SİZLERDEN GELENLER

11-03-2020

Sevgili okuyucularımızdan öyle mailler alıyoruz ki, biz dahi şaşırıyoruz. Batman’da ne kadar sessiz çoğunluk olduğunu farkına vardım bu gelen maillerle ve yorumlarla. Öyle istek ve öneriler oluyor ki, kesse bunu yazan Batman’da yetkili ve etkili olsa idi diye düşünüyorum. 
Siz değerli okuyucularımızdan gelen yorumları sizlere aktaralım. Artık fikirlere, görüşlere ve önerileri hep beraber değerlendirelim;

ZEKİ CAN 
İlimizin kalkınması için Batman’da bir Ulusal İlaç Fabrikası açılması gerekir diye düşünüyorum. Hatırladığım kadarıyla ülkemizin ilaç ihtiyacının yaklaşık %20 sini karşılayan ve ISO 9002 kalite belgesine sahip tek ilaç fabrikası 2005 yılında kapatılmıştı.
Şişli bomonti de üretim yapan Fabrika kapatıldığında ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından toplam 22 kalem ilaç üretimi yapıyordu. Kapımıza dayanan virüs nedeniyle ortaya çıkacak İlaç sıkıntısı önüne geçmek dışa bağımlılıktan tamamen kurtulmak için ilaç üretim fabrikaları açmak gerekir. Ekonomik açıdan baktığınızda bedeli milyonları bulan döviz cinsinden para ülke içinde kalacak. Artan talep ihtiyacına göre nitelikli elemanlar yetişecek ve yeni nesil ilaçlar bulunacak. Stratejik acıdan baktığınızda artık üretici ülkelere bağımlı olmayacağız. Ve kardeş komşu devletlerinde yabancı devletlere olan bağımlılıkları sona erecektir. Korona virüsü gelip geçecektir. Ama bu tip salgın hastalıklar bitmeyecek. Hem ilaç piyasasını belli bir dengede tutmak, hem de ilaç sektöründe kartelleşmenin önüne geçmek için milli ilaç fabrikası açılsın.

*** 
ATİLLA DURSAK
Batman tarihinde ender rast geleceğimiz bir idareci profili ile karşılaşıyorum. Güneydoğunun ikinci Gaffar Okan'ı olacak Batman Emniyet Müdürü Köroğlu Kıraç. Batman’ın uyuşturucu bahisçilik ve hırsızlık başta olmak üzere tüm sorunlara duyarlı olan sayın Kıraç inşallah  bu şehir içi minibüslerine bir el atar. Şehir içi minibüsler o kadar gelişi güzel trafiği mexgul ediyorlar ki, bazen kent merkezinde onlar yüzünden trafik kitleniyor. Olur olmaz yerde durup yolcu alıyorlar, trafiği alak bulak ediyorlar, kazalara sebebiyet veriyorlar, her yerden kural mural dinlemeden gidip geliyorlar. 

*** 

İLHAMİ KARTAL
Siz siz olun Batman’da yağmur yağıyorsa araç ve kayık olmadan çıkmayın, yoksa karşıdan karşıya geçemez mahsur kalırsınız... Yarım saatlik yağan yağmur sonucu Venedik’e dönen Batman sokaklarından sadece bir tanesi. Caddelerimiz, sokaklarımız yarım saat yağan yağmurla sele teslim oluyor.... Bir kaç saat yağan yağmuru düşünemiyorum. Alt yapı sıfır... Yaşadığım ülkede neredeyse yıl boyu yağmur var, bugünkü gibi hiç olmuyor. Batman’a yazık oluyor. Batman hizmetin en iyisini hak ediyor. Allah memleketimize yardım etsin.

*** 

AHMET YILDIZ 
Kimyasal yapıları birbirinden farklı olan ve Uyuşturucu başlığı altında geçen maddeler, kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyip değişik belirtilere yol açmakta olan bu illet meydana getirdiği tahribat ile akıl ve irade işleyemez hale gelip, denge yitimi oluşup, normal yaşam ve davranışlardan uzaklaştırıyor. Bu anlamda baktığımız da hem aile ve çevre yapısında ciddi tehlikeler oluşturmakla beraber Asayiş sorununu da getirmektedir. Asayiş'ten kasıt, hırsızlık, gasp, saldırganlık ve bu meyanda maddi ve manevi bir bütüncül bir sorun olarak toplumları tehdit etmektedir. O nedenle bununla etkin ve kararlı bir mücadelenin yanı sıra ebeveynlerin, çocukları üzerindeki davranış ve tutumları ile beraber önem arz etmektedir. Bu bilinçle, her bir bireyin sorumluluk gösterip, içselleştirip uyuşturucu ile mücadele etmesi elzemdir. Kötü sonuçlar doğuran ve maalesef gittikçe yaygınlaşan uyuşturucu konusunu köşesine taşıyıp bu anlamda gündem oluşturmaya çalışan, Çalışan Gazeteciler Başkanı Ercan Atay bey'e teşekkür ediyorum.

*** 


MEHMET GUNER 
Batman Belediyesinin yaptığı yanlış uygulamayı yazmakla Batmanlı hocaların ne kadar haksızlığa uğradıklarını yazmanız takdire şayandır. Temizlik aslında ilk önce bu değerli spor insanlarında değil, bu kişileri buralara reva görenlerde yapılmalı. Kenti için, Batman için, Batman’ın gençleri için çabalayan ve amacı, kardeşliğin birlikteliğin dostluğun, insanlar ve uluslararası bağların pekişmesi olan spor'u Batman da geliştirmek iyi bir yerlere çıkarmak olan bu değerli hocalara yapılan sözüm ona cezalandırma haksızlığın ta kendisidir. Adaleti, hak hukuku, eşitliği, kardeşliği diline pelesenk eden bir yönetimin bunu yapması kendilerinden beklenen bir karar olmuş. Yazık ki olmasaydı, bugün sokakları temizleyen hocalarımızı sahalarda, spor salonlarında Batman’ı temsil ederken görmeye devam edebilseydik. Değerli kişileri harcamak kolaydır. Kolay olmayan değerli kişiler yetiştirmektir. Sonuç almak istiyorsan İşi ehline vereceksin. Bu tutumla hocalar kaybetmez sen de kazanamazsın. Ama Batman kendini ispatlayabildiği ve ispatlayabileceği bir alan da geri kalır, geride kalır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?