Ramazan sohbeti (1)

Ramazan sohbeti (1)
10-03-2024

Cenabi Mevlam  tüm Müslümanların Oruçlarını katında kabul buyursun. Kabul görecek bir orucu nasip etsin ve hakkıyla tutmamız için yardımcımız olsun.

Kıymetli Okurlar: Bir mübarek ay olan Ramazan ayına bizleri bir daha kavuşturan Rabbimize hamd ve senalar olsun. Hamd ediyor ve şükür ediyoruz. Ramazan ayı bizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi, biz Muhammed (s.a.v) ümmetine de farz kılınmıştır. Yüce yaradanımız yüce kitabında bu konuda şöyle buyurmaktadır: "Ey iman edenler, Oruç, sizden evvelki (ümmet)lere farz kılındığı gibi şeytânî dürtülere karşı direncinizi artırarak günahlardan, kötülüklerden korunabilmeniz için size de farz kılınmıştır." diye buyurmaktadır. (el-Bakara: 183)

Ramazan ayı on iki ayın en değerli ayıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Gündüzleri oruçla,  geceleri teravih ile ihya edilir. Evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu Cehennem’ den azat’ dır.

Oruç Müslüman için Allah katında oldukça önemli ve değer verilen bir ibadettir. Sevabı ve karşılığı sadece yüce Allah'a ait bir ibadettir. Sevabını sadece Allah'ın verdiği, başka hiç kimsenin veremediği bir ibadettir. Ciddi ve ihlaslı bir şekilde idrak edildiği takdirde günahlardan temizlenme ve cennete girme vesilesidir.

Ciddi bir arınmayla Ramazana hazırlanmalıyız. Tüm kötü hareket ve alışkanlıklarımızdan temizlenmeliyiz. Allah'ın bizlerden kabul edeceği bir yapıya ve duruluğa bürünmeliyiz. Yalandan, dolandan, iftiradan, kıskançlıktan, gıybetten, dargınlık ve küskünlüklerden uzak durmalıyız. Hak ve hukuklara dikkat edip riayet göstermeliyiz. Rahmete, Bağışlanmamıza ve Cehennemden kurtuluşumuza vesile olacak amellerle meşgul olmayız. Çünkü samimiyetle  kurallarına, haramlarına, şartlarına ve mekruhlarına riayet ederek  bir orucu tutmayı başarabilirsek, tüm günahlarımızdan temizlenmiş  Allah katında tertemiz bir kul, tertemiz bir Müslüman olmuş oluruz. Çünkü Ramazan sevgi ayıdır, merhamet ayıdır, dayanışma ayıdır, birlik, beraberlik ve hoşgörü ayıdır.

Ramazan ayı boyunca sizlere paylaşacağımız bu sayfamızda, Ayetlerle, hadislerle, âlimlerimizin sözleriyle, bu mübarek ay ve orucumuzla ilgili müslümanın bilmek ve uygulamak zorunda olduğu bilgileri ve açıklamaları Allah'ın izniyle paylaşmaya ve izah etmeye çalışacağız. Mevlam cümlemizi feyiz bereket alanlardan kılsın. Hakkıyla eda edenlerden eylesin. Neticesinde de bağışlanmış kullarından eylesin.AMİN

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?