Ramazan sohbeti: (14)

Ramazan sohbeti: (14)
26-03-2024

ŞU ONBEŞ ŞEYİ YAPAN TOPLULUKLARA BELA YAĞAR

Yüce Allah buyuruyor:  

 “Ey insanlar! Allah, içinizden iman eden ve bu imanın gereği olarak dürüst ve erdemli davranışlar ortaya koyanlara söz vermiştir:

Onlardan önce gelip geçen dürüst ve erdemli milletleri egemen kıldığı gibi, onları da yeryüzünde egemen kılacak, onlar için beğendiği inanç sistemini ve bu inanca bağlı hayat tarzını hem gönüllerde, hem de yeryüzünde sapasağlam yerleştirecek ve yaşadıkları sıkıntıların, korkuların ardından onları güvenlik ve esenliğe kavuşturacaktır.  Öyle bir emniyet ki, güven ki; yalnızca Bana kulluk eder, hiç kimseyi ve hiçbir şeyi Bana ortak koşmazlar.

 Her yer ve her iş Allah’ın hakimiyetine girer ve İslama göre şekillenir.

Bütün bunlardan sonra, her kim inkâra saplanacak olursa, kesinlikle yoldan çıkmış demektir. ” buyurmaktadır. Nur,55

*Kurtuluş reçetesi budur.

*Bunun gereği bir Müslümanlık yaşanmazsa ümmet perişan olur. İnsanlık perişan olur. Yüce Peygamber sav; Ümmetim şu onbeş şeyi yaparsa Bela ve musibetlere maruz kalır. İşte o bela ve musibetlere maruz bırakan maddeler:

1: Devletin hazinesi, belli insanlar tarafından ganimet olarak kullanılındığı zaman.

2: Emanetler ganimet olarak görüldüğü zaman. Emanete İhanet edildiği zaman. Emanetlere sadakat kalmadığı ve önemsiz görüldüğü zaman.

*Müslümanı yakından ilgilendiren bir madde. Kişiyi Münafık olmaya iten alametlerindendir.

3: Zekat eksiltildiği zaman, eksik verildiği zaman. Verilmediği zaman. Zekat namazla beraber zikredilen bir ibadettir dinimizde, Sosyal dengeyi sağlayan -Birlik berberliği pekiştiren, kardeşliği tesis eden bir özellik taşımaktadır.

4: Erkeğin Bayanına itaat ettiği zaman. Emri altına girdiği zaman.Yani Ğayri islami ve uygun olmayan İstek ve arzularıyla yönlendiği zaman. Yine Peygamberimiz sav buyuruyor: “İdarecisi, yöneticisi bayan olan bir kavim iflah etmez” diye buyurmaktadır. Hayra götürücü yolların ve uygulamaların dışında, kadının erkeğine itaati mecburidir. Kadının bu boyutlara gelmesinin sebebi de erkekten başkası değildir.

5: Anneye isyan edildiği zaman. Konuyla ilgili karnelerimiz maalesef çok zayıftır. Allah'tan sonra itaati mecburi olan varlıktır anne. Cennete giden yollar ayakları altındadır.İşte bu kutsal varlığa isyan edildiği zaman.

6: Dostuna iyilik yaptığı,

7: Babasına eziyet ettiği zaman. Halbuki tezat bir durumdur. İyiliği, ihsanı,  ve sevgiyi öncelikle babasına vermesi gerektiği yerde, dostuyla iyi geçinir ama babasını takmaz ve ondan uzak durur. İşte bu bela ve musibetlere uğrama sebebidir.

8: Mescitlerde sesler yükseltildiği zaman. Dinlememezlik yapılınca-gereksiz ve Allah'ın evine yakışmayan söylem ve eylemler yapılınca. Halbuki Allah'ın evlerinin ciddiyetine yakışır tavır ve davranışlar sergilenmelidir.

9: Kavminin idarecisi en kötüsü, en rezili, ve en işe yaramayanı olunca.

Kötü ve ehil olmayanların insanları idare etmesi. Bela ve musibetlere uğruyorsak, sıkıntı ve kaos ortamları yaşıyorsak, huzursuz ve emin değilsek; demek ki en kötülerimiz bizleri yönetmiş oluyor. Efendimiz sav buyuruyor:"Nasıl iseniz öylede yönetilirsiniz” diye buyurmaktadır.

10: Şerrinden korkulduğu için adama ikram yapıldığı zaman. Müslüman kişinin şahsiyetine hiçte yakışmayan bir davranış biçimidir. Müslümana yakışan Sağlam ve imanlı bir duruş sergilemek olmalıdır.

11: İçkiler içilince. Kuranında beyan ettiği. اجتنبوا أم الخباءثِ

12: İpek giyilince, elbiselerdeki kötü ve gereksiz israflar yapıldığı zaman.

13: Dansöz kadınlar tutulunca, halay çeken kadınlar düğün ve derneklerde, televizyon ve özel günlerde oynatılınca.

14: Çalgılar kullanılınca. Her alanda kullandığımız ve maalesef hepimizin müptelası olduğu bir hal almış bu durum.

15:Bu ümmetin sonundakilerin öncekilere lanet okuduğu zaman. Yani onları beğenmediği zaman-aleyhlerine girdiği zaman-bırakın hürmet etmeyi bilakis kötülediği zaman.

Çevremizde görüyoruz ve şahit oluyoruz. Tvlerden dinliyor ve seyrediyoruz. ne okuduğunu bilmeyen ve okuduğundan bir şey anlamayan -veya bu dini kendi yorum ve kuruntularına alet eden nice insanlar vardır- Bu bilgilerini kendilerine borçlu olan kimselere atıyorlar. Halbuki;

yüce Peygamberimiz buyuruyor:”Bu ümmetin sonu islah olmaz, ancak öncekilerin onunla islah oldukları şeyle olur.” diye buyurmaktadır.  

işte böyle olunca; Öyleyse bekleyiniz. Diyor  Peygamberimiz sav: Neyi,,

İşte şunu;

 - Kızıl rüzgarı

- Çöküntüleri ve Depremleri, veya        

- İnsanın tabiatının değişmesini, şeklinin değişmesini, İnsanlıktan uzak tutacak Ahlak değişmesini. Bunun içerisine her türlü ğayri islami hareket ve muamele...Eski kavimlerde şekiller değişirdi. maymuna, domuza  çevirilenler vardı. Efendimizden ötürü o dönüşüm olmayacak fakat bunlar olacak. Şeklinin değişmesiyle aynı şey aslında.İman ve ahlak kalmayınca gerisinin bir anlamı yok zaten…..

- : Ve Atılacak. Ne atılacak. -insanı öldüren mermiler-bombalar atılacak. Gökten  belalar yağacak, afetler yağacak, ölüm, bela, musibetler ve daha niceleri,,, yağacak. İşte bu 15 madde.

*Ne kaldı ki kıymetli okurlar, bizlerin yaptığı fiil ve hareketlerden kaynaklanıyor bunların tümü.

* Yapmama iradesine ve gücüne sahip olan yine bizleriz.

     Mevlam o gücü ve kudreti versin. Allah’ın dini ile terbiyelenmeyi nasip etsin. Hayatına onlarla yön verenlerden eylesin. Zamanın fitnelerinden ve karanlıklarından bizleri ve tüm ümmeti muhafaza eylesin.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?