TRAFİK KAZALARI

24-04-2018

Son dönemlerde Batman’da meydana gelen trafik kazalarındaki artış dikkatlerimizi çekiyor. Basında kaza haberi olmayan gün yok gibi.

Siirt yolunda kaza, Hasankeyf yolunda kaza, Diyarbakır yolunda kaza.

Bitmedi.

Batman şehir merkezinde kontrolünü kaybeden araç dereye uçtu, Turgut Özal Bulvarında aşırı hız yapan araç refüje tosladı, bir araç ışıkta geçerken yayaya çarptı, çevre yolunda iki araç kafa kafaya çarpıştı…

Artık bu haberleri kanıksadık. Trafik kazaları bize normal gelmeye başladı. Ancak bir şehirde bu kadar trafik kazasının yaşanması normal değil.

Yollar genişledi, düzeldi, işaret levhaları konuluyor, araçların özellikleri arttı. Bunca kazaya sebep olan yegâne şey dikkatsizlik ve aşırı hız. Bölgemizde ve ilimizde yolların çoğunluğu düz yoldur. Yolun düzlüğüne bakıp aldanmamalı, aşırı hız yapmaktan kaçınılmalıdır. Araya sapan köy yollarından her an araç çıkabileceğini, yolun mıcırlı olabileceğini düşünerek trafik kuralları çerçevesinde araç kullanılmalıdır. Şehirlerarası yollarda yaşanan çoğu trafik kazasında bir başka neden, yola çıkan başıboş hayvanlardır. Bu kazaları engelleyecek şey de yine aşırı hızdan kaçınmaktır.

Şehir merkezindeki kazalara gelince, motosiklet kullananından araç kullananına, bisikletlisine kadar herkes hemen geçeyim, hemen gideyim havasındadır. Kurallara uyulmalı, sakin hareket edilmeli ve trafikte saygı kavramına önem verilmelidir. Ambulans ve itfaiye gibi öncelikli araçlara yol verilmeli, insani görev yerine getirilmelidir.

Son dönemlerde Batman’daki lüks araç sayısı dikkatleri çekerken, bazen bu araçların ehliyet alma yaşını doldurup doldurmadığı belli olmayan bazı gençler tarafından da kullanıldığını görmekteyiz. Delikanlılığın verdiği hareketlilik ve coşkuyla aşırı hız, araçla zikzaklar çizmekten, diğer araçları makaslamaya kadar bir sürü şeye tanık oluyoruz trafikte. Bu gençlerin ebeveynlerine seslenmekte fayda var. Eğer bu çocuklar ölürse müsebbibi sizsiniz, eğer öldürürlerse de müsebbip sizsiniz. Çocuklarınız iyi birer sürücü olmadan trafiğe girmelerine izin vermeyin, aynı şekilde iyi birer insan, sağlıklı-aklını kullanan birer bireyler olmadan araçlarınızı onlara emanet etmeyin. Trafikteki magandalığın en önemli sebepleri arasında bu şımarıklık geldiği kanaatindeyim.

Trafiğe çıkılacağı zaman dikkatli olunmalı, ruh sağlığı iyi durumda olmalıdır. Bazı kazalar sırf, “ben ona yol vermeyeyim, onu sollayacağım, ona yetişeyim haddini bildiririm” gibi söylemlerin ardından gelen fiillerden kaynaklanıyor. O Yüzden trafikte hoşgörülü ve sakin bir ruh haliyle araç kullanılmalıdır. Yayalara da öncelik verilmeli, yayalar araç kullanıcıları tarafından ürkütülmemelidir.

Trafik levhalarına, işaretlerine, ışıklarına dikkat etmeli ve riayet edilmelidir. Bu konuda özellikle şehirlerarası yollarda dikkatsiz davranılıyor.

Unutamamalıdır ki trafik hayatın bir parçası ve trafik kuralları o hayatın devamı için birer oksijendir.

Kazasız, sağlıklı günler dileğiyle.

Hoşça Kalın…

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?