SUÇ KİMİN?

03-09-2020

Merhaba değerli okurlarım, bu hafta sizlere toplumda en çok yapılan hata olan suçu üstlenmeme konusunu örnekleri ile ele alacağız.
Bildiğiniz gibi ülkemizin güzel toplumunun merhamet, yardımseverlik, kültür, sanat vb. konularda dünyada nam salmış etkin yönü vardır fakat yıllardır gözlemlediğim sorunlar arasında kesinlikle suçu üstlenmeme, varsa hatayı başkasına atmaya çalışma, oralı olmama gibi yönü de maalesef ciddi bir oranla göze çarpmaktadır. Örnek vermek gerekirse inşaatlarda camcı pencereyi takanı, pencereyi takan duvarcıyı, duvarcı ise sıvacıyı, sıvacı ise tuğlayı yapanı, oda kolonu yapanı, kolonu inşaa eden de temeli kazanı, temeli kazan da yerin jeolojik yapısını suçlar. Yani bir kişi de demez ki: “Tamam benim suçum.”  Şurada özeleştiri yapıyorum: “Öyle değil şöyle yapmam gerekiyor,” diye. Pedagoji de çocuklara en çok öğretilmesi gerekenlerin başında.  “Yavrum, şurada bir hata yaptın olsun yapabilirsin ama önemli olan hatadan ders çıkarman. Senin hatan nedir, yanlış nedir yerine neyi düzeltebilirdin ya da ne yapabilirdin?” diye sorulmalı. İnsanların kendi hatalarının yine kendi gayretiyle görmesini sağlamak gerekir. Biri eleştirdiği zaman eleştirenin aslında ona doğruyu göstermesi, kendi hatasını düzeltmesi için söylenen sözün neye yol açtığını bilmesi gerekir. Maalesef toplumun en büyük sorunlarından biri olan doğru eleştiri kültürü, düzeltmemiz gereken sorunların başlarında gelmektedir.
KARİYER VE KİŞİSEL GELİŞİM:
Ayrıca sosyal medya üzerinden toplumu gönüllü olarak geliştirmek için kurduğum platforma sizler de davetlisiniz. Kendi profesyonel yönetim kurulu üyeleri tarafından içerik üretilen platformda uçak mühendisi, mimar ve 2 endüstri mühendisi arkadaşım bana destek oluyor. Ayrıca dünyanın her yerinden anadili İngilizce olan insanların da bizlerle birlikte yer aldığı writing, speaking ve listening yaptığımız gelişim sisteminin de olduğu organizasyonlarımızın tamamı ücretsizdir. Amaç bilim kültür, teknoloji,  inovasyon,  girişimcilik,  eğitim gibi paylaşımlar ile halkımızın gelişimine gönüllü olarak katkıda bulunmaktır. İlgilenenler Instagram hesabımdan bana ulaşabilir. 
Bana ulaşabileceğiniz, soru, sorun ve yorumlarınızı iletebileceğiniz resmi Instagram adresim (fatiherdoganresmi)’dir. Haftaya tekrar görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?