Ramazan sohbeti: 24

Ramazan sohbeti: 24
06-04-2024

    İNFAK VE CÖMERTLİK, (1)
Yüce Allah cc buyurmaktadır:

" Mallarını Allah yolunda harcayan ve bu harcamalarının ardından, yaptığı iyilikleri başa kakmayan, gönül incitmeyen kimseler var ya, işte Rableri katında onlara nice ödüller vardır; Hesap Gününde onlar ne korkuya kapılacak, ne de üzüntüye uğrayacaklar!" diye buyuruyor yüce Allah. (Bakara,262)

 

    Değerli okurlar; İnfak etme müslümanın olmazsa olmazlarındandır. Yani cömertlik, cömert olma. Bir müslümanın sahip olması gereken hasletlerin en başında yer almaktadır. Müslümanın Allah katındaki değerini ve sevgi oranını oluşturmaktadır. Allah’la dost olma gerekçesidir. Bu cömertlik uygulamaya konulmuyorsa, Allah ve Resulunun tavsiye ettiği şekilde kullanılmıyorsa istediği kadar mal,mülk sahibi olsun Allah katında hiçbir değer ifade etmeyecektir. En zengin kişi en cömert kişi kimdir.?.Malını akrabalarına, ihtiyaç sahiplerine ve muhtaçlara cömertçe harcayan kişidir. (Ebû Hüreyre R.a'den gelen rivayette,) Peygamber sav şöyle buyurmuştur:

“Zenginlik, mal çokluğunda değildir. Gerçek zenginlik ancak nef­sin   (kalbin)   zengin olmasıdır.»276. diye buyurmaktadır.

      Nefiste ve kalpte cömertlik yoksa, paylaşım yoksa, fakir ve fukara gözetilmiyorsa, yetime sahip çıkılmıyorsa, akrabaya ve komşuya ikram edilip ihsanda bulunulmuyorsa zenginlikten söz etmek mümkün değildir. Dünyanın bütün imkan ve olanakları kendisinde bulunsa bile,ondan daha fukarası yoktur. Ve Allah katında ondan daha zavallısı da yoktur. Müslüman mert ve cömert olmalı. Allah’ın kendisine verdiği mal ve olanakları mertçe ve cömertçe, rızık endişesi taşımadan, ahiret hayatını tasavvur ederek gerekli yerlere harcamalıdır.

   Evet kıymetli okurlar, Müslüman cömert olmalı ve Cömertlik denince de akla ilk gelecek isim yine efendimiz as dir. Ve O olmalıdır. Çünkü o insanların en cömerdi idi.

îbni Abbas ra   şöyle buyurdu:«— Resulullah (sav), hayır işlemekte insanla­rın en cömerti idi. En cömertli bulunduğu hali de Ramazanda, Cebrail (Aleyhisselâm) 'le karşılaştığı vakitte idi. Cibril, Ramazan'da her gece onunla karşılaşırdı. Resulullah sav ona Kur’an’ı arz ederdi. Peygamber'e Cebrail mülâki olduğu zaman, Resulullah sav hayır işlemekte, devamlı rahmet döken rüzgâr gibiydi.» 292 diye buyurmaktadır. 

                                                                                                                               DEVAMI YARINA



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?