SPOR YAPAN ERKEN ÖLÜYOR!...

10-07-2019

Herkes çıldırmışçasına spor yapıyor salonlarda, sizce abartmıyor muyuz bu olayı da her şeyi abarttığımız gibi.
Salona adımımı bir atıyorum, dambıllara çocukları gibi sarılanlar mı dersin, koşu bandında hamster gibi koşturanlar mı dersin, Crunch, mekik, barfiks, şınav’dan deliye dönenler mi dersin!
Fakat durun bir dakika, kalp damar göğüs hastalıkları doktor ve uzmanları pek de öyle demiyor.
Belli bir yaştan sonra bu yapılanların son derece riskli hareketler olduğunu ve vücudun çok da fazla zorlamaya gelmediğini ifade ediyorlar.
Geçenlerde okuduğum makalede;
Uludağ Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erkut Tutkun, ağır spor yapanların erken öldüğünün bilimsel olarak ortaya konulduğunu belirterek, "Fiziksel aktivite dünyanın en güzel şeyidir. Haftada 45 kez ağır eforlu antrenmanlı işler yapıyorsanız, bilin ki kısa zamanda öleceksiniz" dedi. 
Türkiye liglerinin bir yılda 360 milyon Avro'ya hükmettiğini bunun Hollanda ve Portekiz'deki futbol bütçesinden yüksek olduğuna dikkat çeken Tutkun, "Türkiye'de futbol hariç 30 federasyon var. Devlet bunlara 3 milyon lira civarında katkı sağlıyor" diye konuştu. 
U.Ü. Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erkut Tutkun, ASGD 2. uluslararası Spor ve Turizm Zirvesi’nde düzenlenen panelde adeta ezber bozarak katılımcıları şaşırtan açıklamalar yaptı.
Yurtiçi ve yurtdışından katılan basın mensuplarına, “spor ekonomisi” konulu panelde seslenen Tutkun, global dünyada sporun ekonomik yapısı hakkında sayısal verilere dayalı bilgiler verirken, finali dinleyicileri şok eden sözlerle tamamladı.
Bilim insanı olarak vardığı sonucu, “Spor Öldürür” tespitini aktararak özetleyen Doç Dr. Erkut Tutkun, “Spor yaparsanız, bilin ki erken öleceksiniz” dedi.
“Dünyada büyük bir değişim var. Uzun ve sağlıklı yaşam için spor önerisi artık geçerli değil” diyen Tutkun, “Yapılan bütün bilimsel araştırmalar, düzenli spor yapanların uzun yaşamadıklarını ortaya koyuyor. Fiziksel aktivite dünyanın en güzel şeyidir. Yarışma formundan çıkıp keyifle yürümek, bisiklet sürmek, ömrünüze ömür katar. Beyin nöronlarınızı artıracak dünyanın en muhteşem detoksudur bunlar. Ne zaman ki haftada dört veya beş kez ağır eforlu antrenmanlı işler yapıyorsunuz, bilin ki kısa zamanda öleceksiniz. Öleceksiniz, kurtuluşunuz yok. Çünkü yapılan araştırmalarda düzenli ve yüksek şiddette spor yapan canlı çok uzun yaşayamamıştır." şeklinde konuştu.
Şimdi biraz durup düşünmeye başlayın derim. 
Neyin koşturmacası bu Allah aşkına?
Ben her zaman derim aslında en mantıklı ve keyifli olan spor; yüzmektir.
Vücudu ve beyni inanılmaz rehabilite ediyor. 
Hem de bu dayanılmaz Batman sıcaklarına dur diyebilmenin tek yöntemi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?