Tüm övgüler-tüm takdirler-tüm beğeniler alemlerin sahibi,alemlerin besleyeni ve terbiye edip yetiştiricisi olan Allah’a mahsustur.
Rahman ve rahim olan yüce Allah’ın adıyla.
Kıymetli Okurlar;
Bugün ki sohbetimizde: Riya-Gösteriş ve bu şekilde davrananların durumu ve akıbetleriyle ilgili olacaktır. Aslında bizleri çok yakından ilgilendiren ve belki de Ahiret te ki var oluş gayemizi oluşturan bir konu. Dünyadayken yapmış olduğumuz tüm muamele şekillerimizi belirleyen, nasıl olması gerektiğini en net bir şekilde sergileyecek ve ahirette ki konumumuzu belirleyecek hassasiyette bir konu.
Kıymetli OkurlarRiya:Kendini olduğundan başka göstermedir.Gösteriş yapmadır.İkiyüzlülük, özü ve sözü bir olmamadır.Yani, Amellerini Allah’ın dışında veya Allah’la beraber birilerinin memnun olması ve takdir edilmesi adına yapmak demektir.
Riya için Efendimiz s.a.v; “Siyah karıncanın, kapkaranlık gecede siyah bir zemin üzerindeki hareketinden daha gizlidir.’’ diye buyurmaktadır
Konuyla ilgili bir iki ayeti aktarıp anlatmaya devam edelim.
“Yazıklar olsun insanları aldatmak için ibadeti gösteri haline getirerek veya Allah’tan başkalarını memnun etmek için ibadet ederek gösteriş yapanlara’’ (Maun 6)
"Ey inananlar!Sadakalarınızı ve yaptığınız iyilikleri,onları insanların başına kalkarak,gönül inciterek onları boşa çıkarmayın. Tıpkı Allah’a ve ahiret gününe inanmadığı halde,sırf insanlara gösteriş olsun diye malını güya Allah yolunda harcayan ve böylece tüm iyilikleri boşa giden münafıklar gibi sadakalarınızı geçersiz kılmayın" (Bakara.264) diye buyuruyor yüce mevlamız cc.
Tüm amel ve davranışlarımız, Sadece Allah emretti diye, sadece o istedi diye ve sadece O memnun olsun adına yapılmalıdır.
İbn Abbas r.a derki: Bir zat; -Ya Resulallah, Ben Allah’ın rızasını kazanmam ve insanlar tarafından kahramanlığımın görülmesi için savaşıyorum.(ne buyurursun)dedi.
Resulullah s.a.v şu ayeti kerime ininceye kadar ona cevap vermedi.
–‘’Her kim Rabbine kavuşmayı ümit ediyorsa, dürüst ve erdemlice davranışlar ortaya koysun. İbadette Rabbine hiç kimseyi ortak koşmasın".(Kehf.110).
Amellerini sırf Allah için yapsın,o memnun olsun diye yapsın. Bunun dışında yapılan amellerin neticeleri rezilliktir,perişanlıktır.Çünkü "Kim yapmış olduğu amelleri insanlara göstermek için açığa vurursa, Allah kıyamet günü bütün insanların huzurunda gösterişle yapmış olduğu tüm amellerini ilan eder ve onu rezil ve rüsvay eder." buyurmuştur.
Ebu Hureyrer.a' den gelen başka bir hadiste de,Resulullahs.a.v şöyle buyurmaktadır:"Ahir zamanda bir takım insanlar çıkacaklar, bunlar dünya menfaatleri uğruna dinlerini alet ederler ve halka gösteriş yapmak maksadıyla koyun postuna bürünürler. Konuşmaları baldan tatlı, kalpleri kurtların kalbi gibidir.”
Allah’üTeala bunlar hakkında Kutsi bir hadiste şöyle buyuruyor.’’—“Beni mi aldatıyorsunuz,yoksa bana cüretkar mı davranıyorsunuz Zat-ı Uluhiyetime yemin ederim, onlara öyle zalimleri musallat ederim ki, onlar akıllı bir kimseyi şaşkına çevirir."
Evet,bunlar koyun postuna bürünürler, konuşmaları baldan tatlı ve kalpleri kurtların kalbi gibidir, diyor efendimiz a.s. Allah korusun bizleri….Peki nasıl olacak?Nasıl baş edeceğiz?Nasıl tanıyacağız?Nasıl korunacağız bunlardan kıymetli okurlar.
Tek çözüm yolu Allah’a sığınmaktır. Nasıl sığınacağız Allah’a?... Onun terbiyesine girmekle. Bizi yaratan odur ve hayatımıza program koyucu da odur.Peki Nedir o program? O’nun kitabı olan Kur’an ve Resulünün sünnetidir. Bunlara sımsıkı sarılacağız ki, Kur’an ve sünneti hayatımıza düstur edineceğiz ki o durumlara düşmeyelim ve düşürmeye çalışanları tanıyalım. Alternatif olan tek yol bu.
Evet, Amellerinde riya-gösteriş ve nam yapanlar için efendimizden tehditler devam ediyor.
Ebu Hüreyrer.a' den gelen rivayette.Resulülers.a.v şöyle buyuruyor:"--Hüzün kuyusundan Allah’a sığının’’ Ashap:-Ya Resulallah! Hüzün kuyusu nedir diye sordular. Resulullah sav: --"Orası Cehennemde bir vadidir ki, Cehennem bile o vadiden her gün yüz defa Allah’a sığınır". Cevabını verdi. Ashap: -Ya Resulallah oraya kimler girecek? Diye sordular. Resulullah sav:--"Amellerini gösteriş için yapan riyakâr hafızlar “diye cevap verdi.
Mevlam istikametinden ayırmasın.Cümlemizi Riya ve gösterişe götürücü her türlü hareket ve davranışlardan uzak eylesin.AMİN
DEVAMİ BİR SONRAKİ YAZIDA…
Allah sizden razı olsun.Bu güzel, faydalı ve cesur yazılarınız için Sabahattin Hocam.