SİZLERDEN GELENLER

SİZLERDEN GELENLER
03-12-2022

Merhabalar sevgili Sonsöz Gazetesi okurları;

Gündem yoğun olunca bugünkü köşemi sizlerden gelen yorum ve önerilere ayırdım.

Siz değerli okuyucularımız o kadar gündemi takip ediyor ki, bizim yorum yazmamıza gerek kalmıyor.

Hiç lafı uzatmadan sizden gelen yorumlara geçelim.

***

MUSTAFA SIRLAN

Batmanda araç sayılarının artmasına mukabil tek araç muayene istasyonunun olması çok büyük bir handikaptır. Aracımın fenni muayenesi bitmesi nedeniyle trafik polisi haklı olarak ceza yazdı bana ama muayeneye sıra almak için haftalar sonraya gün verdi. Bu sorun gündeme alırsanız çok sevinirim.  Bu sorun siyasiler mi m çözer ilin valisi mi çözer bilmiyorum. Bu sorunun mutlak surette çözülmesi gerekir.

***

HÜSEYİN ATAÇ

 Belediye asli işini yapmıyor maalesef. Batman belediyesi ulaşım ve temizlikte sınıfta kalıyor. Ulaşım derken otobüslerin düzenli sefer yapamıyor. Bunun yanında temizlik saatleri çok acayip. Trafiğin yoğun olduğu saatlerde belediye temizlik araçları trafiği kitliyor. Belediye yetkilerine bunları duyuralım.

***

SELİM GÖKMEN

Batman Petrolspor 16 yıl aradan sonra 2. Lige çıktı. Maalesef bu sezon  inişli çıkışlı grafik çiziyor. Devre arasında 3-4 nokta transfer yapmaz ise bu takım yeniden 3. Lige düşer bunun vebalide büyük olur. Bizden hatırlatması.

***

AYŞEGÜL SEVİNÇ

24 Kasım öğretmenler gününde maalesef her kesim sadece kutlama mesajı yayınladı. Hiçbir kimse öğretmenlerin sorunları ile ilgilenmedi. Kutlama mesajları karın doyurmuyor maalesef.

***

Sizlerden gelenlere köşemde yer verdim. Bundan sonrada her görüşe ve düşünceye yer vereceğim. Derken bugünkü sizinle hasbihali zeytinin faydaların için güzel yazı ile noktalıyorum.

 

ZEYTİN

Hiç bir şey sebepsiz yaratılmamıştır.

Her şey bir dengeye hizmet eder, insanoğlu hariç.

O kurulmuş denge için bir tehlikedir.

Yere atılan zeytin çekirdeklerinin hiçbirinin çimlenmediğini belki fark edenler olmuştur.

Peki, zeytin tohumları bu şekilde çimlenmiyorsa, çevremizdeki zeytin ağaçlan nasıl ortaya çıkıyor?

Zeytin odununun çok sert bir yapıda olmasından ötürü zeytin içerisinde yer alan çekirdekleri de odunsu bir yapıda olur. Bu yüzden de zeytin çekirdekleri ya da tohumlarının içerisinde bulunan fideciklerin gücü, bu sert ve odunsu kabuğu kırmaya yetmez. Bundan dolayı bizler yediğimiz zeytinlerin çekirdeklerini toprağa attığımızda, o tohumlardan zeytin ağacı çıkamaz.

Peki, doğal olarak bu iş nasıl gerçekleşiyor? Doğada zeytin meyvelerini en çok sevenler sadece insanlar değiller. İnsanların bu konudaki rakipleri karatavuk (Turdus merula) adı verilen küçük siyah renkli kuşlar. 24-25 cm boyunda ve simsiyah tüylerle kaplı olan ve gagaları sarı- kavuniçi renkli olan bu sevimli kuşlar zeytin meyvelerini çok severler. Bu meyveleri bir çırpıda yutan bu kuşlar kursaklarında zeytinin etli kısımlarını sindirirler. Ancak, onlar da bizim gibi odunsu yapıda olan zeytin çekirdeklerini sindiremezler ve dışkılama yoluyla sindiremedikleri çekirdekleri dışarıya atarlar. İşte sadece bu karatavukların kursağından geçmiş olan zeytin çekirdekleri toprağa düştüğünde çimlenebilir. Çünkü karatavuk kursağındaki küçük taşlarla ve sahip olduğu kuvvetli asitlerle zeytin çekirdeklerinin odunsu kabuğu, sindirim sırasında incelir ve yumuşar. Bu yüzden de karatavuklar tarafından kabukları inceltilmiş ve yumuşatılmış çekirdekler toprağa düştüğünde çimlenebilir. Zeytinlerin gerçek dostu olan karatavuklar sahip oldukları bu özellikle bizler için çok önemli.

Eğer karatavukları avlayarak neslini tüketirsek gelecek yıllarda yeni zeytin ağaçları gelişmeyecek ve karatavuklardan bir süre sonra zeytin ağaçlarının da nesli tehlike altına girecek.

Avcılık spor değil soykırım cinayetidir.

Kıt beyinli cani avcıları eğitiniz engelleyiniz.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?