TEKNOKOPAT NESİL

24-05-2016

Yazı başlığının ilk kelimesi hemen hemen çoğu kişiye yabancı gelmiş olabilir.

Teknokopat” kelimesi literatürde olmayıp, yeni neslin sosyolojik yapısını ve psikolojik durumlarını analiz ettikten sonra bizzat şahsım tarafından ortaya atılmış bir kelimedir.

“İyi de kardeşim, nedir bu teknokopat kelimesinin anlamı ?” dediğinizi duyar gibiyim.

Sizleri fazla merakta bırakmamak adına başlıyorum anlatmaya inceden inceye.

Bulunduğunuz yer toplumsal bir yer ise, şöyle etrafınıza üç yüz altmış derece ile bir bakın bakalım. Ne gördüğünüzü söyleyeyim.

Başı öne doğru eğilmiş –tevazudan dolayı değil- telefon bağımlıları gördünüz değil mi? İstisnalar olabilir tabi, tabletin dehlizlerinde boğulanlardan kastediyorum.

Yedisinden yetmişine derler ya, aynen öyle. Geçen seneden birçoğumuz hatırlar telefona dalıp, denize düşüp ve boğulan kadını.

Vakit akşam ve 3–4 çocuklu bir evdeyseniz, manzara şu; hastaneyi düşünün, hani kolunda serum olan hastalar vardır. İşte evdeki durum tam da bu.

Yeni yapılan evlere dikkat ettiyseniz her yer priz dolu, acaba neden? 

Yahu ne hale geldik…

Sosyal medyadan muhakkak denk gelmişsinizdir. Siyasi bir olay yaşanmıştır.

Olayın muhatabı olan iki zıt kutup, kesim vardır. Aman Allah’ım yorumlardaki tehditlere baktığınız zaman dersiniz ki yarın en az iki yüz kişi ölür.

Lafım ona, klavye şövalyeleri. İşin komik tarafı, tanıdık iki kişi klavye kavgası yapıyorsa birbirlerini hiç tanımıyorlar. Sen kimsin lan… Nakarat olur gider. Bakmayın komik dediğime bırakın karşıdaki insanı biz kişiliğimizi unutmuşuz.

Gözlemlediğim başka bir olay ise, ataması yapılmamış olan bir öğretmenim ve facebook’ta takipçilerim olan öğrencilerde (13-14 yaş) aşk, ihtiras, ihanet, kuyu kazma vs. kavramları almış başını gidiyor. İşte ben bu nesilden korkarım arkadaş.

Nitekim geçen yıl ücretli öğretmenlik yaptığım bir okulda 14 yaşındaki bir kız çocuğu bu sebepten dolayı intihar etti. Burada hâsıl olan sorum şu; “Anne-baba olmak çocuğu yapma eylemi midir sadece?”

Arkadaş sayısını arttıracak diye hile yapmayı öğreniyor, oynadığı oyunu kazanmak için hileyi öğreniyor.

Yetişecek olan bu nesilden birkaç yıl sonra ne olması bekleniyor çok merak ediyorum gerçekten!

Şunu da belirtmek isterim ki yeni neslin velilerinin bir kısmında eşine ihanet mefhumu yerleştiği için çocuğunu takip etmeyi düşünemiyor.

Unutmayalım ki “Bıçağı doktor kullanırsa hayat kurtarır, psikopat kullanırsa hayatı karartır”

Teknolojinin yeri elbette yadsınamaz bir gelişmedir. Fakat amaç dışı olmamak kaidesiyle. Selametle kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?