TOPLUM, KADIN OLMAK VE ANNEM

12-03-2020

Bizim toplumda Kadınlar üzerine iyi veya kötü olarak çok konuşulur binlerce yazı yazılır milyonlarca yorum yapılır. Zaman olur şiirlere, hikâyelere konu olurlar. Zaman olur gazetelere manşet olurlar. Her gün haberlerde kadın cinayetleri, saldırılar, yaralamalar, kapkaç, intihar haberleri ve daha binlerce içimizi dağlayan olumsuz haberi izlemek zorunda kalırız.
Konu kadın olunca herkes ve her şey susar, kalemler konuşur. Yürekten dökülen sözler, kelimeleri bir araya getirir ve cümleler oluşur. Kadınları ne kadar anlatmaya çalışırsak çalışalım kelimeler kifayetsiz kalır. Çünkü onlar anadır, onlar yardır, bizim hayat arkadaşlarımız, kızlarımız, yaşamımızın, yaşantımızın diğer yarısıdır onlar. Peygamberimizin müjdelediği gibi “Cennet onların ayakları altındadır.” O yüzden onlar baş tacımızdır, diğer yanımızdır.
Kalpleri yumuşaktır, hassastır. İçinde kuru bir çıra dağı vardır. Yakmasını bilirsen, seni ısıtan sönmez bir ateşe dönüşür kadın. Mutlu etmesini bilen için, mutluluğun bitmeyen kaynağı olur kadın. Ağlatması kolay, güldürmesi daha da kolaydır aslında.
Duygusaldır kadın; duygusallığından dolayı çoğu şeye ağlar. Bir şarkı, bir filme hüzünlenir ağlar. Yetim bir çocuk gördüğünde ağlar. Fakat bir kadın derinden ağlarsa eğer, biri onun gerçekten kalbine yerleşmiş ve kalbini paslı bıçağıyla deşmiş demektir. Aslında deşene ağlamaz, deşildiğine ağlar kadın.
Kadın kıskanılmak ister; ama aşırı sıkılmaktan hoşlanmaz. Kadın korunmak ister, sahip çıkılmak ister ama değiştirilmekten hoşlanmaz. Kadın güvenmek ister ama güvenin kontrolünü elinden bırakmaktan hoşlanmaz.
Ağlasa da kadın, erkeğe bıkmadan usanmadan şans verir. Her şans verdiğinde ise, sevdiği bunu bilsin değerlendirsin diye anlatır, konuşur. İster ki sevdiği bu şansı kullansın, kullanmayı istesin. Erkek ise bu konuşmaları “dırdır” olarak algılar ve dikkate almaz. Erkekler 7 bin iken Kadın günde 20 bin kelime kullanır. Çünkü ayrıntıya bakmak zorunda kalır kadın. Sorumlulukları bitmez. İster ki dikkate alınsın. Çünkü her dikkate alınmayışında, kadının kalbinden bir bağ koparak sonsuzluğa düşer. Güven ipidir o, sevgi ipidir o, umut ipidir o, hayal ipidir o. İpler koptukça her seferinde, kadının arkasındaki dağ da erimeye başlar. Farkındadır kadın, eriyen dağın bitmeye başlayan güvenin. Farkındadır kadın sönmeye yüz tutan sevgi ateşinin. Kalbine bir bıçak daha girer ve kadın ağlar sessizce. Durdurmaya çalışır kadın. Durdurmaya çalıştıkça her seferinde daha da çok konuşur.
Erkek ise bu ısrarlı çabayı daha da çok “dırdır” olarak algılar. Kadının içindeki son ip de kopup sonsuzluğa düştüğünde, o ilişki de sonsuzluğa düşer. Ve susar kadın, dilsiz olur. Ve derin derin ağlar kadın, sessizce haykırır. Aslında bir suskunluk değildir bu, kesin bir vazgeçiştir. Bu suskunluğun içinde kırgınlık vardır. Bu suskunluğun içinde vazgeçiş vardır. Bu suskunluğun içinde mutsuzluk vardır. Bu suskunluğun içinde yıkılmış, harabe olmuş hayaller vardır.
En istedikleri şeylerden biri Sadakat ve Dürüstlüktür aslında. Erkek bunu anlamaz. Ne oldu, diye sorar. Ne oldu da bu kadın sustu. Merak eder, telaşlanır, yeniden ilgilenmeye çalışır. Ama o erkek ağzıyla kuş tutsa dahi kadının içinde kopup sonsuzluğa düşen ipleri geri getiremez. Kadının vazgeçişini engelleyemez. Kopan bağlar kopmuştur artık ve asla geriye gelmez. Kaybetmemek için, elinden geleni fazlasıyla yapmış ve susmuştur kadın. Vazgeçmiştir artık.
Kadınlarımız için milyonlarca söz söylenmiştir fakat Anadolumuzun bağrından gelen Bir çoğumuzun gönlünde yer edinmiş en önemli sanatçılarımızdan olan Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş, Kadınlar insan, Erkekler insanoğlu diyerek kadının toplumdaki yerini anlatmaya çalışmıştır.
Geçtiğimiz günlerde olan 8 Mart Kadınlar gününe ithafen yazdığım sözlerime son verirken; En yakınınızdaki kadını en yakın zamanda mutlu edecek bir söz söylemenizi tavsiye ediyor,
“Her başarılı Erkeğin arkasında bir Kadın vardır” sözünü onaylayarak başarılarımda büyük emek ve katkısı bulunan Değerli Annemin doğum gününü ve kadınlar gününü kutluyor,yeni yaşının ona sağlık ve mutluluk getirmesini diliyor,  tüm kadınların Günü’nü canı gönülden tebrik ediyorum.
Değerli kadınlarımızın değelerinin bir gün çok daha fazla bilindiği bir dünyayı temenni ediyor sağlık, huzur ve esenlikler diliyorum. 
Soru, görüş ve önerileriniz için fatiherdgn adlı İnstagram hesabımdan ve mail adresimden bana ulaşabilirsiniz. Haftaya görüşmek dileğiyle, Sağlıcakla kalın.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?