2020

Sevgili okurlarım herkese merhabalar.
Bugünün konusu biz kadınları ilgilendiren bir hastalık Polikistik over sendromu(PCOS)… PCOS kadınlarda yumurtalıkların düzgün çalışmasını engelleyen, hormonal bir kadın hastalığıdır ve yüksek androjen (erkeklik hormonu) salınımıyla karakterize ve sıklıkla insülin direnciyle ilişkilidir. 
PCOS belirtileri; menstrüasyon olmaması veya düzensiz olması, aşırı tüylenme, saçlarda dökülme ve seyrelme, uyku apnesi, akneli cilt, insülin direnci ve kilo artışı. KİLO ARTIŞI PCOS’UN EN YAYGIN ETKİLERİNDEN BİRİDİR. PCOS bulunan bireylere PCOS diyet listesi ile kilodaki %5-%10’luk azalış adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olmaktadır.
Yapılan bir araştırmada PCOS görülen kadınlarda önceki beslenme rutinleri kontrol edildiğinde yüksek glisemik indeksli ve karbonhidratlı ağırlık beslendikleri görülmektedir. Hastalığın tedavisinde hormon tedavisinin yanı sıra vücut ağırlığı kaybının sağlanması, doğru beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması gerekmektedir. PCOS’lu kadınların kilo vermesi hormonal sebeplerden (insülin direnci, iştah kontrolü gibi) diğer bireylere göre daha zor olsa dahi imkansız değildir. BESLENMENİN bu semptomları azaltmasındaki rolü oldukça büyüktür. Doktor kontrolündeki ilaç tedavisine ek olarak DİYETİSYEN kontrolünde beslenme planının oluşturulması büyük önem taşımaktadır.

PEKİ BU SENDROMDA NASIL BESLENİLMELİDİR?
Polikistik over sendromu  obezite ve insülin direnciyle bağlantılıdır. Bu nedenle ilk hedef insülin direncini kırmaktır. 
Diyetin basit karbonhidrat içeriği (beyaz undan yapılmış besinler, şeker ve şekerli besinler gibi ) azaltılarak, diyetin kompleks karbonhidrat (tam buğday, bulgur, çavdar gibi) içeriği bireyin gereksinimine göre arttırılması son derece önemlidir.
PCOS teşhisi alan bireylerde kan şekerinde dengesizlikler olabilir. Bu nedenle öğün atlamamak PCOS’lular için çok önemlidir. Az az ve sık sık beslenilmelidir. Az az ve sık sık besin tüketimi gerçekleştirerek kan şekerinin dengede tutulması hedeflenir. Bu sayede yeme atakları da engellenmiş olur.(3 ana öğün ve 2-3 ara öğün olacak şekilde beslenme).
Yüksek lifli yani meyve, sebze, kurubaklagiller ve tam tahılların tüketimi arttırılmalıdır.
Günün en önemli ve ilk öğünü olan kahvaltının yapılmasına özen gösterilmelidir.
Yüksek enerjili ve trans yağ içeren besinlerden uzak durulmalıdır.
Beslenmeye Omega 3 kaynaklarının eklemesinin tedavide önemli olduğunu söyleyen çalışmalar mevcutken, doktor ve diyetisyene danışarak tüketmeniz önemlidir.(omega 3 kaynakları; balık, keten tohumu, ceviz gibi)
Beyaz ekmek, patates, pirinç, havuç, incir, kurutulmuş meyveler gibi glisemik indeksi yüksek besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Glisemik indeksi düşük meyveler, sebzeler ve tam tahılların tüketimi arttırılmalıdır.
Her hastalıkta olduğu gibi su tüketimine dikkat edilmelidir.( günde kg başına 30-35 ml su)
Doğru ve dengeli beslenme, mutlaka egzersiz ile desteklenmelidir.( günde en az 30 dakika olacak şekilde egzersiz)
Sevgili okurlarım, Polikistik Over Sendromu( PCOS) olan kişilerin kilo verme süreci, hastalığa sahip olmayan kişilere göre daha zorludur. Ancak pes etmemek, kendine inanmak en önemlisidir. 
Sağlıklı ve bol keyifli günler dilerim. Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?