TARAF MISINIZ?

23-03-2017

Neye taraf olduğunuz değil, ne kadar taraf olduğunuz insani değerlerinizi korumanız ve insani çizgide hayatınızı idame etmeye devam etmeniz için daha önemlidir.

Haksızlıkları görmezden gelecek kadar mı tarafsınız?

Bir devekuşu misali olanları görmezden gelmek için başınızı kuma gömecek kadar mı?

Üç maymunun yanına, dördüncüsünü ekleyecek kadar taraf mısınız?

Eğer taraftarlığınız bu ölçülerde ise neye taraftar olduğunuz çok ta önemli değildir.

Çünkü böyle bir taraftarlık kendisinden gayrı herkesi ya hor görür, ya haksız bilir ya da küçük düşürür.

“Bu yüzden bütün taraftarlıklarınızda kendinize esneme payı bırakın ki; bükülme şansınız olsun. Eğer ki bunu yapmazsanız, kırılırsınız”

Peki, bu ülke de insanlar neden bu kadar taraf?

***

Birincisi; insani değerleri temel almaktan daha çok ezbere dayalı ve öncesinden sonrasına pek bir şey bırakmayan teorik bilgi sistemi üzerinden yapılmaya çalışılan eğitim sisteminin, toplumu eğitme konusunda eksik kalması bir sebep olarak kabul edilebilir.

Mesela, eğitim sistemimiz insandan daha çok memur yetiştiriyor. Bununda sonuncunda sağlıksız bir toplum ortaya çıkıyor.

En basit örneği, eğitim sistemimizde de yer almayan cinselliği kulaktan dolma öğrenen bir toplumun, cinselliğe olan zaafı ve kendi içinde işlediği cinsel taciz suçlarının ne kadar aşırı olduğundan da bunu anlayabiliriz.

Bu durum toplum çoğunluğunun inandığı İslam dininin zinaya karşı en ret edici hükümleri içermesine rağmen yaşanmaya devam ediyorsa da bu ayrıca ibretliktir.

***

İkincisi; Geçmişi ile hesaplaşmayan toplum yapısının varlığı, dönemsel taraflar var etmektedir.

Tek partili dönemin mağdurları, darbe dönemlerinin mağdur ettiği kesimler, ülke de etnik farklılıktan dolayı bazı isteklerde bulunan toplum kesimlerin, ulaşamadığı bu isteklerden kaynaklı mutsuz halk kesimleri, dinsel inanışlarında farklılık gösteren ve çoğunluğun içinde mağdur olduğunu düşünenlerin biriktirdiği düşünce grupları, hesaplaşılmayan bu geçmişin içerisinde birer taraf olarak bulunuyorlar.

İşte bu aktörler devlet içerisinde güçlü bir konuma geldikleri zaman, bunu diğer taraflara karşı en sert şekilde kullanmaktan asla çekinmiyorlar.

Siyasi tarihimizde var olan siyasi istikrarsızlıkların en büyük sebebi, bu tarafların var ettiği hesaplaşma yönetimlerinden kaynaklıdır.

***

Üçüncüsü; kesin çizgiler ile ayrılan siyasi akımlara olan taraftarlık.

Ülkemiz de siyaset toplum ile çok iç içedir. Bana göre bu son derece büyük bir hatadır. Siyasetin bu denli yoğun şekilde ailelerin bile içinde olabilecek kadar toplum hayatında yoğun olmasının, topluma hiçbir faydası olmayacağı gibi maalesef zararı vardır.

Lakin bundan getirim elde eden siyasi aktörler bunun böyle olması için özellikle ısrar etmektedirler.

Bana göre kavalın sesine takip eden koyun ile politikleştirilip siyasi söylemler ile taraf olmaya itilen kesimler aynı şeyi tarif eder. Her ikisi de etkilendiği sese biat eder.

Bu yüzden bu taraftarlığın hiçbir etkileyici ve haklı yanı yoktur.

***

Dördüncüsü ise; toplumsal sosyalliğin sınırlılığından kaynaklı, klikleşmiş örf ve geleneklerin ayrıştırdığı toplum özelliği de toplum içinde taraflar var etmektedir.

Yani bir bakıma zenginlik olarak algılanması gerekilen kültürel değerlerimiz, tam tersi bir tavır ile toplum hayatında bir dezavantaj olarak karşımıza çıkar.

Bunun da en büyük sebebi yurtiçi turizm alışkanlığımızın yok denecek kadar az olmasıdır. Olanın da denizlere kıyısı olan birkaç şehirde yoğunlaşması, toplumsal etkileşimi ortadan kaldırmıştır.

Doğuyu görmeden doğuyu değerlendiren milyonların varlığı ve batıyı görmeden batıyı değerlendiren yüzbinlerin ortaya çıkardığı görüş, karşımıza düşüncelerini ikna edilemeyecek ölçüde şiddetli savunan taraflar çıkarmaktadır.

Daha da kötüsü bu taraflar bu görüşleri siyasi seçeneklerine de yansıtarak, mutlak bir toplum ayrışmasına sebep olmaktadır.

***

Aslında taraf olmak özünde iyi bir şeydir.

Lakin bu ülke de taraf olmak aşırı düzeylerde yaşandığından ve özünde ayrı olmak, uygulama da ise toplum içinde ayrışmak gibi temel hatalar barındırdığı için de bu durum ülkenin gelişimi ve ülke de ki insani değerlerin iyileşmesi açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

İyiliğe taraf olmak dileği ile…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?