TARTIDAKİ KİLO ARTIŞININ NEDENİ ÖDEM OLABİLİR Mİ?

06-11-2020

Sevgili okurlar merhabalar..Her gün tartıldığınızda ani kilo artışınızın sebebi  ödem olabilir. Yani tartıda gördüğünüz sayı gerçek olmayabilir. Regl dönemi, tatilden sonra veya beslenme düzeninizin değiştiği başka bir dönemden sonra fazla kilo ve ödemle karşılaşabilirsiniz.

ÖDEM NEDİR?

Ödem; damarlardaki sıvının dokulara geçişi ve dokularda aşırı sıvı birikimi nedeniyle bacak, kol, el ve ayaklarda şişkinlikler meydana gelmesidir. Tartıya çıktığımızda bizleri üzen olasılıklardan bir tanesidir ödem..

ÖDEMİN ANLAŞILMASI

Ödemin olduğu bölgeye, örneğin ödemin kolunuzda olduğunu düşünüyorsanız parmağınızla hafifçe bastırınız. Parmağınızı çektiğinizde çukurluk ya da renk farkı oluşmuşsa(kızarıklık) ödem seviyeniz yüksektir.

ÖDEM NEDEN OLUŞUR?

• Hareketsizlik

• Sıcaklık artışı (bu yüzden yazın vücudumuz ödeme daha meyillidir)

• Tuz ve tuzlu besinlerin aşırı tüketimi

• Menstürasyon dönemi ve hamilelik

• Çeşitli hastalıklar ve bazı ilaçların kullanımı

PEKİ ÖDEM OLUŞUMUNU ENGELLEMEK İÇİN NE YAPALIM?

Ödem atmak için en iyi çözüm kesinlikle su tüketimini arttırmak gerekir.

Tuz ve tuzlu besinlerin (salamura, turşu, içinde yüksek miktarda tuz barındıran besinler gibi) tüketimi azaltılmalıdır.

Rafine şeker barındıran karbonhidrattan zengin yiyecek alımı azaltılmalıdır.(kekler, pastalar, paketli ürünler gibi)

Maydanoz  içerisinde bol diyet lifi ve C vitamini sayesinde ödem atımına yardımcı olur.(hipotansiyon sorunu olanlar lütfen dikkat fazlası tansiyon düşüklüğü yapabilmektedir.)

Ananas içerisinde bulunan bromelain maddesi sayesinde vücuttaki fazla suyu atmamıza yardımcı olmakta, günde bir parmak kalınlığında ananas tüketmek ödem atımınıza yardımcı olacaktır.

Spor yapmak ve terlemek vücuttaki ödemin azaltılmasında faydalı olacaktır.(Günde 40-45 dakikalık yürüyüşler  ya da haftada en azından 150 dakikalık egzersizler yapılmalı)

Beslenmede POTASYUM kaynağı olan; muz, avokado ve domates, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru meyvelere yer verilmelidir. Çünkü potasyum, sodyum seviyesini azaltarak ve idrar üretimini arttırarak vücutta su tutulumunu, yani ödemi azaltmaya yardımcı olmaktadır. Örneğin; günde 3-4 kayısı yemek bize bu konuda yardımcı olabilir.

Sevgili Okurlarım, içerisindeki faydalı besinler sayesinde ödem atmanıza hem de yağ yakmanıza yardımcı olacak çok lezzetli çay tarifini sizlerle paylaşmak istedim.

IHLAMURLU MAYDANOZ ÇAYI

Malzemeler:

Yarım demet maydanoz

Yarım demet taze nane

Biraz taze ıhlamur

1 adet kabuklu elma

1 adet kabuklu limon

3 litre su

Maydanoz, taze nane, elma,limon ve ıhlamuru kaynamış 3 litre suya ekleyerek kısık ateşte 10 dakika demleyin. Süzüp, bir sürahiye alın. Sabahları aç karnına bir bardak tüketebilirsiniz. Hamilelerin bu tarifi doktorlarına danışmadan kesinlikle tüketmemeleri gerekmektedir.

Herkese mutlu ve sağlıklı günler dilerim. Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?