TOPLUM DİNAMİKLERİ

20-02-2015

Toplum sadece miskin bir unsur değildir. Birçok yönden ruhsal bir varlığın taşımış olduğu özelliklere benzer unsurlar taşır.

Yani kesinlikle statik değil, bir varlığın içinde bulunduğu gelişim ve dönüşüme benzer devimsel özellikler gösterir.

Bu devimsel özelliğin elbette birçok yönden topluma kattığı olumlu yönleri mevcuttur. Bu olumlu yönleri şu şekilde sıralanabilir, toplumun sürekli gelişimi, gelişen çağ ile beraber topluma yürüme kabiliyeti kazandırma,  toplumun zararına olacak saldırılarda savunma mekanizması oluşturma gibi…

Bir de bu devimsel özelliğin toplumu oluşturan bireylerde olumlu olarak var ettiği faydaların yanında, bireylere uymaları konusunda yüklediği ciddi yükler mevcuttur. 

Fikir sahibi bilirkişiler bu durumu toplum dinamikleri olarak başlıklandırmış ve bu dinamiklerin toplumun sağlıklı gelişimi için ciddi şekilde önemsemişlerdir. 

Ben sizlere bu dinamiklerden birkaç başlık ile toplumun bu başlıklardan ötürü nasıl bir başa sahip olması gerektiğini yazacağım.

1. Sosyal Barış Dinamikleri: Toplumun refahının ve huzurunun etkin güçler tarafından sağlanması anlamında düşünülmüş bir dinamiktir. Yani bir bakıma asayişin temini olarak ta düşünülebilir.  Asayişin sağlandığı ve güven ortamının olduğu, bireylerin erkler ile barışık ve huzurlu olduğu bir ortamda haklı olarak gelişmenin daha hızlı olabileceği düşünülmüştür. Bu dinamiğin sağlanması için ise toplumun kendi ile barışık olması ve özgür bir zihniyet ile düşünmesi kaçınılmaz şartlardır. Menfaatten arınmış, toplumun ve devletin menfaatlerini önemseyen, bireysel bencillikten sıyrılmış, evrensel düşünebilen bireylerin ilke edinebileceği bir toplum şeklini öngörür.

2. Orta Payda Dinamikleri: Bu dinamik değerler bütününe dikkat çeker. Bir toplumu var eden genel bir amaç ve bu amaç uğruna hedefe koşmaya and içmiş bireyler hedef kitledir.

Topluma ait dokunulmazlara saygının esas olduğu, toplumun renk, ırk, dil ve dil ayırımı gözetmeksizin tek bir paydada can bulduğu bir sistemi işaret eder. Herkesin ortak değerlere saygı göstermesi gerektiğini ifade eder.

Elbette ki insanlık farklı değerler ile yaratılmıştır. Önemli olan ise bu farklıkları tek bir paydada buluşturabilmektir. Bu bulaştırabilmenin tek oluru da insanca düşünebilme kabiliyetini kazanmaktan geçer.

3. Moral Değer Dinamikleri: Toplumu oluşturan bireylerde genel bir huzurun ve kazanılmışlığın hâkim olması gerektiğini vurgular.

Milletin milli zaferleri, toplumun topyekun refaha erdiği ekonomik kalkınmışlıklar,  sosyal dengenin tutarlı dağılımı, bireylerin kendilerini önemsiz görmeyeceği eşitleyici devlet sistemleri, sınıfsız bir toplumun varlığı, topyekun bir dayanışma, uluslar arası arenalarda ülke ve bayrak adına kazanılan bütün zaferler bu dinamiğin birer ilgi alanıdır.

Toplumun moral olarak iyi durumda olması nihayetinden toplumun diğer dinamiklerine de olumlu yönde etki edeceğinden, bu dinamik son derece hayatidir.

Öte yandan başarıların büyüklüğü ve devamı içinde toplumun moral seviyesi çok büyük bir önem taşır.

Bu açıdan bir gülümseme bir damladır mantığı ile toplumun moralinin yüksek tutulması hususunda bireyler iyilik yapmak ve pozitif düşünce yayma yönünde ciddi gayret göstermelidirler.

4. Sosyo- Ekonomik Dinamikler: Toplumun ekonomik seviyesi ile ilgilenir.

Bu bağlamda elbette ülkede ki yoksul-zengin ilişkisi son derece hayatidir.

Malumunuzdur ki nasıl toplum kadın ve erkek gibi iki cinsten, yüzlerce farklı dil, farklı renk ve ırktan yaratılmışsa, aynı şekilde ekonomik seviyelerinde de toplumun çok fazla farklılık barındırdığını görüyoruz.

Erkeğin kadına karşı sorumluluğu, İnsanların hayvanlara karşı sorumluluğu ve zenginin fakire karşı olan sorumluluğu da başarılı toplumlar için vazgeçilmez dinamiklerdendir. İşte bahsetmiş olduğum bu sorumlulukları da sosyo- ekonomik dinamikler olarak adlandırabiliriz.

Sevgili okurlar;

Elbette gönlümüz huzurdan, kalkınmışlıktan ve de topyekun bir barıştan yanadır.

Nihayetinde olmuşlara sebep biz olduğumuz gibi, olacaklara sebepte yine biz olacağız. Bugüne kadar kötü geldi diye, hiçbir şey kötü bitecek değildir.

Fakat iyiliğe muhatap olmak içinde mutlak iyi olmak şarttır. Yukarıda bahsetmiş olduğumuz dinamikler ise toplumu var eden bireylerin, toplumun huzuru için fayda sağlaması ve uyması gerektiği hayati mevzulardır.

Aydınlık geleceklerin ışıldayanı olmanız dileği ile sevgiyle kalın.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?