SEÇİM LİSTELERİ

21-09-2015

7 Haziran seçimleri sürprizlerle dolu bir seçim oldu. AK Parti’nin bölgede kayıplar yaşadığı ve HDP’nin yükselişini sürdürdüğü bir seçim oldu. Çoğu ilde beklenmedik sonuçlarla neticelendi seçimler.

2002 seçimlerinden sonra bölgede muazzam bir halk desteği sağlayan AK Parti’nin 7 Haziran seçimlerinde kan kaybetmesinin farklı nedenleri olabilir, ancak adaylarla halk arasında eskisi kadar sağlam köprüler kurulamamasının da bunda etkili olduğu su götürmez bir gerçektir.

1 Kasım seçimleri için yapılan listede Batman birinci sıraya Ataullah Hamidi’nin konulması bence bu bağlamda doğru bir karardır. Belediye başkanlığı yaptığı dönemde halkın takdirini kazanıp halkın gönlünde sağlam bir yer edinmiş, ardından milletvekilliği yaptığı dönemlerde de halkın problemleriyle birebir ilgilenmiş ve yine sevilen bir siyasetçi olmuştur.

Siyasete ara verdiği dönemlerde de bir kanaat önderi olarak halkla beraber olmuş ve vatandaşların gönlündeki yerini korumayı bilmiştir.

Batmanda kime sorarsanız sorun Ataullah Hamidi’nin doğru bir karar olduğunu işiteceksiniz. Listeler belirlenirken önceki dönemlerde halkın sevgisini kazanmış adayların ön plana çıkarılması oy oranlarını artırabilir.

***

HDP’de daha önce seçilen adayların sıralamasında yapılan değişikliklerle beraber M. Raci Bilici ikinci sıradan aday gösterildi. Özellikle sivil toplum kuruluşlarında yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Bilici, aktif bir siyaset yürüteceğinin sinyallerini veriyor.

Seçim listeleri seçimin kaderini doğrudan etkileyen faktörlerin başında gelir. Bir partinin oy oranında ciddi bir düşüş veya yükseliş meydana gelmişse bunun parti merkezlerince iyi irdelenmesi gerekir. Adayların da bu doğrultuda ciddi analizler yapması, halkın ne istediğine kulak kabartması gerekmektedir.

Seçime kısa bir süre kaldı. Adaylar henüz birkaç ay önceki seçimlerden ne tür bir fikir çıkardı bunu beraber göreceğiz. Ancak halkla samimi ve sıcak bir iletişim sağlanmadığı, halkın problemlerine yabancı kalındığı bir ortamda seçim sonuçlarının çok fark edeceğini sanmıyorum. Özellikle AK Parti milletvekili adaylarının daha çok halkla diyalog kurması gerekir, çünkü geçen seçim oy bakımından kayıplar yaşandığı su götürmez bir gerçektir.

Seçimlerin huzurlu bir ortamda olması da diğer önemli bir konudur. Katılımın artması, halkın dar bir zaman diliminden ziyade genel bir bakışla siyaseti analiz etmesi için seçim huzur ortamının gerekliliği vardır.

Ülkemizde seçime etki eden nice faktörler vardır. Önemli olan halkın iradesidir. Halkın iradesinin sandığa huzurlu bir biçimde yansıması için tüm siyasi partiler elini taşın altına koyması gerekir.

Seçimlerin huzur ve barış dolu bir ortamda gerçekleşmesini ve ülkemiz,  ilimiz için en hayırlısı kimse onun seçilmesini temenni ediyoruz.

Hayırlara kapı aralayan bir seçim olması temennisiyle…

Hoşça kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?