SAYIN VALİM SAYIN BELEDİYE BAŞKANIM

SAYIN VALİM SAYIN BELEDİYE BAŞKANIM
16-03-2022

Adı Elma Sokağı

Batmanın en eski alış veriş merkezi.

Zamanında Sebze hali olarak işlev görmüş. Sonraları değişik zerzevatın satıldığı çok yönlü Pazar halini almış. Bir nevi batmanın en eski kapalı çarşısı hükmünde. İstanbul, Ankara gibi tarihi alışveriş merkezlerinin yerini alıyor.

İlimize gelen misafirlerin çeşitliliği nedeniyle gezebilecekleri tarihi bir Pazar…

Son yıllarda güzel bir bakım yapılmış. Üstü de kapatılarak gezilmeye değer bir yer halini almış. Büyük şehirlerin nasıl kapalı çarşıları görülmeden geçilemiyorsa aynı şekilde Elma Sokağı ve Ulu Cami çevresi görülmesi gereken yerler arasında. Burada her türlü eşya ve yiyecek satılabiliyor. Yani çok renkli bir Pazar... 

Sırf gezmek ve görmek için bile gezilebilecek hoş bir pazar. Renkliliği ile herkese cazip geliyor. Çarşının bir tarafı insanları cezp ederken, diğer tarafı ise itici geliyor. Özelliklegirişindeöyle dükkânlar var ki bırakın ordan geçmeyi, çevresinden bile geçmek rahatsızlık veriyor.

İşte tamda da burada bu pazarın çok büyük bir sorunu var.

Neden mi?

Girişinde yer alan Sakatatçılar yüzünden.

Evet, sanırım hatırladınız.

O güzelim sokak, Sakatatçıların elinde mezbahaneye dönmüş. Sakadatçıların etrafa saçtığı pislik yetmezmiş gibi ayrıca çevreye verdikleri dayanılmaz koku insanların değil sokaktan geçmesine çevresinden bile geçmesine müsaade etmiyor.

Bu sokağın girişine ve ilerisine yerleşmiş SAKADATÇILAR o kadar iğrenç ve korkunç bir işlev görüyorlar ki gidenin nefret edip midesinin bulanmaması mümkün değil. Yapılan güzelleştirme çalışmaları tamamen yok olmuş. Sakatatçıların görüntüleri illallah dedirtiyor.

Kelleler bir yanda, bağırsaklar bir yanda, paçalar diğer yanda, yürek, böbrek vesaire darmadağın, işkembe ve bağırsaklar sağa sola saçılmış, hemen hemen her yerde.Tezgâhlar, leğenler pisliklerle dolu bir şekilde sokağa taşmış.Her taraf kan, yağ, beyin, işkembe pisliği içinde. Sanırsın mezbahane de hayvan kesiliyor.

Kesinlikle hijyendenbahsetmek mümkün değil. Bu kadar iğrenç bir ortamı oluşturmak her nasıl mümkünse gerçekten bunu başarabiliyorlar.  Bu hijyensiz ortam, sokağın neredeyse ortasına kadar taşıyor. Etraf çok pis kokuyor. Sakadat temizlemek için kullanılan sular,sokağın her tarafına yayılıyor. İnsanların bırakın buradan geçmesi,etrafından bile dolaşması neredeyse mümkün değil.

Bu işi yapan personel; maalesef ne hijyene, ne temizliğe, ne de etrafın kirlenmemesine hiç mi hiç önem vermiyor. Sanki buralardahiçbir denetleme yapılmıyormuş gibi çevreyi kirletebiliyorlar.

Bırakın dışarıdan gelen misafirleri burada gezdirmeyi, kendimizin bile buralardan geçmesi mümkün değil…

Bu sokak,Batman için kötü bir marka olacak kadar iz bırakıyor. Batmanısevdalıları için Elma Sokağı ve bu sokağın başına gelenler hiçte benimsenip onaylanacak gibi değil…

Sanırım, Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız Hulusi Şahin bu sorunu biliyor olmalı ki bir ara “Sakadatçılar için uygun bir yer yapıp onları bir araya getireceğiz.”Dediğinde bu mide bulandırıcı sorunu görmüştü. Bu tespit tam yerinde...

Bunun için bir girişim var mı? Onu bilmiyorum…

Ama bir an önce Batmanın en nostaljik ve güzel sokaklarından biriolan Elma sokağı ile güzel caddelerine başıboş bir şekilde dağılmış, halkı rahatsız eden, çevreyi kirleten, pis kokulu sularını caddelere taşıran SAKADATÇILAR ve benzerleri için bir an önce bir girişimde bulunulmalı ve sağlıklı bir çözüm üretilmelidir.

Bizler;Sakadatçı esnafımızın Ekmeğine halel gelmesini istemeyiz. Onlarda “helal ekmek” kazanma peşindeler. Bu şekliyle onları destekliyor takdir ediyoruz. Her zamanda yanlarındayız.

Fakat güzelim şehrimizin, sokaklarımızın, temiz ve güzel olması, hem kalplere, hem de gözlere güzelliklerle hitap etmesi, halkımızın en kalbi isteği olsa gerek.

Hele hele il dışından gelen misafirlerimize Batman’ın misafirperverliğini, samimiyetini, hoşgörüsünü,gölgeleyecek,kötü gösterecek, tüm güzellikleri kökten yok edecek bu olumsuz imajın bir an önce çözüme kavuşturulması gerekiyor.

Sayın Valim ve Sayın Belediye Başkanım!

Sizlerden;

Batman halkına zarar veren, sağlığını tehdit eden, sokaklarımızı kirleten, göz algısını bozan, çevreye hem kirliliğiyle hem görüntüsüyle ve hem de verdiği kokularla rahatsızlık veren bu sorunu esnafımızın ekmeğine de zarar vermeyecek bir şekilde bir an önce çözüme kavuşturmanızı diliyoruz.

Bu güne kadar yaptıklarınız ve bundan sonra yapacaklarınız için şimdiden minnettarlığımızı belirtiyor, şükranlarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz…

Sözünüzün eri olduğunuzun bilgisiyle sizleri selamlıyoruz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?