TİYATRO BAHÇESİ

05-03-2021

09 Aralık 2020
Çarşamba – Batman
Kitaplıkta…
Ruken…
Bahçemizin şekli dikdörtgendir. Tabii ki ben de bu bahçeyi çok seviyorum. Hep, yazın Tiyatro Bahçesinde oturuyoruz. Kitap okuyoruz. Sinekler de beni ısırıyor. 
İki dut ağacı var, erik de var. Güllerimiz de var. Güllere isimler veriyoruz. Üzüm ağacı da var. Üzümün yaprakları bahçeye, toprağa dökülmüş dutların yaprakları da dökülmüş. Sarmaşıklar ve hanımeli telleri sarmış. Hanımelinin kokusu baharda ve yazın çok güzeldir.
Karşımızdaki evin duvarlarında 3 resim var. Bir tiyatro perdesi, perdede gülen ve üzgün yüz var. Tiyatro perdesinin solunda ağaçlıktan kitaplık resmi var. Sağında ise bir ağaç var. Ağacın yapraklarını ellerimizle bir türlü yapamadık. Toprak yağmurdan ıslanmıştır.
***
Mutfaktan Tiyatro Bahçesinin balkonuna geçerek bahçeye gidiyoruz. Balkonun duvarı alçaktır, balkonsa dar ve uzundur. 
Tiyatro bahçesinde iki dut ve büyümekte olan erikle nar ağacı ve üzüm çardağı vardır. Tiyatro bahçesinin duvarları beyaz sıvalıdır. Duvarlar da tellidir. Teller de sarmaşıklarla sarılmıştır. Amerikan sarmaşığı ile hanımeli yaz-kış yapraklarını dökmez. Bu bitkilerle birlikte bahçemizde rengarenk güller bulunmaktadır. Bahardan beri iki dutun arasındaki hamak hala durmaktadır. Toprak bugün çiseleyen ve sağanak yağan yağmurla ıslak ve çamurlu oldu. Ve toprağın kimi yerlerinde otlar filiz vermiştir.
Bu bahçe özgür bahçeden daha sessizdir, daha huzur vericidir. Tiyatro Bahçesi daha çok hoşuma gidiyor çünkü çevrenin gürültü patırtısından uzaktır. Özgür bahçe sokağa yakın olduğu için – tiyatro bahçesi ise iki evin bahçesinin arasındadır – dışarının uğultusu fazladır. 
Kısacası Tiyatro Bahçesinde kitap okumak, dinlenmek, yürümek beni memnun ediyor, mutlu ediyor. Burası güzel ve hoş bir yer. 
Çoğu zamanımı Tiyatro Bahçesinin balkonunda veya çardağın altındaki masada geçiririm. Şu an masa orada değil, ama baharda ve yazın masada oluyoruz. 
Ben ve Ruken bahçedeki güllere ve nesnelere isimler takıyoruz. Güllerin ismi Tiyatro, Rızgar, Gül ve Ruken’dir. Çardağın ismi sarı-kırmızı bahçenin yıldızı. Düşünen taşımız var ve iki göz gibi iki çukuru olan bir taşa da kafatası taşı diyoruz. Ağaç gövdesinden iki iskemle de ağaçların altında yerini almıştır. 
Karşımızdaki evin duvarına 3 resim çizilmiştir.  Birisi tiyatro perdesi ve perdenin üstünde ağlayan-gülen tiyatro maskeleri vardır. Zaten bahçede ismini bu resimden almıştır. Tiyatro resminin bir tarafında ağaçtan bir kitaplık vardır. Ağacın dallarında renkli kapaklı kitaplar resmedilmiştir. Diğer tarafta ise yapraksız bir ağaç resmi bulunuyor.
Burası gerçekten insana huzur vermeye, düşünmeye, düşler kurmaya çok uygun bir yerdir.
NOTLAR
X-Kitaplardan başımı kaldırınca bahçeyi gözlemliyorum. Bahçenin duvarlarındaki teller sarmaşıklarla sarılmış. Hamak boş, duvar resimleri göze hoş geliyor.
Burada gün batıncaya kadar oturuyorum. Serçelerin ve kumruların ağaçlara konup uçuşlarını izlerken sokağın uğultuları da kulaklarıma ulaşıyor. 
XXX- Bir şair gibi, serçeleri severim, bahçede yemlenen korkup uçmayan serçeleri özellikle severim. Bir de rengarenk, taptaze mis kokulu gülleri…
X- DALIP GİTTİĞİM BU SEYİRDEN…
X- VAKİT GEÇİRMEK…
X- OKUMAYA ARA VERİP…
X- APAYRI BİR HAVASI VARDI…
X- YAPRAKLARINI DÖKMÜŞ AĞAÇLAR…
X- AĞAÇLARDA SARI YAPRAKLAR DANS EDİYOR…
X- BİR AĞACIN ALTINDA OKUMAK…
X- SESSİZ BİR GÜZELLİKTİR…
X- DİNLENMEYE DAVET EDİYOR…
X- ANILAR…
X- ÜZERİNİ SARMAŞIKLAR KAPLAMIŞ…
X- BURASI DÜŞÜNMEYE ve DÜŞ KURMAYA UYGUN BİR YER…
X- AĞAÇLAR MUHTEŞEM BİR GÖLGELİK MEYDANA GETİRİYOR…
X- YAPRAKLARLA ÖRTÜLÜ BAHÇENİN TOPRAĞI…
X- OBJELERİ HİSSETME DUYGUSUNUN ZEVKİNİ ÇIKARIYORUM…
X- KİTAP OKURDUK BAHÇEDE…
X- BİTKİLER HOŞ BİR SERİNLİK YARATIYOR…
X- KENAR MAHALLELERİN BAHÇELERİ…
X- AĞACIN GÖLGESİNDE…
X- BAHÇELERİN SESSİZLİĞİ…

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?