SANATIN İYELEŞTİRİCİ GÜCÜ TİYATRO

02-03-2020

Uzun bir aradan sonra Batman İl Kültür Müdürlüğü`nde dostlarla birlikte Diyarbakır Devlet Tiyatrosu`nun “Yardımcı Aranıyor” adlı oyununu izlemek üzere geçen akşam yola koyulduk. Doğrusu özlemişim sıcak bir ortamda Devlet Tiyatrosu oyunu izlemeyi.
‘Yardımcı Aranıyor’ isimli oyunda; entelektüel, titiz, aydın biraz sinirli, kibirli ve bir o kadar da ukala  bir ev sahibinin çatlak, lümpen, hafif meşrep ama bir o kadar da aslında iyi niyetli temizlikçi bir kadının ev içinde ev sahibi ile olan mücadelesi komik bir o kadar da trajik havada ele alınıyor.
Oyun süresinin 45 dakika olması bazı izleyicilerde bir sitem etkisi yaratsa da bence bu süre makül bir süreydi, sonuçta izleyiciyi sıkan uzun ve daraltıcı bir çok oyuna şahit oldum bir tiyatro izleyicisi olarak.
Günlük rutinin dışına çıkmak mı istiyorsunuz, o halde İl Kültür Müdürlüğünün etkinliklerini takip etmeye çağırıyorum sizleri, etkinlik takvimi genelde Batman İl Kültür Müdürlüğü`nün twitter adresinde ilan ediliyor.
Kültür, sanat var oldukça hayat daha çok güzelleşecek ve daha iyi insanlar olacağız emin olun buna. İyilik bulaşıcıdır derler. Kültür Sanatla ilgilenen insanlara dikkat edin hep naif, kibar ve nazik olmuşlardır.
Bu memleketin de Kültürel kalkınması adına biliyorum yapılacak çok şey var ama bu kalkınmayı hızlandıracak olan biz vatandaşların talepleri olacaktır.
Bu güzel memleketin bir gün operayla da tanışmasını çok isterdim doğrusu, bu tür çağrılarımı sık sık dile getireceğim.
Klasik, senfonik konserler salonlarımızda yankılansın, enstrüman çalabilen o kadar çok genç dimağ var ki aslında Batmanımızda, bu duruma rozerin sanat evinde şahit oldum.
Geleceğin Chopin`leri, Mozart`ları bu memleketten çıkabilir, bu gençlere sahip çıkmak ve onları vitrine koymak, özgüvenlerini geliştirmek hepimizin görevi.
Memleket, yeterince öğretmen, mühendis avukat ve doktora doymadı mı sizce de?
Sanatçılar yetişsin istiyorum bu güzel şehirden, yeteneklerini ülkenin ve hatta dünyanın dört bir yanında sergileyecek gençler, gurur vesilemiz olacaktır.
Ben bu konuda üzerime düşeni yapıp bu güzel gençleri sahneye çıkarmayı düşünüyorum. Bu konuda İl Kültür Müdürü Sayın İhsan Aslanlı ile de konuyu değerlendirip masaya yatıracağım, bu konuda kendisinden destek almak konusunda şüphem yok.
Batman Gençlik Tiyatrosu olarak çocuk tiyatrosu gösterileri yaptığımız vakit birçok ilk ve orta dereceli öğrenim gören çocuklara bu deneyimlerimizi aktarmış ve çok da olumlu geri dönüşler almıştık.
Durmadan, sıkılmadan ve yorulmadan projeler geliştirmeye devam etmeliyiz bu güzel şehir için. Geçenlerde babamın iş arkadaşı Yusuf Soyvural ile tanıştığımda bana beni cidden heyecanlandıran projelerinden bahsetti.
Batman`ı bir gastronomi şehri haline getirmek istediğini ve işsizliğe derman olabilecek nitelikte aşçı yetiştirme programı kapsamında Batman`a İtalyan bir hoca getirmeyi planladığını öğrendim.
Gaziantep bu konuda ciddi adımlar attı biliyorsunuz. 
İnsanlar artık Gaziantep e hafta sonları sırf yemek yemeye gidiyorlar.  
Batman da bu konuda ön ayak olabilir mi dersiniz?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?