SÜREKLİ TARTILMAK NE KADAR DOĞRU?

12-02-2021

Siz de sabah, öğle, akşam tartılan her sonuçtan hüsrana uğrayanlardan mısınız? Kilom tartıda sürekli değişiyor diyenler bu yazıyı okuyor mu? Diyet yapmaya başlamak tartılma takıntısını da beraberinde getirir. Açken, tokken, tuvaletten önce veya sonra, gece yatmadan, gün içerisinde sürekli tartım yapılır. Sürekli tartılıyorsanız eğer gün içinde ve bazı dönemlerde kilonuzda artış görebilirsiniz.

Ancak gün içerisinde ağırlık, bütün gün sıvı ve yemek tüketimine, vücuttaki ödem, gaita ve idrar duruna göre değişkenlik göstermektedir. Yemekten sonra, tartıdaki kilo artışı vücudumuzda depolanacak yağ kütlesi olarak algılanmamalıdır ya da tartıda sonuç aynıdır ancak yağ kütlesi azalmış, kas kütlesi artmıştır.

Zaten sağlıklı kilo vermek demek yağ kütlesinin azalması demektir. Örneğin; koşu bandında 5 km yürüyüşümüzü yaptık, kendimizi çok zinde hissediyoruz, biraz yorgunluk var ama hemen sporumuzu bitirip tartıya koşuyoruz. Bir de ne görelim, 30 dakika yaptığımız spor sonrası yağlarımız hemen erimiş ve tartıda gördüğümüz değer hemen düşmüş…

Maalesef, kötü haberi vermem gerekiyor, spor öncesi ve spor sonrası tartılma arasındaki fark, ter ile kaybedilen su miktarından kaynaklıdır. Vücudunuzun yağ yakmaya adapte olabilmesi için belirli bir süre geçmesi gerekmektedir, bilmelisiniz ki egzersiz yaptığınız günün gecesi yağ yakımınız da devam edecektir. Tam tersi çok tuzlu yemek yenilen günde vücut su tuttuğu için tartıda kilo artmıştır ama yağ dokusunda değişme yoktur. Bu yüzden diyet yaparken her gün tartılıp değişme olmadığında ˝Diyet yapıyorum ama kilo veremiyorum ˮdenmemeli ve diyet motivasyonu bozulmamalıdır. Vücudun özel durumları göz önünde bulundurulmalıdır. 

Ölçüm yapılan tartının, uygun zamanlarda kalibrasyonunu yapmaya özen gösterilmelidir. Bazen tartınızın hassasiyeti bozulur ve size yanlış sonuçlar verebilir.
Kadınlarda regl döneminde hormonal değişikliklerden vücutta ödem oluşur ve tartıda artış görülebilir. Regl sürecinde tartılmayınız. Ödem miktarınız arttığı için tartıda artış görebilirsiniz. Regl dönemi bittikten 3 gün sonra tartılmanızı öneririm.
Kabızken tartılmayınız. Bağırsaklarınız dolu olduğu için bu gerçek bir ağırlık olmayacak ve size doğru sonucu vermeyecektir.
İshal durumunda da tartılmayınız. Vücudunuz fazla miktarda su kaybettiği için doğru bir ölçüm olmayacak ve tartı sonucu yanıltacaktır.
Seyahatten hemen sonra tartılmayınız. Seyahat sonrası ödem miktarı artacağı için doğru sonuç alamazsınız bu sebeple doğru bir tartım sonucu almak için seyahatten 24 saat sonra tartılmanızı tavsiye ederim.
Alkol aldıktan hemen sonra tartılmayınız. Doğru bir ölçüm için tartı gününden 48 saat önce alkol tüketimini sonlandırmalısınız.
Her gün tartılmamalısınız. Günlük olarak su miktarı vücudumuzda değişiklik gösterdiği için stres, uykusuzluk durumu vücudumuzdaki su miktarını etkilediği için her gün tartılmak yanıltıcı sonuç verir. En ideali haftada 1 gün ve aynı gün tartılmaktır. 
Herkese sağlıklı günler dilerim. Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?