Sonsözde ilk sözüm

Sonsözde ilk sözüm
08-04-2022
Sevgili okurlar,
Öncelikle hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum. 
7 Nisan 2022 tarihinde Sonsöz TV’ de Ekonomik Bakış Programının ilkini gerçekleştirdik. 
Konuğumuz kıymetli dostum Doç. Dr. Osman Yılmaz’a teşekkür ediyorum. 
Programda Batman’da şirketlerin neredeyse tamamını oluşturan aile işletmelerinin sorunlarını ele aldık. Programın akışından ve gelen sorulardan yola çıkarak Batman’da aile işletmelerinin kurumsallaşması konusunda bir hayli sorunlar olduğu ve çözüm için profesyonel yardımın gerekli olduğu açıkça görülmektedir. 
Aile işletmelerinin kendi anayasasını oluşturmasının aile işletmelerinde ileride ortaya çıkacak çatışmaları engelleyebileceği konuğumuz Doç. Dr. Osman Yılmaz tarafından özellikle vurgulandı. 
Sayın Yılmaz Aile Anayasası yanında şirketlerin kendi dinamikleri ile çözemeyeceği sorunları profesyonel yardımla çözebileceğini söyledi. 
Batmanda aile işletmelerinde aslında en önemli bir konu miras konusudur. 
Potansiyeli olan birçok firma miras sorunu yüzünden, aslında gelişme potansiyeli varken ticari olarak kısa sayılabilecek bir sürede ticari hayatına son vermektedir. Şirket kurucusu ve yönlendiricisi babanın vefatından sonra miras kavgalarını yaşanması şirketlerin kapanmasına ya da küçülmesine neden olmaktadır. 
Özellikle kadın mirasçılar Batman’da ivedilikle çözülmesi gereken bir sorundur. Batmanda yaptığım şehir ziyaretlerinde ve sohbetlerde kadın mirası ile ilgili 20-30 sene öncesine dayanan sorunların bulunduğunu ve hala çözüme kavuşmadığını görmekteyim.  Kadın mirası konusunun çözümü de aslında Doç. Dr. Osman Yılmaz hocamın vurguladığı aile anayasasından geçmektedir. 
Programda da söylediğimiz gibi Batman’da aile işletmelerini potansiyel bir geleceği vardır. 
Aile işletmelerinin alacağı kararlar ve şirketlerini daha ileriye taşımaları, aslında Batman ekonomisini kalkındıracaktır. Ancak Markalaşma, Dış Ticaret, Kurumsallaşma ve şirketin büyümesi amacıyla uzun vadeli planlar yapılması hususunda profesyonellere danışması ve onlarla hareket etmesi elzemdir. 
Saygılarımla…
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?