SEÇİM…

27-11-2018

Seçilecek olanlardan daha çok seçenlerin kendilerine dert etmiş oldukları ve hızla, sertçe çoğu zamanda karşılarında buldukları bir muhalif ile kıyasıya tartıştıkları bu seçim muhabbeti üzerine bende az biraz konuşarak katkı sunmak istedim.

Seçim dediğimiz bu husus, gelmeden aylar öncesinden konuşulma yönüyle hayatlarımızı esir alan bir hapishaneye, zamanımızın boynuna baltayı indiren bir cellada benzer.

Ciddi şekilde bir meşguliyet var eder.

Birçok ilişkinin bitmesini sağlayan aksiyonlar geliştirdiği gibi, yeni birliktelikler içinde başka kapılar açar.

Uzun yolculuklara sebep, gecesiz uykulara ıstırap olsa da sonuç itibari ile bazıları için bir sabah her şeyin değiştiği yenilikler türetir.

Bu yönüyle ‘seçim’ toplum içinde ciddi ve sonuç var eden hareketlenmelere sebep olur.

Seçimin ne olduğu, seçmenin seçimde gösterdiği tavrın sebepleri ve seçilenlerin seçim ve seçmen karşısında ki duruşu hakkında öneri niteliğinde bir üslup ile devam etmek gerekirse önce şu soruyu sormak lazım;

Nedir bu seçim?

Seçim, en az iki seçenek arasından bir tanesinin seçilmesi için taraf olmak, katkı sunmak ve karar vermektir. Bir çeşit irade beyanıdır.

Daha günlük izahı ise şöyledir:

Çoğunuzun ve çoğumuzun etkilendiği hususlar ile ilgili bir tarafa ettiği meyildir.

Taraf olmamızda etkili olan faktörler ise çok çeşitlilik gösterir.

Özellikle bizim bölgemizde akrabalık faktörü, ülkemizde ki bütün bölgelerde aday olan şahıslardaki maddi olanakların büyüklüğü, Trakya gibi bölgelerde kemikleşen siyasi görüş faktörü ve ülke genelinde parti tabanlarının çalışmaları ve partinin elinde bulundurduğu siyasi gücün büyüklüğü ya da küçüklüğü oranına göre de etkilenme seviyemiz artmaktadır.

Tabi etkilenmemizin, seçime ve adaylara objektif bakmamıza engel olacak seviyelerde olmamasına özellikle dikkat etmek zorundayız.

Sonuç itibari ile seçilmesi için onay vereceğimiz adayların ciddi bir süre zarfında, ciddi makamlarda ve büyük bütçelerin harcanması konusunda karar vereceklerini, bununla birlikte makamlarının hakimiyet alanına giren bölgenin yönetimi, ıslahı ve geliştirilmesi açısından fazlasıyla önem arz ettiklerini asla unutmamalıyız.

Özetle sizler önem arz eden bir durumun var olması için karar verici olacaksınız.

Bu yüzden arkasında durabileceğiniz kararlar vermeniz sizin için faydalı olacaktır.

Buraya kadar yazdıklarım seçenlere öneri niteliğinde değerlendirilebilir.

Tabi yazılanların zamanına bakıldığında, en azından daha adaylar belirlenmeden seçmenin seçimde göstereceği tavır üzerine önerilerde bulunmak erken olarak kabul edilebilir.

Bunda ki maksadım, aday belirlenme aşamasında dahi seçmenin ön planda olmasını sağlamaktı, elbette.

Sonuç itibari ile en az iki seçenekten bir tanesini seçmenizden söz ediyoruz.

İki seçenekten kendi doğru seçeneğinizi seçebilmeniz içinde öncelikle adaylar içinde sizin adayınızın olmasını gerekmez mi?

Elbette gerekir.

Bundan dolayı seçmen sadece belirlenen listelerin oylaması aşamasında sürece dahil edilmemelidir, listelerin belirlenmesinde de seçici taraf olarak aktif şekilde rol almalıdır. Söylediğimin arkasını boş bırakmamak niyeti ile bunun yapılma yollarını hatırlatmak gerekirse; eğilim yoklaması, ön seçim ve daha sıralanacak onlarca yollar ile bu çok kolay şekilde sağlanabilir.

Aday adaylarının da bu konuda ürkmesini gerektirecek bir durum olmamalıdır.

Sonuç itibari ile ön değerlendirmeler asıl değerlendirme için değerli bir ipucu sağlayacaktır.

 

Umduğunuzun, bulduğunuzdan farklı olmaması temennisi ile…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?