SANAT, BATMAN’DA DOYURUCU MU?

28-05-2018

Her ne kadar Ramazan döneminde etkinliklerin arttığını gözlemlesem de Batman’ımızın hala ciddi anlamda kültürel ve sanatsal açıdan doyumsuzluklar yaşadığını ifade etmek durumundayım.

Belediyemizin bu anlamda çabalarını elbette takdir ediyorum ve fakat konuştuğum fikir aldığım organizasyon firmalarının kanayan yarası aynı anda bir çok insana hitap edecek genişçe bir kültür-kongre merkezinin eksikliği.

En son açılan Ahmet Güneştekin Kültür Merkezi bu yarayı biraz pansuman etmiş olsa da hala mekan konusunda ciddi bir eksiklik hissediliyor.

Aslına bakılırsa bu merkezin büyükçe bir otel içerisinde yer alması daha mantıklı ve ergonomik olur diye düşünüyorum.

Düşünün ki konser vermeye gelmiş, ya da tiyatro gösterisi sunmaya hevesli gruplar bu otelde rahatça konaklayıp hemen akşamında da gösterecekleri performanstan hem kendileri hem de biz izleyiciler olarak memnun ayrılırız.

Bu çok amaçlı Otel-Kongre Merkezi hem turistik olarak hem de kültürel sanatsal etkinlikleri içinde barındırarak birçok organizasyona ev sahipliği yapabilir.

Geçenlerde sohbet ettiğim Real Konak Otel Müdürü Hüseyin Aslan’ın '' Devlet, aslında bu konuyla ilgili %70 Teşvik veriyor'' ifadesi hala kulaklarımda.

Bu bahsettiğim heyecanlı proje illa otel içerisinde olmak zorunda da değil, mesela yeni açılması planlanan Petrol City AVM içinde de yer alabilir. İstanbul Zincirlikuyu’daki AVM içinde yer alan Zorlu PSM Center buna en güzel örnektir.

Bu memleket bizim, lütfen biraz daha duyarlı olalım. Etraftan hep şu serzenişleri duyuyorum, Batman çok sıkıcı, yapacak hiçbir şey yok.

Bunu dillendiren bir sürü insan, emin olun memleketten göç ediyor önünde sonunda. Haksızlar mı değil! Ama sorunlardan kaçış hiçbir şeyin çözümü değil elbette. Sorunlarla yüzleşmek, tedavi etmek, çözüm üretmek, hepimizin boynumuzun borcu.

Bu işi yapacak olanlar elbette, memleketimizin iş adamları.

Onlar da bu kaygıyı ne kadar taşıyorlar emin değilim. Bana öyle geliyor ki, sanki biraz ‘’ben nasıl olsa canım çok sıkıldığı zaman çekip gidiyorum, stresimi atıyorum batıda bir yerlerde’’ düşüncesindeler.

Bir sıkışmışlık var memlekette.

Batman’da ciddi bir potansiyel var, bunu eften püften bir tarım fuarında bile hissetmiştim. Çok da ilgi çekecek bir fuar olmamasına rağmen yoğun bir katılım olmuştu fuara hatırlarsanız. Şimdi bir hayal edin, Batman’da eğlenceye, kültüre, sanata yer verilirse bu şehirde nasıl bir hareketlenme olacağını.

Üzerimizdeki bu ölü toprağını atalım artık. Amannn, bana ne demeyelim, sonra kaybeden biz ve bu şehir oluyor. Bu şehrin tek ihtiyacı lüx apartman daireleri ve siteler değil. Sosyal yaşam alanlarına, yapay bile olsa mesire alanlarına muazzam ihtiyaç var.

Evet yeşil alan bakımından maalesef zayıfız.

Hafta sonu canımız sıkıldığında gidip kafamızı dağıtacak mekânlarımız pek yok. Çocuklara şahit oluyorum, hafta sonları AVM’lere, sağlıksız fast foodlara mahkûm kalıyorlar.

Bu memlekette tek zevk yemek yemek olmasın artık. Ruhumuzun da doyurulmaya acayip ihtiyacı var. Batman’daki işsiz genç sayısı inanılmaz rakamlarda. Bu potansiyeli ufak tefek eğitimlerle sinerjiye çevirmek işten bile değil. Amerikalıların meşhur bir lafı var; Emek olmadan yemek olmuyor. 

Batman’ın değerli iş adamları; size sesleniyorum.

Var mısınız bu projeyi gerçekleştirip Batman’ı canlandırmaya, lütfen biraz elinizi taşın altına koyun ve Güzel Batmanımızı biraz daha hareketlendirelim.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?