RAMAZANDA BESLENME ÖNERİLERİNE KULAK VERİN!

21-04-2021

Herkese merhabalar değerli Sonsöz gazetesi okurları…

Ramazan ayı aslında bizim için en güzel detoks sürecidir. Açlığın inflamasyonuazaltan etkisiyle kişinin bedeninin dinlendiği, arındığı ve dolayısıyla ruhunu da daha da derinden besleyebileceği bir süreç. Tabiki bu süreci doğru yönetebilirsek. Doğru yönetebilirsek dedim çünkü konu sağlıklı ve dengeli beslenme olunca doğru yönetme konusunda ne yazık ki sıkıntılar yaşıyoruz. Aslında hedefimiz bu süreçte; bedenimiz bize ne anlatıyor?’u fark edip bedenimize kulak vermek ve gerçekten ihtiyacımız olduğu kadar yemeyi öğrenmek olmalıdır.

PEKİ RAMAZAN AYINDA BESLENMEMİZDE NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

1.BESLENME DÜZENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Ramazan ayında oruç tutan bireyler, diğer zamanlarda olduğu gibi sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeye özen göstermelidirler. Unutmayın ramazanda çok yemek yemek uzun süreli açlığı ortadan kaldırmaz. İftar sofranızı kurarken her besin grubundan bulundurmaya özen gösterin. Ramazan ayında yaşanan potansiyel rahatsızlıkları(iftar sonrası hazımsızlık-uyku hali, kabızlık gibi) önlemek adına öğün düzenini oluşturmanız gerekir. Danışanlarım ile bu süreci biz 2 ana öğüne ek 1 ara öğün planlayarak yönetiyoruz.

2.MUTLAKA SAHUR YAPILMALI

Uzun süreli bir açlık olacağı için, sahura kalkmamak yapılan en büyük hatalardan biri. Sahurda tokluk süresini uzatacak yumurta, peynir, süt veya yoğurt gibi protein ağırlıklı besinlere yer vermelisiniz. Bununla birlikte lif içeriği yüksek olan tam buğday veya çavdar ekmeği, yulaf ezmesi de iyi bir karbonhidrat kaynağı olacaktır. Aynı zamanda bol yeşillik, salata ve meyve de sahura eklenebilir. Yağ grubu olarak ceviz, badem, fındık da gün içerisinde tokluk sürenizi uzatmada yardımcı olacaktır. Tuzlu ve yağlı yiyecekler, sucuk, salam, sosis gibi besinlere yer vermemelisiniz. Sahurdan hemen sonra yatmayınız. Sahurdan en az 30 dakika-1 saat sonra uyuyunuz.

3.İFTARDA YEMEĞE 5-10 DAKİKA ARA VERİLMELİ

Öncelikle iftarı 2 parçaya bölebilirsiniz.1 bardak su ve 1-2 adet hurma ile orucunuzu açtıktan sonra 1 kase çorba içerek 5-10 dakika kadar yemeğe ara verilmelidir. Bu şekilde mideye uzun süreli açlık sonrasında çok yüklenmemiş olursunuz hem de hazımsızlık problemi yaşamazsınız. Sonrasında ana yemek olarak etli veya etsiz sebze yemekleri, pilav, makarna, esmer ekmek gibi tahıllar kurubaklagil yemekleri, yoğurt, ayran, cacık, salata, meyve gibi lif oranı yüksek alternatiflerden oluşan bir iftar yemeğinin sindirimi de kolay olacaktır. Yemekler çok iyi çiğnenmeli ve yavaş yenilmelidir, kızartma ve kavurma yerine; buğulama, haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile yemekler hazırlanmalıdır.

4.İFTAR SONRASI TATLILARA DİKKAT!

İftar sonrasında; gün içerisinde uzun süreli açlıktan dolayı karbonhidrat yeterli alınamadığı için daha çok tatlıya eğilim olmaktadır. İftardan 1,5-2 saat sonra çok kalorili ve şerbetli tatlılar (lokma, tulumba, baklava gibi) yerine sütlü, meyve tatlılar (güllaç, sütlaç, komposto, hoşaf, kabak tatlısı gibi) tercih edilebilir. Kilo verme sürecindeyseniz tatlı tüketimine biraz daha dikkat etmeli ve her gün tüketmemelisiniz. İftar yaptıktan sonraki iftar-sahur arasındaki ara öğünde 1-2 porsiyon meyve yanında bir protein kaynağı (yoğurt,kefir gibi )iyi bir seçim olacaktır.

5. SU TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

Uzun süre susuz kalacağınız için, iftar-sahur arasında ise 2-2.5 litre su içmeye özen gösteriniz.

6.FİZİKSEL AKTİVİTE MUTLAKA ARTTIRILMALI

Üzerinde durulması gereken bir diğer önemli nokta ise; fiziksel aktivitenin ramazan ayı boyunca azalmasıdır. Özellikle çalışmayan bireyler günlük enerji harcamalarını azaltmak adına geç saatlere kadar uyumaktadır. Her türlü aktiviteden kaçınmak; oruç tutarken fazla acıkmadan rahat bir gün geçirmeyi sağlar. Buna bağlı olarak metabolizma daha da yavaşlar. Kilo almadan bu riskli dönem aşılmak isteniyorsa, mutlaka günlük aktivite arttırılmalıdır. İftardan 1-2 saat sonra yapacağınız hafif tempolu egzersiz hem sindirim sistemine hem de kilo kontrolünü sağlamaya yardımcı olacaktır.

HAYIRLI RAMAZANLAR DİLERİM. SAĞLICAKLA KALIN.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?