TARİHİ MEŞHUR JAPON PASAJI

TARİHİ MEŞHUR JAPON PASAJI
01-09-2021

 

Sevgili dostlar;

Bugün biraz nostalji konusu ele alayım dedim.

Bir zamanlar Batmanlıların ve hatta Batmanı’ı ziyaret eden turistlerin uğrak yeri olan Namı diyar Japon pasajı…

İlimizin gelişmesine 50 yılı aşkın bir süreye tanıklık eden bu çarşı, hala dimdik ayakta ve hala kendi kimliğini koruyor.

Peki, bu çarşının kimliği neydi ve bu tarihi çarşı neden önem arz ediyor.

Bu çarşı kurulduğu günden beri işi sadece elektronik cihaz, battaniye, parfüm, müzik seti  kumaş, çeyizlik gibi ithal malzemelerle ismi anılmış ve kalitenin adresi olmuş bir çarşı.

Bu çarşının asıl özelliği gümrük birliğinden önceki dönemde kaçak yola yurda sokulan elektronik eşyaların bu çarşıda satılmadıydı.

Bu nedenle de her iki üç ay da bir koltuk kuvvetlerinin baskınına uğrar faturasız kaçak eşyalara el konulur ve bu süreç yıl içinde bir kaç kez tekrar edip dururdu.

Ama Japon pasajı esnafı her seferinde tekrar dükkanını açar işlerine güçlerine devam ederdin; bu durum kedi fare oyunu gibi esnaf -  polis arasında tekrar ederdi.

Batmanlı olupta bu çarşıdan bir şey almayan yok, kah bir vantilatör, kah bir müzik seti kah bir battaniye, kah bardak çanak tabak çaydanlık belki de şimdilerde evin vitrini de hala bu eşyaların bazıları duruyordur hala bir kesim Batmanlının.

Bizim evde hala Japon marka vantilatör duruyor; hala çok iyi de çalışıyor, nazar değmesin.

Dedim ya orijinal ithal ürünlerin adresiydi Japon pasajı...

***

Bu yazı yazmama da ilham kaynağı da oldu diyebilirim, bu evimizin antikası vantilatör..

Yani Japon pasajı aslında Batman için önemli nostaljik tarihi bir çarşı, orda bir çok kaliteli ve Batman’ın tanınmış esnafı bulunuyordu, bir çok dükkan babadan oğulla hatta toruna devir edilerek günümüze kadar aynı şekilde ruhunu korumuştur.

Şu anda bile bir farkla {artık her şey faturalı} aynı şekilde işleyişini devam ettiren çarşı adeta yıllara meydan okuyor.

Batman’ın adeta negavasyonu haline gelen Japon pasajı, Batmanda herkes tarafından bilinir ve tanınır durumda.

Belki de Japon yönetiminin bu çarşıdan haberi olsa, bakın desek yılardır bu çarşı isminizi şerefi ile taşıyor, yıllarca burada sizin ürünleriniz satılıyor desek belki de onlarda gelir bu tarihi özlemli çarşımızı ziyaret eder belli mi olur.

Batmanda 50 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren, herkesin mutlak bir anısını yaşatan çizgisini hiç bozmayan Japon pasajı övgüyü ve takdiri hak ediyor bence ne dersiniz?

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?