Ramazan sohbeti:25

Ramazan sohbeti:25
08-04-2024

  İNFAK VE CÖMERTLİK, (2)


Değerli Okurlar;

«— Peygamber (Sav) 'den bir şey istenmiş de, "Hayır!" dediği, vakî olmamıştır.»diyor Cabir ra.  Milyarlarca selat ve selam üzerine olsun. Kainatın önderi ve rehberi öyle bir ahlaka sahipti. Mertlerin en merdi,cömertlerin en cömerdiydi. Önderimiz, rehberimiz, kılavuzumuz ve kurtuluş reçetemiz Muhammed  asv böyle bir şahsiyetti. Kendisine ve kapısına geleni asla reddetmemiş ve asla geri çevirmemiştir.

   Cömertliği nasıl yaparız,nasıl cömert olabiliriz sorusuna en büyük örnek ve model efendimiz as'dir. Madem modelimiz,önderimiz ve rehberimizdir,öyleyse Biz Müslümanlarında böyle bir yolu ve çizgiyi takip etmemiz gerekmektedir.

 Kıymetli Okurlar;

      Mübarek ramazan ayındayız. Bereket ayındayız. Rahmet ayındayız. Şefkat ve merhamet ayındayız. Bunun gereğini bir müslüman olarak yerine getirmeliyiz. Bir mü'min olarak davranış sergilemeliyiz. derin bir üzüntüyle müşahede ediyoruz görüyoruz ve duyuyoruz.  Etrafımızda ve şehrimizde acınılacak durumda olan kardeşlerimiz vardır.Üstüne giyecek bir şeyi ve yiyecek lokması olmayan insanlarımız vardır.*Burnumuzun dibinde ki bu olanları göremiyoruz veya  görmek istemiyoruz.

    İşimize geldiği yerde de,gösteriş ve riya söz konusu olunca,medya ve kalabalıklar şahitliğinde yapamayacağımız fedakarlıklar yoktur. Veremeyeceğimiz paralar yoktur. Halbuki bu şekilde bir infakın ve yardımın Allah katında zerre miskal değeri yoktur.Asıl fedakarlık, söylemeden,göstermeden ve reklama bulaşmadan yapacağımız infaklardır.   Bunları görmek zorundayız,bunlardan sorumluyuz, bunları araştırıp bulmalıyız. İstemekten içtinap eden binlerce müslüman var bu şekilde. Varlıklarından habersiz olduğumuz kardeşlerimiz vardır.Onlara sahip çıkmak,Onları yedirmek ve giydirmek zorundayız.   Giydiklerimizde ve yiyip içtiklerimizde onların hakları vardır. Vermek zorundayız, yedirmek zorundayız.Bunlardan habersiz bir müslümanlığı yaşayamayız. Umursamaz bir tavır sergileyemeyiz.Böyle insanlar varken aramızda keyif çatamaz Müslüman.Sofrasında her çeşit yemeği bulunduramaz.Komşu aç,insanlar açken sefa içerisinde bir hayatı yaşayamaz insan.Nemelazımcı ve vurdum bir tavrı gösteremez müslüman.

      Hiç unutmayalım ki,Yüce Allah bunların hesabını bizlere mutlaka soracaktır.Efendimiz sa: Ey Esma; Fakirlere infak et, hesap etme. Yoksa Allah aleyhine olarak he­sabını görür; depo etme, yoksa aleyhine günah birikir tavsiyesine uyalım. Evlerimizi açalım, kasalarımızı açalım, gönüllerimizi açalım, imkanlarımızı açalım. Duygularımızı seferber edelim.İşte O zaman adam gibi adamlıktan söz edebiliriz. İşte O zaman gerçek anlamda Bir Müslümanlık tan  söz edebiliriz. İşte o zaman müslümanlığımızla iftihar edebiliriz.

DEVAMI YARINA….

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?